Sterilizácia ženy – čo treba vedieť o podviazaní vaječníkov?

Sterilizácia ženy – čo treba vedieť o podviazaní vaječníkov?

Ženy majú v súčasnej dobe už veľké množstvo možností, ako sa chrániť pred nechceným tehotenstvom. Medzi najvyužívanejšie druhy antikoncepcie patria hormonálne antikoncepčné tablety. Pomerne rozšírenou formou ochrany je tiež hormonálne alebo nehormonálne vnútromaternicové teliesko. 

Čoraz viac žien sa však ohliada aj po menej bežných, no veľmi účinných formách antikoncepcie, ako je napríklad antikoncepčný krúžok, implantát či injekcie (tiež spadajú do kategórie hormonálna antikoncepcia). Jednou z antikoncepčných metód je aj sterilizácia. Tá však prichádza do úvahy najmä v prípade, ak je žena pevne rozhodnutá, že v budúcnosti už neplánuje deti. 

Čo je sterilizácia? Ako prebieha sterilizácia ženy a s akými rizikami sa spája? Môže nejak ovplyvniť sexuálny život? Dá sa zvrátiť? Pre ktoré ženy je sterilizácia vhodná, resp. ktoré ženy môžu uvažovať o sterilizácii? Ako vyzerá ženský menštruačný cyklus po sterilizácii? Zistite všetko dôležité!

Čo je ženská sterilizácia?

Ženská sterilizácia predstavuje gynekologický zákrok, ktorého cieľom je prerušenie plodnosti ženy. Zákrok spočíva v prerušení alebo uzavretí vajcovodov rôznymi metódami, čo zabezpečí, že vajíčko nie je schopné dostať sa do maternice a zároveň spermie nie sú schopné dostať sa k vajíčkam. Týmto spôsobom sa zamedzí počatiu.

Pri ženskej sterilizácii nedochádza k odstráneniu alebo poškodeniu vaječníkov, nemožno si teda tento zákrok zamieňať s kastráciou. Po podviazaní vaječníkov, ako sa tomuto úkonu bežne hovorí, nie je narušená činnosť samotných vaječníkov. Žena má stále funkčný menštruačný cyklus a jej telo produkuje hormóny. Uvoľnené vajíčko pri ovulácii, ktoré nevie prejsť vajíčkovodom, sa prirodzene bezo zvyšku vstrebe. 

Sterilizácia na základe žiadosti ženy – kto ju môže postúpiť?

Ženskú sterilizáciu môže podstúpiť každá dospelá žena nad 18 rokov, ktorá o zákrok požiada. Za najvhodnejšie kandidátky pre túto antikoncepčnú metódu sú považované skôr staršie ženy nad 35 rokov, ktoré majú založenú rodinu a ďalšie deti už neplánujú.

O zákrok však môže požiadať každá dospelá žena. Sterilizácia u žien môže byť vždy vykonaná až po 30 dňoch od odovzdania písomnej žiadosti poskytovateľovi služby. Počas tejto doby má žena nárok rozmyslieť si podstúpenie sterilizácie.

Sterilizáciu niekedy odporúčajú lekári i zo zdravotných dôvodov, a to napríklad v prípade, ak by boli zdravie alebo dokonca život ženy ohrozené tehotenstvom alebo pôrodom, alebo ak existuje hrozba ťažkého poškodenia zdravia a života dieťaťa. Žena ani v prípade odporúčania nemusí so zákrokom súhlasiť. 

Odporúčame: ​Mangán v tele – čo spôsobí jeho nedostatok, nadbytok či vdychovanie?

Ako prebieha podviazanie vaječníkov – sterilizácia u žien?

Dnes sa sterilizácia u žien prevádza rôznymi spôsobmi. Sterilizáciu vykonáva lekár, ktorý by mal so ženou diskutovať o všetkých možnostiach a výbere metódy.

  • Sterilizácia najčastejšie prebieha ako chirurgický zákrok, a to laparoskopicky v celkovej anestézii. K vajíčkovodom sa pri laparoskopickej sterilizácii operatér dostane obvykle cez malý rez v pupku, cez ktorý je zavedený chirurgický nástroj. Vajíčkovody môžu byť prerušené rôznymi spôsobmi, a to napríklad odrezaním alebo spálením časti vajíčkovodu, prípadne zosvorkovaním pomocou kovových klipov alebo plastových krúžkov.
  • Ak nie je možné vykonať laparoskopickú operáciu, uplatňuje sa chirurgický výkon zvaný minilaparotómia. Pri tomto zákroku sa operatér dostane k vajíčkovodom cez malý rez v podbrušku. Takýto zákrok si vyžaduje predoperačné vyšetrenia a zvyčajne i jednodňovú hospitalizáciu. 
  • Ďalšou metódou je hysteroskopická sterilizácia, ktorá nevyžaduje celkovú anestéziu a je to výkon bez hospitalizácie. Pri tomto zákroku sa cez maternicu zavedú do vajíčkovodov drobné špirálky, ktoré v priebehu troch nasledujúcich mesiacov spôsobia zrastenie tkaniva vo vajíčkovode. 
  • Možnosťou je tiež vykonanie sterilizácie počas plánovanej sekcie, respektíve cisárskeho rezu.
  • Okrem toho existujú aj metódy sterilizácie nevyžadujúce si chirurgický zákrok (nechirurgická sterilizácia). Jednou z možností je vsunutie mäkkých pružných vložiek do vajíčkovodov cez pošvu a krčok maternice. Tie následne vytvoria bariéru pre spermie. Pri takejto forme sterilizácie sa však udáva o niečo nižšia účinnosť.

Je ženská sterilizácia 100 % účinná?

Vo všeobecnosti sa sterilizácia patrí medzi vysoko účinné antikoncepčné metódy, ktorých účinnosť je takmer 100 %. Zlyhanie sa uvádza medzi 0,05 až 0,1 % a môže nastať napríklad vtedy, keď nebolo prerušenie vajíčkovodov dostatočné alebo nejakým spôsobom došlo k ich opätovnému spriechodneniu. 

Rekonvalescencia po ženskej sterilizácii

Doba rekonvalescencie môže závisieť od metódy sterilizácie. Obvykle však ide len o pár dní, rýchla rekonvalescencia trvá najčastejšie 2 až 3 dni, zvyčajne však nie viac ako týždeň.

V čase rekonvalescencie po zákroku je nevyhnutný kľudový režim bez fyzickej námahy. Dôležité je dodržiavať nariadenia lekára. Podľa jeho odporúčaní je možné prípadné bolesti tlmiť vhodnými liekmi. Nevyhnutné je kontrolné gynekologické vyšetrenie. 

Možné riziká a komplikácie spojené so ženskou sterilizáciou

Tak ako s každým chirurgickým zákrokom, tak aj so sterilizáciou sa spájajú isté riziká. Ženská sterilizácia je považovaná za náročnejší zákrok oproti mužskej vazektómii a môže sa spájať s väčšími rizikami, okrem iného aj v dôsledku potrebnej celkovej anestézie. O možných rizikách, ktoré sú však zväčša zriedkavé, je nevyhnutné sa porozprávať s lekárom. 

V dôsledku ženskej sterilizácie sa môžu objaviť tieto komplikácie:

  • krvácanie po zákroku,

  • bolesti v podbrušku,
  • infekcia rany alebo vajíčkovodov,
  • alergická reakcia na anestetiká,
  • poškodenie okolitých tkanív operačným nástrojom, 
  • neskôr mimomaternicové tehotenstvo. 

Odporúčame: Synchronizácia cyklu: Je toto spôsob, ako dostať šialené hormóny pod kontrolu?!

Sexuálny život po sterilizácii

Sexuálny život je možné zahájiť pomerne krátko po zákroku, a to po období rekonvalescencie. Ak lekár neurčí inak, stačí počkať pár dní až týždeň. Vykonaná sterilizácia nemá prakticky žiaden vplyv na sexuálny život ženy a sexuálne zdravie ženy.

Vaječníky ženy stále fungujú tak ako predtým a produkujú dôležité hormóny. Nie je bežné, že sterilizácia negatívne ovplyvní napríklad chuť na sex alebo kvalitu pohlavného života. Dôležité je, aby bola žena na styk fyzicky a psychicky pripravená. 

Je možné mať po sterilizácii ešte dieťa?

Ženskú sterilizáciu je potrebné považovať primárne za nezvratnú, a teda by mala žena chápať ešte predtým, než sa pre zákrok rozhodne, že ide o trvalé riešenie. V niektorých prípadoch, v závislosti od druhu sterilizácie či toho, ktorá časť vajíčkovodu je prerušená, je možné zákrok zvrátiť. Zvrátenie sterilizácie je však obvykle náročné a nemusí sa vždy podariť. Preto by mala byť braná za nezvratnú. 

Tehotenstvo ženy však po sterilizácii nie je vylúčené. Žena má aj po sterilizácii funkčné vaječníky s vajíčkami aj maternicu. Ak sa žena rozhodne mať ďalšie dieťa, otehotnieť môže napríklad pomocou IVF, teda mimotelovým oplodnením. Žene so sterilizáciou je možné odobrať dozreté vajíčka, ktoré sú následne oplodnené v laboratóriu a prenesené do maternice. 

Koľko stojí sterilizácia ženy?

Cena sterilizácie u žien sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je miesto výkonu zákroku, rozsah a metóda sterilizácie a podobne. Je potrebné počítať so sumou niekoľkých stoviek eur, zhruba so sumou 300 až 600 eur, no cena môže byť aj vyššia.

Sterilizácia na žiadosť pacientky spravidla nie je hradená zdravotnou poisťovňou, resp. na základe verejného zdravotného poistenia v zmysle zákona. K jej uhradeniu zdravotnou poisťovňou môže dôjsť v prípadoch, ak je zákrok odporučený lekárom zo zdravotných dôvodov.

Odporúčame: ​Shatavari – TOP pomocník nielen pre reprodukčné zdravie ženy?!

Článok aktualizovaný 27.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ingrid Štefanová 19.01.23 20:20

karma
92.00

najspolahlivejsia antikoncepcia pre zeny ktore uz neplanuju deti

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní