Ako vplýva alkohol na organizmus? Toto sa stane, keď sa ho vzdáš aspoň na mesiac!

Ako vplýva alkohol na organizmus? Toto sa stane, keď sa ho vzdáš aspoň na mesiac!

Staré známe: „alkohol je metla ľudstva“ platí už odnepamäti. Dokáže zastrieť myseľ, v dôsledku čoho človek môže konať neuvážene. Alkoholizmus je teda jedným z problémov, ktorým čelí ľudstvo samotné. No vedeli ste, že alkohol negatívne vplýva aj na naše zdravie? Tvrdí sa, že nepitie alkoholu má množstvo výhod – napríklad sa zbavíte úzkosti po víne či podporíte svoj mozog.

Áno, hovorí sa ľahko, že by sme sa mali vzdať alkoholu aspoň na mesiac alebo ideálne ho nepiť vôbec. Ale ak je niekto zvyknutý dopriať si pohár vína na konci týždňa alebo pohárik niečoho tvrdšieho na rozohriatie, bude možno ťažké zrazu fungovať bez týchto nápojov.

Aké sú výhody nepitia alkoholu hoci aj len na jeden mesiac? Možno si poviete, že mesiac je krátka doba, no má to pre náš organizmus skutočne veľký význam.

Pozri aj: Viete, kto je to ghost writer? Alexandra si tak zarobila státisíce a o dôchodok má postarané!

Aké sú výhody NEPITIA alkoholu?

Existuje mnoho výhod nepitia alkoholu, o ktorých hovoria odborníci na výživu. Z krátkodobého hľadiska sa nadobro rozlúčite s opicou, čo znamená, že budete lepšie spať, budete produktívnejší, zlepšíte svoje kognitívne funkcie, budete mať viac energie a navyše, môžete schudnúť.

Keď teda konzumujete viac alkoholu, ako je „bezpečná“ miera, vášmu telu len a len prospeje, keď mu doprajete pauzu. Napríklad si môžete dať záväzok, že zvyšok tohto mesiaca sa žiadneho alkoholu nedotknete. Pred blížiacimi sa sviatkami to je skvelé obdobie na to, aby ste sa alkoholu vzdali.

1. Váš imunitný systém bude lepšie fungovať

Alkohol môže byť najväčším narušiteľom zdravého imunitného systému, vďaka čomu môžeme byť náchylnejší na prechladnutie a chrípku. Ako sa zistilo v štúdii na Otto-von-Guericke University, nadmerné pitie alkoholu vytvára v tele toxíny, ktoré môžu poškodiť bunky a znížiť produkciu základných bielych krviniek (monocyty), ktoré zohrávajú aktívnu úlohu v boji proti infekciám. Ďalšou štúdiou bolo zistené, že stačí len jedno nadmerné požitie alkoholu na to, aby to malo negatívny dopad na tvorbu spomínaných monocytov.

2. Zlepší sa zdravie čriev

Jednou z mnohých výhod nepitia alkoholu je udržiavanie zdravého črevného mikrobiómu. Tieto mikroorganizmy žijúce v našom tráviacom trakte ovplyvňujú veľkú časť tela – vrátane mozgu a srdca. Tiež pomáhajú regulovať životne dôležité procesy, ako je metabolizmus a imunitný systém.

Nadmerné a rovnako aj časté pitie alkoholu má výrazný vplyv na črevný mikrobióm, nakoľko znižuje ich rozmanitosť, počet a rovnako ovplyvňuje aj rovnováhu druhov v tráviacom trakte. Alkohol tak môže byť príčinou pálenia záhy (refluxu), prispievať ku gastritíde, žalúdočným vredom a SIBO.

Alkohol tiež poškodzuje pankreas, ktorý produkuje inzulín a tráviace enzýmy, poškodzuje klky, ktoré vystielajú črevá, čo znižuje schopnosť absorbovať živiny.

Zaujme ťa aj: Aj podložka na jogu (jogamatka) si zaslúži pozornosť! Čistíš ju vôbec?

3. Znížite riziko vzniku život ohrozujúcich ochorení

Keď sa zlepší váš celkový zdravotný stav, zníži sa riziko vzniku ochorení, ako sú srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka 2. typu a rakovina. K tomuto záveru došli vedci prostredníctvom mnohých štúdii. Nimi poukazovali aj na fakt, že znížením konzumácie alkoholu dochádza k nižšej miere úmrtnosti. Totižto podľa štatistík sa riziko úmrtia žien pri nadmernej konzumácii alkoholu zvyšuje až o 40 %.

Konzumácia alkoholu má z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na krvný tlak, srdcový rytmus i cukrovku. Pozor aj na „zdravý alkohol“ ako je napríklad pohár červeného vína, pretože obsahuje resveratrol prospešný pre náš organizmus. Skutočne je reálny pozitívny vplyv len minimálny.

4. Bude sa vám lepšie spať

Štúdia z Brown Medical School ukázala, že nepitie alkoholu aspoň jeden mesiac môže výrazne ovplyvniť kvalitu spánku. Takže, keď chcete podporiť svoj spánkový cyklus, mali by ste sa alkoholu vzdať. Poďme si to však rozobrať podrobnejšie, nakoľko medzi nami kolujú mýty, podľa ktorých údajne platí, že alkohol podporuje spánok a že vďaka nemu spíme lepšie. Pravdou však je, že naše telo počas spánku alkohol metabolizuje, čo má na spánok rôzne účinky.

V prvej polovici noci docielite hlbší spánok ako zvyčajne, pretože alkohol pôsobí ako sedatívum a zvyšuje hladinu adenozínu, ktorý podporuje spánok. Keď však alkohol vyprchá, telo si uvedomí, že malo príliš veľa spánku s pomalými vlnami. Začne si to kompenzovať tým, že v druhej polovici noci už „neupadne“ do hlbokého spánku. A podľa všetkého je toto najdôležitejšia fáza spánku a alkohol ju potláča, čo môže viesť k problémom s kognitívnymi procesmi.

5. Môžete schudnúť

Držali ste niekedy diétu, no aj napriek tomu sa vám nedarilo schudnúť? Je to kvôli prázdnym kalóriám, ktoré alkohol obsahuje. Tiež platí, že ak je človek pod vplyvom alkoholu, má tendenciu konzumovať nezdravé jedlá – zväčša z fast foodu. Tak do seba dostávate kalórie, ktoré sa najčastejšie ukladajú v oblasti brucha.

Odporúčame: Zívanie je nákazlivé! Prečo sa nám však otvárajú ústa, keď zívajú ostatní?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 11.11.22 00:19

karma
109.00

Super článok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní