Ako vyčistiť lesklú kuchynskú linku? Pozor na chémiu i domáce prípravky!

Ako vyčistiť lesklú kuchynskú linku? Pozor na chémiu i domáce prípravky!

Kuchynská linka s vysokým leskom je skutočnou krásou. Do každej kuchyne vnesie modernú a elegantnú atmosféru. Avšak, aby kuchynská linka zostala žiarivá, je potrebné vedieť, ako sa o ňu správne starať.

Kuchynské linky s vysokým leskom sú náročnejšie na údržbu, a to hlavne v prípade, ak sa na nej vytvoria škvrny. Na lesklej skrinke je skutočne všetko vidieť - každý jeden odtlačok ruky, každá aj tá najmenšia špinka. Máme však pre vás tipy, ako vyčistiť kuchynskú linku tak, aby bola opäť žiarivá ako v deň, keď vám ju namontovali.

Čistenie lesklej kuchynskej linky nie je náročné ani v prípade, že je na nej usadená mastnota alebo sa na nej vytvorili rôzne škvrny. Poradíme vám, ako uchovať lesklý povrch na bielej lesklej kuchyni, a to aj bez použitia chemikálií.

Biela kuchynská linka - je stále trendy?

Biele kuchynské linky už niekoľko rokov patria medzi najobľúbenejšie, a to vďaka svojmu neutrálnemu, klasickému a hlavne nadčasovému vzhľadu. Samozrejme, veľa závisí od vkusu každého človeka. V závislosti od zvolených doplnkov si môžete vytvoriť elegantnú a modernú kuchyňu alebo tradičnejšiu v teplejších tónoch. Napriek jej obľúbenosti však nastáva otázka, či skutočne biela kuchynská linka patrí medzi trendy kuchynské linky alebo je načase sa s ňou rozlúčiť.

Pravdou je, že trendy sa menia. Aj biela lesklá kuchyňa pomaly ustupuje do zabudnutia, teda na prvý pohľad to tak vyzerá. Súčasné trendy totižto kladú do popredia prírodné drevo, porcelán, mramorové dosky a odvážnejšie farby, ako je napríklad tmavá modrá, zelená a pod.

Odporúčame: Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!

Aj napriek tomu, že sa o slovo hlásia rôzne trendy, biela lesklá kuchyňa je nadčasovou klasikou. Ak ju máte vo svojej kuchyni, vôbec sa jej nemusíte vzdávať a ani ju nemusíte premaľovať. No v prípade, že už túžite po nejakej zmeny, tak popremýšľajte nad dvojfarebnou kuchynskou linkou. Horné skrinky ponechajte biele a prefarbite len tie spodné alebo ich vymeňte za nejaké tmavšie.

Príde vám biela lesklá kuchyňa príliš sterilná? „Rozbite" ju spotrebičmi, ktoré ju oživia a vdýchnu nový rozmer. Alebo len vymeňte úchytky na kuchynskej linke. Ďalšou možnosťou sú dizajnové prvky, ako sú rôzne police, osvetlenie a pod.

Neprehliadni: Ako prať saténové oblečenie? Vieme, či je lepšie ručné alebo pranie v práčke! Tieto zásady si osvoj aj ty!

Ako vyčistiť kuchynskú linku od mastnoty?

Pri čistení lesklých skriniek majte na pamäti predovšetkým to, že musíte byť šetrní! Mnohí ľudia robia chybu, keď pri čistení lesklých skriniek drhnú príliš silno, čo môže biely kuchynský nábytok a celkovo lesklý nábytok poškodiť. Nechcete si predsa zničiť svoje krásne skrinky. Preto musíte byť pri utieraní skriniek veľmi jemní a používať len jemné prípravky a utierky. Tu sa budete musieť viac spoliehať na prácu lakťov, než len na čistiace prostriedky.

Čo použiť na vyčistenie linky v prípade, že sa na nej vytvorili škvrny? Ideálne je zakročiť hneď, no v prípade, že ste si škvrnu všimli až po nejakom čase, zúfať nemusíte. Pomôcť by vám mal cukor a voda.

- Cukor a voda na čistenie kuchynskej linky

Či už sa snažíte vyčistiť veľmi zanedbanú linku, vyčistiť linku z mramoru alebo sa idete rovno vrhnúť do čistenie lesklých dvierok, vyrobte si pastu z cukru a mydla. Samozrejme, nepoužívajte kryštálový cukor, pretože ten by mohol povrch kuchynskej linky poškriabať. Odporúča sa jemný cukor. Táto zmes by mala, podľa odborníkov, odstrániť aj tie najlepivejšie škvrny, pasta je vhodná aj na vyčistenie mastných škvŕn.

- Voda a saponát na vyčistenie kuchynskej linky

Ako odstrániť mastnotu z kuchynskej linky? Na tú môžete použiť vodu zmiešanú s prípravkom na riad. Prípravok pomáha odstrániť mastnotu z kuchynského riadu a rovnako poslúži aj na údržbu lesklých liniek. Na čistenie kuchynskej linky teda použite tento roztok, ktorý funguje nielen na čistenie mastnoty, ale aj bežných nečistôt.

- Ako na čistenie bieleho lakovaného nábytku (lesklej linky)? Pomôže aj prípravok na okna!

Čistiť lesklú kuchynskú linku sa zdá ako nadľudský úkon, no opak je pravdou. S prípravkom na okná (tzv. okenou) bude lesklý nábytok a akákoľvek lesklá kuchyňa žiarivá v priebehu niekoľkých sekúnd. Samozrejme, na lesklý kuchynský nábytok používajte len jemnú handričku. Prípravok na okná nastriekajte na handričku alebo priamo na lakovaný povrch. Bude sa opäť krásne lesknúť.

- Čím vyčistiť kuchynskú linku od mastnoty? Pomôže olej!

Riadite sa heslom - klin sa klinom vybíja? Napadlo by vám vyčistiť kuchynskú linku od mastnoty práve olejom? Áno, na mastné škvrny môžete použiť aj kuchynský olej. Nalejte ho na suchú handričku a mastné miesto na linke vyčistíte. Olej ten starý rozpustí a mastnota tak zmizne. Nezabudnite však olej následne z linky odstrániť roztokom z vody a saponátu. 

Tipy, ako čistiť biely lakovaný nábytok

Ako na čistenie povrchu dvierok? Čo použiť na čistenie lesklých fóliovaných dvierok? Je vhodné používať akékoľvek čistiace prostriedky? Čím vyčistiť zažltnutý nábytok? Stačí len utieranie vodou? Čistiť biely kuchynský nábytok nie je vôbec jednoduché. Ak ste však zvolili bielu lesklú kuchynskú linku do svojej domácnosti, mali by ste vedieť, že vás čaká každodenná údržba lesklých liniek.

Otravné sú hlavne odtlačky rúk, ktoré vidieť na linke hneď, ako na ňu zasvieti slnko alebo sa na ňu pozriete z iného uhla pohľadu. No vedzte, že na čistenie tejto linky nepotrebujete žiadne špeciálne čistiace prostriedky. Postačí len obyčajná čistá voda a jemná handrička. Packy na linke zotriete jedným ťahom.

V prípade, že by vám na dvierkach ostali šmuhy, tie jednoducho odstránite prípravkom na okná. Jedno strieknutie, jedno prejdenie handričkou a šmuhy sú preč. Udržiavanie linky je teda to, na čo by ste sa mali zamerať. Nenechajte linku zožltnúť a ani škvrnu „zažrať sa do dreva".

Čo nepoužívať na vyčistenie zažltnutého nábytku a ani na vyčistenie mastných škvŕn?

Na čistenie lesklých materiálov za žiadnych okolností nepoužívajte akékoľvek čistiace prostriedky, ktoré doma nájdete. Siahnite len po špeciálnych prostriedkoch určených na kuchynské linky, poprípade na sklo.

Aj keď sa vraví, že ocot a sóda bikarbóna sú skvelými pomocníkmi na všetko, nie vždy sú vhodnou voľbou. Čistiť biely lakovaný nábytok sódou bikarbónou nie je ten najlepší nápad. Sóda bikarbóna totižto patrí medzi abrazívne prípravky, ktoré by mohli povrch kuchynskej linky poškodiť. Vhodné nie sú ani drsné špongie (hubky na riad s abrazívnym povrchom na jednej strane) a iné tvrdé handričky.

Lesk je krásny, ale ľahko náchylný na poškodenie takýmito predmetmi. A keď sa k tomu pridá aj mastnota, škrabancov bude nekonečne veľa. Takže nič abrazívne!

Pozri aj: Ako prať bielizeň správne? S týmto návodom a radami to zvládne každý.

Kachličky na stene kuchynskej linky - tipy pre ich lesk

Ako udržiavať kachličky na stene kuchynskej linky čisté a lesklé? Dôležitá je v prvom rade správna údržba, rovnako tak aj dôkladné a pravidelné čistenie kachličiek na kuchynskej linke. Ak chcete udržať atraktívny vzhľad vašich obkladačiek, mali by ste sa zamerať na:

  • Pravidelné odstraňovanie prachu a nečistôt: V prvom rade je potrebné obkladačky pravidelne umývať. Prach odstránite suchou handričkou, no na čistenie mastnoty budete musieť do boja povolať aj vodu a prípadne aj ďalšie prípravky.

  • Použitie špeciálnych čistiacich prostriedkov: Na čistenie kachličiek je vhodné použiť špeciálne čistiace prostriedky určené pre keramické alebo sklenené povrchy, ktoré sú šetrné a zároveň účinne odstraňujú špinu a mastnotu. Použiť môžete aj citrónovú šťavu či ocot, ktorý stačí rozmiešať vo vode.

  • Čistenie škvŕn a zaschnutých kvapiek: Ak sa na kachličkách objavia škvrny alebo zaschnuté kvapky vody, odstráňte ich pomocou vlhkej utierky.

  • Suché utieranie a leštenie: Po čistení je dôležité povrch kachličiek utrieť do sucha a následne ho môžete jemne vyčistiť a nablýskať pomocou mäkkej handričky (napr. handričky z mikrovlákna).

Ako na čistenie lesklých povrchov, medzi ktoré patria aj obkladačky na kuchynskej linke? Existuje nejaké prírodné čistidlo, ktorým je možné odstrániť aj usadenú mastnotu? Ak chcete uchovať atraktívny vzhľad obkladačiek, nemali by ste:

  • používať abrazívne materiály: Pri čistení kachličiek sa vyhnite použitiu abrazívnych materiálov, ako sú drsné handričky alebo špongie, ktoré by mohli poškodiť lesklý povrch.

  • prehnane používať čistiace prípravky: Pri použití čistiacich prostriedkov dôkladne dodržiavajte odporúčané dávkovanie, aby ste predišli poškodeniu lesku alebo zanechaniu škvŕn. Nezabúdajte tiež zvyšky čistiacich prostriedkov dôkladne odstrániť (napr. vlažnou vodou).

  • zabúdať na pravidelnú starostlivosť: Pravidelným čistením (aj keď len čistou vodou) predchádzate ich poškodeniu a zabezpečíte dlhšiu životnosť.

Starostlivosť o lesklý nábytok

Čo použiť na čistenie bieleho kuchynského nábytku? Platí základné pravidlo - nikdy by ste nemali lesklý nábytok čistiť nasucho. A je jedno, či máte lakovaný nábytok alebo nábytok potiahnutý lesklou fóliou. Čistenie nasucho by mohlo prispieť k tvorbe škrabancov. Pri starostlivosti o lesklý nábytok teda postupujte v základných krokoch:

  1. Použite vlhkú handričku z mikrovlákna. Tú však poriadne vyžmýkajte, aby sa povrch príliš nenamočil.

  2. Pri umývaní buďte jemní a opatrní - na nábytok príliš netlačte.

  3. Po umytí povrch nábytku vysušte - vyutierajte ho suchou jemnou handričkou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 03.09.23 06:01

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 03.09.23 16:52

MM
karma
100.00

keďže denne varím, zaváram, údržba linky a celej kuchyne mi dáva zabrať

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 04.09.23 09:14

MS
karma
100.00

My máme matnú ale aj tú je problém vyčistiť.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 04.09.23 17:45

karma
108.00

Krásne,ale tá starostlivosť...

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 05.09.23 19:30

MM
karma
107.00

mám lesklú béžovú, na čistenie používam okenu a papierové utierky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní