Ako na jačmeň v oku? Máme pre vás zopár tipov!

Ako na jačmeň v oku? Máme pre vás zopár tipov!

Jačmeň v oku nie je vážny zdravotný problém, no je o to nepríjemnejší. Ráno sa prebudíte s bolesťou v oku, nasleduje svrbenie, pálenie či zhoršený zrak, a to vie rýchlo zničiť dobrú náladu z nového dňa.

Prečítajte si, ako tieto starosti s očami hodiť čo najrýchlejšie za hlavu a na čo si dať pri jačmeni pozor!

Jačmenné zrno, odborne nazývané hordeolum, je ochorenie očného viečka, ktoré vzniká upchaním vývodu mazových žliaz na jeho okrajoch. Vtedy sa vytvorí zápal, ktorý sa navonok prejavuje nepríjemnou červenou hrčkou naplnenou hnisom, napuchnutým a sčervenaným viečkom i rezaním v očiach. Tieto príznaky zväčša do týždňa odznievajú a oko je zahojené.

Príčinou zápalu sú často stafylokoky, baktérie bežne žijúce na koži. Ich premnoženie však zapríčiňuje spomínaný zdravotný problém. Náchylnejší na vznik tohto ochorenia sú ľudia s oslabenou imunitou, trpiaci cukrovkou a deti. Riziko sa zvyšuje aj nedostatočnou hygienou alebo zaťažovaním očí, napríklad nenosením odporučených dioptrických okuliarov.

Bude vás zaujímať: Venujete dostatok pozornosti stravovacím návykom vašich detí?

aloe na jačmeň

Zdroj: Shutterstock®

Pomoc nájdete v prírode

S jačmeňom sa zväčša nemusí utekať k lekárovi. Oko sa vie vyliečiť i samo, prípadne mu môžete trochu pomôcť. Okrem rôznych protizápalových mastičiek a vodičiek z lekárne sa s týmto problém vie perfektne popasovať príroda. Veľmi účinné sú obklady z odvarov rôznych bylín, ako napríklad z harmančeka, očianky či nechtíka. Ako obklad sú vhodné aj vylúhované čajové vrecká, hlavne zo zeleného čaju, ktorý pôsobí antibakteriálne.

Pomáha aj vytlačená šťava z listu aloe vera. Navlhčeným tampónom potierajte postihnuté miesto niekoľkokrát denne, až kým sa jačmeň nestratí. Použiť môžete jablčný ocot, ktorý má silné protizápalové účinky. Pri aplikácii si dávajte pozor, aby ocot neprišiel do kontaktu priamo s okom, pretože by mohlo prísť k jeho podráždeniu. Pri liečbe jačmeňa pomáha teplo, dobrým pomocníkom je preto infračervená lampa.

Bude vás zaujímať: 7 životných povier, ktoré sa oplatí si (ne)všimnúť

nepríjemný jačmeň

Zdroj: Shutterstock®

Dávajte dôraz na prevenciu

Ak ste náchylnejší na vznik infekčných ochorení očí, bude pre vás jednoduchšie dodržovať určité preventívne opatrenia, aby ste zabránili vzniku ďalších zdravotných problémov. Dôležité je sprísniť hygienické návyky, napríklad si častejšie vymieňajte uterák na tvár aj posteľnú bielizeň, najmä vankúš. Snažte sa oči nechytať, na rukách je veľké množstvo baktérií. Vhodné je posilniť zdravie a imunitu vitamínmi, ovocím a zeleninou. V neposlednom rade očiam doprajte dostatočné množstvo oddychu a zbytočne ich nezaťažujte.

Je to naozaj jačmeň?

Jačmeň v oku býva často zamieňaný s vlčím zrnom, alebo sa pod týmito názvami rozumie rovnaké ochorenie oka. Ide však o dva odlišné zápaly. Vlčie zrno je v podstate vnútorný jačmeň, pri ktorom sa upchávajú žliazky vo vnútri viečka. Navonok je možné vidieť rozdiely od klasického jačmeňa, opuch je oveľa výraznejší a miesto zápalu sa nachádza viac v strede viečka, než na jeho okraji. Pri liečbe tohto zdravotného problému je častejšie potrebný zásah lekára.

Bude vás zaujímať: Kolostrum: Účinná zbraň v boji proti vírusom

opakujúce sa jačmene vyžadujú lekára

Zdroj: Shutterstock®

Pozor, ak sa problém opakuje!

Aj keď jačmeň nie je vážne ochorenie, pri ktorom by ste sa museli obávať poškodenia zraku, niekedy sa treba mať na pozore. Napríklad, ak sa jačmeň u vás objavuje veľmi často, vtedy návštevu lekára neodkladajte. Taktiež v prípade silného zápalu, ktorý nemizne ani po uplynutí zvyčajnej dĺžky liečby. Takéto stavy môžu naznačovať problémy s imunitou, preto je vhodná návšteva imunológa. V ťažkých prípadoch je nutný aj chirurgický zákrok, čo sa zvyčajne stáva pri vlčom zrne.

Bude vás zaujímať: Potraviny s takmer nulovým obsahom kalórií, no s množstvom živín - 2. časť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 31.03.17 17:16

MM
karma
100.00

vlani na jeseň som mala tieto problémy, vyliečila som sa zubnou pastou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní