Mätový olej - 6 tipov, ako ho využiť pre svoje zdravie

Mätový olej - 6 tipov, ako ho využiť pre svoje zdravie

Mäta sa vďaka svojej príjemnej mentolovej chuti používa na prípravu mnohých nápojov či zákuskov. Známou a obľúbenou je mätová napolitánka, bežne dostupná v obchodoch. To však nie je jediné využitie tejto byliny.

Mäta sa vďaka svojej príjemnej mentolovej chuti používa na prípravu mnohých nápojov či zákuskov.

Pripravte si z nej úžasný mätový olej a jej účinky pocítite na vlastnej koži! Mäta prieporná je totiž liečivou rastlinou, ktorá vám pomôže s mnohými zdravotnými problémami. 

Mätu využívali na liečebné účely už naši predkovia a súčasťou tradičnej čínskej medicíny je viac ako 3000 rokov. Táto bylinka obsahuje účinnú látku mentol, ktorý má antiseptické, protizápalové a chladivé vlastnosti. Z mäty sa vyrába napríklad mätový olej, ktorý sa dá zakúpiť v lekárni alebo na internete a dokonca je jeho príprava možná aj v pohodlí domova. Jeho zázračné účinky oceníte hneď, ako vám pomôže s vašimi zdravotnými problémami.

Bude vás zaujímať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky

mätový olej pri žalúdočných ťažkostiach

Zdroj: Shutterstock®

Kedy a ako mätový olej používať?

1. Tráviace ťažkosti

Tento olej je skvelým pomocníkom pri ťažkostiach so žalúdkom. Pridajte si z neho pár kvapiek do pohára s vodou a vypite. Pomôže to pri žalúdočnej nevoľnosti spôsobenej napríklad cestovaním. Mätový olej taktiež znižuje plynatosť a nafukovanie, zlepšuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus.

2. Niečo pre zubnú hygienu

Pohár vody s pár kvapkami mätového oleja môžete použiť aj na výplach úst po čistení zubov. Spravíte tak niečo nielen pre zdravie ústnej dutiny, ale aj pre svieži dych. Navyše takto účinne zabojujete s baktériami žijúcimi na zuboch a jazyku.

Odporúčame: Jarné upratovanie bez chémie

olej proti alergii

Zdroj: Shutterstock®

3. Kožné problémy a alergie

Mätový olej je vhodný aj na vonkajšie použitie, napríklad v podobe naparovania alebo vdychovania. Keďže je antiseptický, je skvelou voľbou pri liečbe kožných ochorení a na potlačenie príznakov alergie. Pomáha pri akné či mastnej pleti. Postačí, ak pri naparovaní pridáte do vody pár kvapiek oleja a pleť sa vyčistí a póry stiahnu.

4. Úľava od bolesti a dýchacích ťažkostí

Naparovanie pomáha aj na uvoľnenie dýchacích ciest, pri astme a kašli. Ak vás bolí hlava, skúste vdychovať výpary priamo z oleja, prípadne ho použite ako masážny olej a premasírujte si čelo a spánky. Ak máte nádchu, do aromalampy pridajte 3 kvapky eukalyptu, 1 kvapku rozmarínu a 2 kvapky mätového oleja a zmes s vodou nechajte pri sebe odparovať.

Bude vás zaujímať: Tehotné ženy - týchto 9 viet im nikdy nehovorte!

inhalovanie oleja pomáha proti stresu

Zdroj: Shutterstock®

5. Relax pre telo i myseľ

Inhalovanie mätového oleja stimuluje psychiku človeka, odstraňuje stres a nervozitu. Takto sa vyčistí myseľ a človek sa stáva viac koncentrovaným a sústredeným. Podobné účinky majú aj ostatné výrobky z mäty, napríklad čaje, mastičky či balzamy.

6. Uvoľnenie svalstva

Máme pre vás ešte posledný tip, ako využiť mätový olej vo svoj prospech. Zmiešajte jednu šálku morskej soli, tretinu šálky olivového oleja a 6-8 kvapiek mätového oleja. Zmes použite na peeling nôh. Vaše nohy budú krásne hebké a čisté, zatiaľ čo mäta svaly na nohách zrelaxuje a uvoľní.

Bude vás zaujímať: Vrásky, akné, či jazvičky? Skúste túto domácu pleťovú masku!

pestovanie mäty

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie mäty je ideálne pre začiatočníkov

Nakoniec pre vás máme zopár rád, ako si vlastnú rastlinku mäty vypestovať aj u vás doma. Mäta prieporná nie je na pestovanie náročná. Je možné ju umiestniť v interiéri aj v exteriéri, no najlepšie spravíte, ak si ju zasadíte do kvetináča. Tam má totiž ohraničený priestor na rast. V opačnom prípade by sa veľmi rozrastala, pretože patrí medzi expanzívne rastliny. Obľubuje priepustnú pôdu, polotieň a skôr teplejšie a vlhkejšie podnebie.

Práve v tomto období začínajúcej jari je mätu vhodné deliť a následne vegetatívne rozmnožovať. Najmä v období leta, kedy mäta kvitne, je dobré stonky nechať vo vode zakoreniť a následne zasadiť. Jej listy sa zbierajú tesne pred kvitnutím, pretože vtedy obsahujú najviac aromatických látok.

Odporúčame: Ako na jačmeň v oku? Máme pre vás zopár tipov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Kelemenová 06.04.17 14:56

SK
karma
86.00

všestranná pomocccc a skvelá dokonca

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 06.04.17 19:19

KK
karma
90.00

pestujem na záhrade a celé leto pijem čaj z čerstvej mäty, na zimu si nasuším ale už to nie je ono

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 08.04.17 20:47

IM
karma
100.00

dakujem za rady

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní