Mazivo WD-40 ako univerzálny pomocník: Taký poklad ukrýva manžel v garáži!

Mazivo WD-40 ako univerzálny pomocník: Taký poklad ukrýva manžel v garáži!

Ani nevieme aké poklady ukrývajú naše polovičky v garáži, pivnici alebo vozia so sebou v aute. Síce ide prioritne o pomocníka, ktorého ocenia naše polovičky, no my, ako šikovné gazdinky, mu nájdeme uplatnenie aj v domácnosti. Mazivo v spreji je skvelé na namazanie pántov na dverách, no okrem toho ho v domácnosti môžete využiť aj inak. Nechajte sa inšpirovať nápadmi, ktoré stoja za vyskúšanie.

Viete, čo je rovnako skvelé? Toto mazivo WD-40 (zároveň aj odstraňovač hrdze, mastnoty a špiny) patrí k pomerne lacným záležitostiam. 400 ml kúpite už od 4 €. Poďme sa teda pozrieť, ako všestranne ho dokážete využiť.

ako vyčistiť toaletu

Zdroj: Shutterstock®

1. Čistič toalety

Často hľadáme spôsob, ako vyčistiť záchodovú misu. Žlté škvrny nám nedajú spávať a sme ochotné vyskúšať čokoľvek. Ak ste v toaletnej mise zbadali usadeniny či vodný kameň, nastriekajte na ne WD-40 a nechajte chvíľu pôsobiť. Následne záchod prešúchajte kefou. Uvidíte, ako rýchlo sa kameň rozpustí.

2. Na nástroje

WD-40 môžete použiť na premazanie nástrojov, ako sú kliešte alebo nožnice, s ktorými sa nedá len tak ľahko strihať. Ak je vaše používané náradie zhrdzavené, o to viac toto mazivo a jeho účinky oceníte. Stačí ho nastriekať na pružiny alebo „pánty“ a nechať ho spraviť svoju prácu. Nožnice tak ľahko rozhýbete a rovnako aj iné náradie.

3. Odstráni nálepky

Existuje viacero spôsobov, ako odstrániť nálepky z akéhokoľvek povrchu. Ak ste zošúchali nálepky z nábytku, no ostali vám na ňom lepivé zvyšky, ktoré nejde ničím odstrániť, tak skúste použiť WD-40. Nastriekajte ho na nálepku, nechajte chvíľu pôsobiť, aby kvapalina prenikla do lepidla a následne zotrite špongiou. Po nálepke neostane ani stopy.

4. Zaseknutý prsteň?

Možno sa už aj vám stalo, že vám akosi opuchli prsty, v dôsledku čoho ste z prsta nemohli dať dole prsteň. V takom prípade sa ako prvé núka vyskúšať mydlovú vodu, v druhom rade krém alebo to skúsiť niťou. Poprípade môžete rovno použiť silikónový olej. Nastriekajte ho na prst aj pod prsteň a stiahnite dole. Následne si ruky poriadne vydrhnite mydlom a teplou vodou.

Zaujme ťa: Umývačka riadu umyje nielen špinavý riad: top nápady na jej využitie

námraza na aute

Zdroj: Shutterstock®

5. Oceníte ho aj pri námraze

Naneste tenkú vrstvu maziva na okná vášho auta. Ušetríte sa tak od ranného šúchania ľadu z okien. WD-40 vytvorí tenkú olejovú vrstvu na povrchu okien, vďaka čomu sa sneh a ľad naň neprilepia. Malé množstvo maziva nastriekajte na okno a rozotrite suchou a čistou bavlnenou utierkou.

6. Riešenie proti vodnému kameňu

WD-40 môžete použiť aj na ošetrenie sprchového kúta. Teda, aby sme boli úplne presní, nastriekajte mazivo na sklenené dvere sprchového kúta a bavlnenou utierkou ho rozotrite. Pôsobí vodoodpudivo, vďaka čomu sa vám na dverách sprchového kúta nevytvoria vodné usadeniny.

7. Odstráni škvrny od paradajok

Napokon môžete WD-40 využiť aj v práčovni. Je skvelý na odstránenie škvŕn od paradajok na oblečení. Len ho na škvrnu nastriekajte, nechajte chvíľu pôsobiť a potom operte ako obvykle.

Pozri tiež: Horčica – tipy, ako ju šikovne využiť nielen v kuchyni!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 11.12.21 06:24

ĽŠ
karma
100.00

O takomto jeho inom využití som netušila, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 12.12.21 13:59

KK
karma
105.00

tak toto som nevedela, už bežím do garáže skontrolovať manželove police s prípravkami :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní