Počula si o LISS KARDIO? Pre koho je ideálne a dá sa s ním vôbec schudnúť?

Počula si o LISS KARDIO? Pre koho je ideálne a dá sa s ním vôbec schudnúť?

HIIT tréning je postavený na intenzívnom cvičení, ktoré nám pomáha spaľovať kalórie a tým sa zbavovať tuku v problémových partiách. Jeho opakom je však LISS kardio, pri ktorom ide o kardio s nízkou intenzitou. LISS kardio teda zahŕňa cvičenia, ako je chôdza, beh a plávanie. Nastáva tu však otázka, dá sa vďaka cvičeniu s nízkou intenzitou schudnúť? Pri prvom zamyslení by sme si povedali, že nie. Alebo, že ÁNO, ale bude to trvať oveľa dlhšie než pri intenzívnom cvičení. Tento druh kardia však patrí k najviac podceňovaným typom tréningov, čo sa kondície alebo chudnutia týka.

Veď predsa, ak chceme schudnúť, budeme vyhľadávať intenzívne cvičenia a cviky, ktoré nám dajú zabrať a pri ktorých sa poriadne spotíme. Na druhej strane, odborníci nepopierajú, že pri LISS kardio dochádza k pomalšiemu spaľovaniu kalórií, ale treba si uvedomiť, že nemusíme vynaložiť toľko úsilia ako napríklad pri spomínanom HIIT tréningu. Čiže, nižšia intenzita nám pomôže spáliť menšie množstvo kalórií, avšak po cvičení nemusíme pocítiť svalovú horúčku (svalovku) ani únavu.

Pozri aj: Bolesť bedrového kĺbu pomôže zmierniť cvičenie: 3 ideálne cviky

Čo je LISS kardio?

Ide o formu kardiovaskulárneho cvičenia, ktoré namiesto krátkych sérií cvičenia, po ktorých nasleduje regenerácia, zahŕňa neustály pohyb pri nižšej intenzite. Medzi formy LISS kardia patrí napríklad aj známy nordic walking alebo už spomínané plávanie či bicyklovanie.

Pri tomto kardio tréningu by mala vaša srdcová frekvencia dosahovať 40 až 50 % vašej maximálnej prahovej hodnoty, čo je podstatne menej ako pri HIIT tréningu (pri ňom to je 80 až 95 %). Určite vás však zaujíma, či je LISS kardio ideálne na chudnutie. Pravdou ostáva, že každé cvičenie, resp. akýkoľvek pohyb, je prospešný pre náš organizmus. A ak dodržíte kalorický deficit a budete si dávať pozor na svoje stravovacie návyky, budete chudnúť pri každom cvičení, a teda aj pri LISS kardiu.

Zaujme ťa aj: 3 jednoduché a účinné cviky na chrbát, ktoré spevňujú vrchnú časť tela

Výhody LISS kardia

Tento druh kardia má množstvo výhod, ale ak je vašim cieľom úbytok hmotnosti a nič vám nebráni v pravidelnom pohybe (problémy s kĺbmi, zlá kondícia,...), tak v tom prípade sa zamerajte skôr na intenzívnejšie cvičenie, ktoré vám pomôže spáliť viac kalórií. No na druhej strane, ak máte zdravotné problémy, LISS kardio je skvelý spôsob, ako sa hýbať a začať chudnúť. Ďalšie výhody LISS kardia:

  • je dobré pre duševné i fyzické zdravie – kardio vplýva na celkové naše zdravie. Podľa štúdií pomáha predchádzať vzniku kardiovaskulárnych ochorení a mozgových príhod. Dokonca pozitívne vplýva aj na duševné zdravie, hlavne pokiaľ ide o cvičenie na vzduchu.
  • zlepšuje kondíciu – kardio pomáha zlepšiť kondíciu a dosahovať tak lepšie výsledky aj pri iných činnostiach, ktoré máte radi a ktorým sa venujete.
  • môžete si ho prispôsobiť podľa seba vybrať si môžete pohybovú aktivitu, ktorá vyhovuje vám. Či už to bude bicyklovanie, plávanie alebo chôdza, je to na vás. Vyberte si takú aktivitu, pri ktorej sa budete cítiť komfortne. Ideálne aj pre tých, ktorí s cvičením ešte len začínajú.
  • vhodné pri menopauze – podľa štúdií pomáha LISS kardio potláčať rôzne sprievodné príznaky menopauzy, ako je napríklad priberanie na váhe, rednutie kostí a pod.
  • bezpečnejšie pre kĺby – cvičenie má nízky dopad na kĺby, teda je bezpečné pre ne.

Jednou z výhod je aj to, že LISS kardio vás nijako neobmedzuje a môžete ho cvičiť aj častejšie. Pri intenzívnom tréningu sa odporúča robiť si prestávky, aby telo malo dostatok času na regeneráciu a hlavne na regeneráciu svalov. Pri LISS tréningu môžete byť aktívni každý jeden deň a cvičenie si užívať bez akejkoľvek bolesti. Tiež platí, že kardio môžete cvičiť akokoľvek dlho – je na vás, koľko času mu obetujete.

LISS kardio je vhodné pre tých, ktorí s cvičením začínajú alebo tých, ktorí sa zotavujú z nejakého zranenia. Okrem toho tento druh cvičenia volia aj tí, ktorí sa vrhli na HIIT tréning, a to ako doplnkové cvičenie.

Pozri tiež: Cvičenie proti celulitíde: Zbav sa jej konečne aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Lujza Nedke 18.10.22 14:31

LN
karma
-1.00

ja som hiit skusala ale nebolo to nic pre mna, radsej ako toto sadnem na bicykel a idem niekam aj s celou rodinkou na nom

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.10.22 15:07

BH
karma
-1.00

mam rada kardio ale teraz ako sme malemu kupili detsky bicykel z cyklospecialit tak nam este väcsiu radost robi chodit s nim jazdit

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 05.04.23 09:57

AN
karma
-1.00

kardio mam dost rada, zacala som behavat a rozmyslam aj nad tym ze si kupim na doma beziaci pas

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 14.04.23 17:41

LJ
karma
-1.00

ja mam doma aj rotoped ale aj beziaci pas, davam si ich na striedacku, oboje mam z fitham, skvelo mi tam poradili s vyberom

  • 0
Odpovedať

Emma Nakls 18.04.23 14:27

EN
karma
-1.00

my sme kupovali rotoped osobne na predajni v Bratislave a tiez sme boli velmi spokojni s pristupom

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 23.04.23 18:25

LN
karma
-1.00

kardio som kedysi neznasala, ked som vedela ze bude taky trening radsej som sa gymu vyhybala ale teraz sa to akosi zacina menit

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní