Poznáš antikoncepčný krúžok? Odhaľ pre a proti tohto druhu antikoncepcie

Poznáš antikoncepčný krúžok? Odhaľ pre a proti tohto druhu antikoncepcie

Dnes majú ženy rôznorodé možnosti, ako sa chrániť pred neželaným tehotenstvom. Ak sa nechcú spoliehať na plodné a neplodné dni a chcú mať ochranu hlavne vo svojich rukách, voliť môžu spomedzi niekoľkých hormonálnych a nehormonálnych typov antikoncepcie. Ak žene nevyhovuje hormonálna antikoncepcia, môže voliť napríklad pesar alebo nehormonálne vnútromaternicové teliesko. 

K najčastejšie využívaným druhom hormonálnej antikoncepcie patria antikoncepčné tablety a hormonálne vnútromaternicové teliesko. Menej známy je antikoncepčný implantát či antikoncepčné injekcie. A stretli ste sa už aj s takzvaným antikoncepčným či vaginálnym krúžkom? V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú jeho výhody, nevýhody a na akom princípe vlastne funguje. 

Čo je antikoncepčný krúžok a ako funguje?

Antikoncepčný krúžok predstavuje hormonálnu formu antikoncepcie, ktorá má podobu tenkej obruče, resp. kruhového pásika. Tento krúžok sa zavádza priamo do pošvy, kde uvoľňuje hormóny. Má priemer asi 5 cm a hrúbku okolo 4 mm. Je spravidla vyrobený z flexibilného materiálu, vďaka čomu sa po zavedení do vagíny prispôsobuje tvarom a rozmerom intímnych partií ženy.

Antikoncepčný vaginálny krúžok patrí medzi nízkodávkové kombinované hormonálne antikoncepcie. Obsahuje malé množstvo dvoch rôznych ženských pohlavných hormónov (napr. etonogestrelu a etinylestradiolu, čo sú syntetické verzie progesterónu a estrogénu). Tie sú pomaly uvoľňované do krvného obehu cez stenu pošvy po tom, ako je krúžok zavedený do vagíny a zahriaty na telesnú teplotu. 

Pôsobí podobne ako kombinované antikoncepčné tablety – bráni uvoľňovaniu vajíčka z vaječníkov, teda brzdí ovuláciu. Okrem toho spôsobuje zmeny vo vnútri maternice, ktoré bránia uhniezdeniu vajíčka. 

Okrem antikoncepčných krúžkov existujú aj vaginálne krúžky, ktoré nie sú primárne určené na ochranu pred otehotnením, ale využívajú sa v rámci liečby prejavov menopauzy (návalov tepla, vaginálnej atrofie). Majú obvykle iné zloženie ako antikoncepčné krúžky a zavádzajú sa do tela na dlhší čas. 

Odporúčame: ​Vynechaná antikoncepcia: Povieme ti, či je dôvod na paniku ​

Zavádzanie antikoncepčného krúžku

Antikoncepčné krúžky sú dostupné v lekárni a sú viazané na lekársky predpis. Do pošvy si ich bežne vkladá žena v domácom prostredí, pričom zavedené zostávajú vždy na tri týždne. Žena si do pošvy krúžok vkladá prvý deň cyklu a po troch týždňoch ho vyberá von. Nasleduje sedemdňová pauza, podobne ako pri užívaní antikoncepčných tabliet, počas ktorej nastáva krvácanie zapríčinené vysadením antikoncepcie. Po sedemdňovej pauze si žena zavedie nový vaginálny krúžok.

Aplikácia antikoncepčného krúžku nie je nijak náročná. Do pošvy sa zavádza podobne ako tampóny. Krúžok je možné vďaka jeho tvaru a flexibilite dobre umiestniť v pošve, jeho vypadnutie nie je pri správnom zavedení častým javom. Krúžok sa do pošvy zavádza čo najhlbšie, no jeho presná poloha nie je z hľadiska antikoncepčnej spoľahlivosti dôležitá.

Pri zavádzaní vždy postupujte podľa návodu uvedenom v príbalovom letáčiku. Najskôr si umyte ruky a nájdite vhodnú polohu (ležmo, podrep, postojačky s vyloženou nohou). Krúžok podržte medzi palcom a ukazovákom a jeho protiľahlé strany stlačte k sebe. Následne sa krúžok vsunie čo najhlbšie do pošvy. Správne zavedený krúžok by žena nemala cítiť. Ak ho cítite, posuňte ho ešte hlbšie. Presne o tri týždne je potrebné krúžok vybrať, ideálne v tom istom čase, v ktorom bol aj zavedený. 

Krvácanie by sa malo objaviť po 2 až 3 dňoch od vybratia krúžku. O ďalších sedem dní od vybratia krúžku je nevyhnutné vložiť nový antikoncepčný krúžok, ideálne v tom isto čase, v ktorom bol vybraný. Ak sa zavedenie oneskorí o viac ako 3 hodiny, účinnosť sa môže znižovať. Ženám sa odporúča, aby prítomnosť krúžku v pošve pravidelne kontrolovali, najmä pred a po pohlavnom styku.

Aký účinný je antikoncepčný krúžok?

Pri antikoncepčnom vaginálnom krúžku sa udáva účinnosť 99 %, čiže ide o vysoko účinný druh antikoncepčnej metódy. V prípade, že si ho žena prvýkrát zavádza v prvý deň menštruačného cyklu, je okamžite chránená pred otehotnením. V prípade, že je prvý vaginálny krúžok zavedený medzi 2. až 5. dňom cyklu, je potrebné počas nasledujúceho týždňa (7 dní) používať pri pohlavnom styku aj inú formu ochrany, napr. prezervatív.

Antikoncepčný krúžok poskytuje ochranu aj v prípade, že je príležitostne vybraný von na dobu kratšiu ako 3 hodiny (dobu, počas ktorej je možné ponechať krúžok vonku, skontrolujte v príbalovom letáčiku konkrétneho produktu). Takto možno krúžok odstrániť z pošvy napríklad pri pohlavnom styku. Malé percento mužov môže totiž krúžok pri pohlavnom styku cítiť. V takomto prípade ho môže žena na stanovený čas vybrať a následne po opláchnutí pod tečúcou vodou vložiť zasa späť.

Účinnosť antikoncepčného krúžku však môžu negatívne ovplyvňovať iné faktory. Účinok krúžku môžu znižovať preparáty s ľubovníkom bodkovaným, ale aj rôzne lieky, ako sú lieky na epilepsiu, HIV infekciu alebo tuberkulózu, tiež niektoré antibiotiká. Avšak, aj antikoncepčný krúžok môže negatívne ovplyvňovať účinnosť niektorých liekov. Preto sa vždy u gynekológa informujte o možných interakciách liečiv.

Pozri aj: ​Sex po pôrode: Je v poriadku, ak si ho žena neužije? Kedy je naň vhodný čas?

Výhody antikoncepčného krúžku

Antikoncepčnému krúžku možno pripísať viacero výhod aj nevýhod, podobne ako aj v prípade iných antikoncepčných metód. Než sa žena rozhodne pre vhodný spôsob ochrany, zvážiť by mala všetky pre a proti. Najväčšie výhody antikoncepčných krúžkov sú nasledovné:

  • vysoká účinnosť až 99 %,
  • obsahujú čo najmenšie možné množstvo hormónov, ktoré je potrebné pre účinok preparátu,
  • nie je potrebné myslieť na každodenné užívanie tabletiek alebo iné formy ochrany (antikoncepčný prípravok stačí raz za tri týždne vybrať a po týždni vložiť nový na ďalšie tri týždne),
  • nepredstavujú takú záťaž pre tráviaci trak (a hlavne pečeň) ako tablety, keďže tráviacou sústavou neprechádzajú,
  • keďže sa neužívajú perorálne, účinnosť sa neznižuje pri hnačkách alebo vracaní, ako je to v prípade užívania tabliet,
  • môžu byť odstránené kedykoľvek, ak si žena ďalej nežiada používať tento druh antikoncepcie.

Nevýhody a možné vedľajšie účinky antikoncepčného krúžku

Pred voľbou antikoncepčného krúžku je potrebné pozrieť sa aj na nevýhody a možné riziká súvisiace s používaním tejto antikoncepčnej metódy. Ohľadom možných rizík by ste sa mali v prvom rade informovať u vášho gynekológa. Niektorým ženám môže lekár z dôvodu ich zdravotného stavu odporučiť skôr iné druhy antikoncepcie.

Nevýhody antikoncepčných krúžkov:

  • predstavujú o niečo drahšiu formu antikoncepcie ako antikoncepčné tabletky,

  • nemožno ich používať počas dojčenia, môžu totiž znižovať tvorbu materského mlieka,
  • sú kontraindikované v prípade závažných ochorení pečene alebo u pacientiek s rizikom vzniku alebo už prítomnou tromboembóliou,
  • môžu byť nevhodné pre ženy s migrénami s aurou, diabetom, poruchami zrážanlivosti krvi,
  • pri ich používaní existuje veľmi malé riziko vypudenia produktu z pošvy (napr. pri tlačení pri zápche) alebo zlomenia produktu (vypudený krúžok opäť zaveďte, zlomený krúžok nahraďte novým),
  • mierne zvyšujú riziko krvných zrazenín (podobne ako niektoré iné formy hormonálnej antikoncepcie), 
  • hlavne v prvých mesiacoch používania sa môžu objaviť vedľajšie účinky, ako bolesti hlavy, zmeny nálady, bolesť prsníkov, zhoršené akné, znížená sexuálna túžba (všetky možné vedľajšie účinky nájdete v príbalovom letáčiku),
  • je vhodnejšie, ak žena počas ich používania nefajčí,
  • nechránia pred pohlavne prenosnými chorobami.

Odporúčame: ​Núdzová antikoncepcia - toto musíte vedieť pred jej použitím!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní