Klub 27: Neslávne slávny a plný talentovaných umelcov - kto všetko je jeho súčasťou?

Klub 27: Neslávne slávny a plný talentovaných umelcov - kto všetko je jeho súčasťou?
  • 12.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Klub 27 fascinuje hudobných fanúšikov už desaťročia a mapuje históriu talentovaných umelcov, ktorí, bohužiaľ, zomreli veľmi mladí – vo veku 27 rokov. Zatiaľ čo tvrdenie o takzvanom „štatistickom vrchole“ pre smrť hudobníkov vo veku 27 rokov výskumy vyvrátili, stále zostáva akýmsi fenoménom, najmä keď väčšina členov zomrela za rôznych tragických okolností.

Životy týchto ľudí vyhasli veľmi skoro a aj napriek tomu zanechali po sebe veľmi silnú stopu. Všetci totiž boli významnými umelcami a ich mená poznajú snáď všetci naprieč generáciami.

Hoci v rokoch 1969 až 1971 došlo k niekoľkým významným úmrtiam vo veku 27 rokov, pojem „Klub 27“ sa stal známym až po smrti Kurta Cobaina v roku 1994. Kto sú však najznámejší „členovia“ tejto tragickej skupiny?

Umelecké duše bývajú veľmi citlivé

Tvrdenie, že umelecké duše sú citlivejšie a náchylnejšie na depresie, sa pravdepodobne naozaj zakladajú na pravde. Umelci sú totiž veľmi citliví, vnímaví a trápi ich nespravodlivosť. A aj keď majú svoj vlastný svet, svojim umením si dokážu podmaniť tisícky či milióny ľudí po celom svete. Prečo sa teda rozhodli dobrovoľne odísť z tohto sveta?

Niektorí z členov Klubu 27 sa však so smrťou zahrávali, predpovedali si ju alebo po nej dokonca i túžili. Smrť týchto umelcov však hlboko zasiahla mnohých z nás. Avšak, nech už to je a bolo akokoľvek, nasledujúce osobnosti tu budú prostredníctvom svojho umenia už navždy.

Odporúčame: Najkrajšie novembrové destinácie: Vychutnaj si dokonalý zážitok z cestovania

jimi hendrix

Zdroj: pinterest.com/HouseofBlues, pinterest.com/BonanzaMarketplace, pinterest.com/Letras.mus.br

Jimi Hendrix

Hoci jeho kariéra trvala len menej ako pol desaťročia, Jimi Hendrix je všeobecne považovaný za jedného z najvplyvnejších a najuznávanejších gitaristov v histórii. Existuje však spor o podrobnostiach Hendrixovej smrti. Prečo?

17. septembra 1970 strávil deň s Monikou Dannemannovou v Londýne, ktorá bola jedinou svedkyňou jeho posledných pár hodín. Dannemannová povedala, že po spoločnom jedle a fľaši vína ho v skorých ranných hodinách odviezla do domu svojho známeho, kde zostal asi hodinu, kým ho vyzdvihla a o 3:00 ráno odviezla späť do svojho bytu.

Keď zaspala, zobudila sa okolo 11:00 večer a zistila, že Hendrix dýcha, ale je v bezvedomí. Zavolala záchranku, no o necelé dve hodiny neskôr, 18. septembra, bol vyhlásený za mŕtveho. Koroner uviedol, že Jimi Hendrix sa udusil zvratkami a zomrel na asfyxiu, keď bol intoxikovaný drogami.

Neprehliadnite: 7 architektonických divov Slovenska: Tieto rozhodne stoja za návštevu!

janis joplin

Zdroj: pinterest.com/flickr.com, pinterest.com/BuzzFeed, pinterest.com/gardenandgun.com

Janis Joplin

Americká speváčka a skladateľka Janis Joplin spievala zmes rocku, soulu a blues a bola jednou z najznámejších hviezd svojej éry na konci 60. rokov.

4. októbra 1970 našiel Joplin mŕtvu na podlahe hotelovej izby jej manažér a blízky priateľ John Byrne Cooke. Zomrela v dôsledku náhodného predávkovania heroínom, pričom Cooke tvrdil, že Joplin dostala heroín, ktorý bol oveľa silnejší ako to, čo ona a ostatní užívatelia dostávali pri predchádzajúcich príležitostiach.

Odporúčame aj: Ako vplýva alkohol na organizmus? Toto sa stane, keď sa ho vzdáš aspoň na mesiac!

jim morrison

Zdroj: pinterest.com/Jean-FrançoisChancerel, pinterest.com, pinterest.com/fasthouse.tumblr.com

Jim Morrison

Hlavný spevák rockovej skupiny The Doors – Jim Morrison, bol známy svojou divokou osobnosťou, poetickými textami, výrazným nízkym hlasom a nepredvídateľnými výkonmi.

V šesťdesiatych rokoch sa u neho vyvinula závislosť od alkoholu a vo veku 27 rokov nečakane zomrel v Paríži. Keďže nebola vykonaná pitva, príčina Morrisonovej smrti zostáva mnohými sporná. Niekoľko jednotlivcov, ktorí tvrdia, že boli očitými svedkami, tvrdilo, že jeho smrť bola spôsobená náhodným predávkovaním heroínom.

Zaujme vás: Svetlicový olej - prečo si ho zamiluješ? Takéto sú jeho účinky na naše zdravie!

kurt cobain

Zdroj: pinterest.com/lenscratch.com, pinterest.com/harpersbazaar.com, pinterest.com/ChantillySongs-NYC,Travel,andLifestyle

Kurt Cobain

Spevák a skladateľ grungeových ikon Nirvana – Kurt Cobain, sa začiatkom 90. rokov stal idolom mládeže. Cobain bojoval so závislosťou od heroínu a ďalšími zdravotnými problémami, ako sú depresie, ale aj s osobným tlakom slávy a búrlivým vzťahom s manželkou Courtney Love.

Po odvykacej kúre bol 8. apríla 1994 Cobain nájdený mŕtvy vo svojom dome v Seattli vo veku 27 rokov. Zabil sa strelou do hlavy zo svojej brokovnice a v liste na rozlúčku zanechal posolstvo, že „je lepšie zhorieť ako vyhasnúť.“

Tip pre vás: KVÍZ: Zahraničné a slovenské kapely – poznáš ich frontmanov?

amy winehouse

Zdroj: pinterest.com/harpersbazaar.com, pinterest.com/mel:), pinterest.com/rockarchive.com

Amy Winehouse

Jazzová a soulová umelkyňa Amy Winehouse sa stala jednou z najznámejších britských speváčok svojej generácie. Celý život ju sužovala závislosť na drogách a alkohole, na otravu alkoholom zomrela 23. júla 2011 vo veku 27 rokov.

Tri roky predtým pritom vyjadrila strach zo smrti práve v tomto veku. Jeden z jej najbližších ľudí v roku 2008 povedal: „Počítala s tým, že sa pripojí ku klubu 27 rockových hviezd, ktoré zomreli v tomto veku. Povedala mi: „Mám pocit, že zomriem mladá!"

Bude vás zaujímať: KVÍZ: Vieš, z čoho sa pripravujú známe miešané nápoje?

monika potokárová

Zdroj: instagram.com/monikapotokarova

Monika Potokárová

Monika Potokárová bola slovenská talentovaná herečka a členka súboru Slovenského národného divadla (SND). Už v mladom veku jej hviezda stúpala vyššie a vyššie, pričom mnohí jej predpovedali veľmi úspešnú kariéru.

V jej poslednej divadelnej sezóne na doskách, ktoré znamenajú svet, bolo v jej repertoári veľa ťažkých a náročných postáv, ktoré si vyžadovali mimoriadny osobnostný vklad. A zvládla to bravúrne. Za stvárnenie divadelných postáv, ktorých boli desiatky, získala aj mnohé významné ocenenia.

Monika si aj napriek tomu vybrala dobrovoľný odchod z tohto sveta. Do prekliateho Klubu 27 vstúpila 25. novembra 2019.

Odporúčame: TEST: Payot Nue - dokonalá kozmetická línia pre každý typ pleti!

Úvodná foto - koláž - zdroj: pinterest.com/lenscratch.com, instagram.com/monikapotokarova, pinterest.com/harpersbazaar.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 04:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 04:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní