Aj podložka na jogu (jogamatka) si zaslúži pozornosť! Čistíš ju vôbec?

Aj podložka na jogu (jogamatka) si zaslúži pozornosť! Čistíš ju vôbec?

Podložka na cvičenie – praktická vec, ktorá je niekedy pri cvičení skutočnou nevyhnutnosťou. Hlavne pri cvikoch na brucho sa dozaista zíde. Veď nechceme predsa cvičiť na tvrdej zemi – bolel by nás celý chrbát a cvičenie by sme si vôbec neužili.

Podložka je však nevyhnutnosťou pri joge. Tzv. jogamatka je v podstate základom pri tomto cvičení. A či cvičíte doma alebo ste sa dali na skupinové cvičenie, mali by ste vedieť jednu základnú vec – podložku na jogu treba pravidelne čistiť. A nielen podložku na jogu, ale akúkoľvek podložku na cvičenie! Nie je totižto nič horšie, ako keď sa presuniete do polohy psa a zacítite pach z podložky. Alebo ešte horšie, keď si na ňu ľahnete a zacítite nepríjemný puch, ktorým je podložka pokrytá.

Aj v tomto prípade platí, že jogamatka je magnetom na baktérie, ktoré sa v nej usídľujú. Vôbec nemusí byť špinavá na to, aby sme si uvedomili, že je potrebné ju po každom použití vyčistiť. Baktérie sa totižto dokážu šíriť rýchlosťou blesku. Stačí trošku potu na podložke a baktérie sú v raji.

Pozri aj: Kardio cvičenie, pri ktorom si každý príde na svoje: Ktoré z týchto 5 si vyberieš?

Prečo je podložka na cvičenie nevyhnutnosťou?

Pri akomkoľvek cvičení na podlahe, či už ide o strečing, cviky na brucho alebo jogu, budete pociťovať určitú mieru nepohodlia v prípade, že nesiahnete po podložke na cvičenie. Ľudia totižto majú prirodzene špicaté a kostnaté kĺby (napr. lakte, kolená, spodná časť chrbta,...). Keď sú tieto časti vystavené tlaku na tvrdej podlahe, bolí to a z dlhodobého hľadiska môžeme povedať, že je to pre nás nebezpečné, nakoľko takéto cvičenie môže prispieť k riziku zranenia.

Podložka chráni nielen nás, ale aj podlahu pred poškodením. Preto, kvalitná, hrubá a ideálne aj protišmyková podložka na jogu je neoceniteľnou pomôckou, ktorá chráni vaše zdravie i majetok.

V prípade, že sa venujete joge, strečingu a inému cvičeniu na podlahe, potom podložka je určite skvelou súčasťou každej domácej posilňovne. Nielenže sú tieto podložky mimoriadne všestranné a užitočné, no sú aj pomerne lacné a kompaktné.

Zaujme ťa aj: Počula si o LISS KARDIO? Pre koho je ideálne a dá sa s ním vôbec schudnúť?

Ako podložku na cvičenie čistiť?

Aj v prípade, že jogamatku nevyužívate každý deň, ale skôr len párkrát do týždňa, nemali by ste zabúdať na jej čistenie.

Zmiešajte rovnaký diel vody a octu. Zmes nalejte do fľaše s rozprašovačom a pridajte zopár kvapiek čajovníkového oleja (tea tree olej). Poriadne premiešajte a fitness podložku zmesou bohato postriekajte. Pomocou bavlnenej handričky ju vyutierajte. Podložku vyčistite z oboch strán a nechajte ju vyschnúť. Ideálne je prevesiť ju cez šnúru, aby mohla podložka poriadne preschnúť. Dozaista ju nedávajte vysušiť na slnko. Podložka by mohla stvrdnúť alebo sa začať drobiť.

Odborníci odporúčajú jogamatku či akúkoľvek podložku na cvičenie čistiť aspoň raz do týždňa v prípade, že cvičíte pravidelne.  

Zaujme ťa aj: Recept ako schudnúť - pevná vôľa a správna motivácia! Helena tak vytrela zrak svojmu priateľovi a zbavila sa všetkých negatívnych vplyvov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lea Junsk 04.05.23 09:33

LJ
karma
-1.00

kde sa da kupit kvalitna podlozka na jogu? som tesne po pôrode a celkom sa mi pozdava myslienka zacat robit aspon jogu

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 09.05.23 09:28

OM
karma
-1.00

skus sa pozriet na stranke fitham, maju velky sortiment pomôcok na cvicenie, ja som uz od nich parkrat kupovala

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 18.05.23 14:13

ZZ
karma
-1.00

aj ja kupujem pomôcky na cvicenie cez fitham, maju snad vsetko a hlavne vzdy ochotne pomôzu

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 04.05.23 09:33

LJ
karma
-1.00

kde sa da kupit kvalitna podlozka na jogu? som tesne po pôrode a celkom sa mi pozdava myslienka zacat robit aspon jogu

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 14.05.23 12:47

AN
karma
-1.00

jogu som skusala cvicit niekolkokrat ale akosi jej neviem prist na chut, ovela radsej mam pohybovejsie druhy cvicenia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní