Bolesť bedrového kĺbu pomôže zmierniť cvičenie: 3 ideálne cviky

Bolesť bedrového kĺbu pomôže zmierniť cvičenie: 3 ideálne cviky

Aj keď existuje množstvo príčin bolesti bedrového kĺbu (bolesť bedier v tehotenstve, bolesť v dôsledku poranenia,...), niekedy je pravým vinníkom dlhé sedenie. Ak pracujete v kancelárii, veľa šoférujete alebo si radi počas víkendu doprajete filmový maratón v pohodlí svojej pohovky, cviky na boky sú presne tým, čo potrebujete, aby ste pocítili úľavu. Niekedy je postačujúca dlhšia prechádzka, niekedy len ponaťahovanie sa a inokedy je lepšie vyskúšať základné cviky, ktoré vám od bolesti uľavia.

Fyzioterapeuti odporúčajú zamerať sa na kombináciu strečingových a silových cvičení na zmiernenie bolesti bedier, najmä ak ide o dlhodobý problém. Cvičebná rutina, ktorá sa zameriava na svaly obklopujúce vaše bedrové kĺby, môže napraviť vaše držanie tela a postoj, teda nerovnováhu, ktorá vzniká v dôsledku dlhodobého sedenia. Strečing vám zase pomôže zmierniť nepríjemný pocit napätia a bolesti v bedrovej oblasti. Treba si však uvedomiť, že konzistentnosť je v tomto prípade kľúčová. Hýbať by ste sa mali každý jeden deň a nie len v prípade, že pociťujete bolesť. Ktoré cviky sú teda ideálne na bedrá a boky?

Odporúčame: 3 jednoduché a účinné cviky na chrbát, ktoré spevňujú vrchnú časť tela

cvik mostík

Zdroj: Shutterstock®

1. cvik: MOST

Tzv. mostík je ideálnym cvikom v prípade, že trávite množstvo času pri počítači, a teda sedením. Posilňuje gluteálne a hamstringové svaly, tiež zmierňuje napätie v oblasti bedier.

Začnite tým, že si ľahnete na chrbát s nohami na šírku bokov. Zatlačte na päty, aby ste zdvihli panvu smerom k stropu. Kolená majte v jednej línii s chodidlami a chrbtovú kosť jemne vtiahnutú. Ak je vám to pohodlné, ruky si môžete položiť na bedrá alebo ich nechajte na podložke. V tejto pozícii vydržte zopár sekúnd a následne začnite boky pomaly spúšťať späť na podložku. Cvik opakujte aspoň 25-krát. Pre posilnenie bokov a zmiernenie bolesti bedier sa odporúča vykonávať ho každý druhý deň.

Pozri aj: 10 000 krokov denne workout: Nemusíš nikam chodiť, len cvičiť doma!

cvik drep

Zdroj: Shutterstock®

2. cvik: DREP

Základný cvik, ktorý majú ženy v obľube, pretože pomáha pri formovaní zadnej časti tela, teda je to základný cvik na zadok. Ide však tiež o funkčný cvik na boky, ktorý pomáha so stabilitou a tiež so zmierňovaním bolestí.

Postavte sa na šírku bokov tak, že prsty nôh smerujú dopredu. Pokrčte kolená, zatlačte boky dozadu a hrudník mierne nakloňte dopredu. Pokojne nechajte kolená, aby sa mierne vykrútili smerom do von, ale zároveň aby zostali v jedenej línii s prstami. Začnite sa mierne spúšťať nižšie a následne päty zatlačte, aby ste sa postavili. Odporúčame opakovať 15 až 30-krát.

Vyskúšaj aj: 4-minútový TABATA tréning pre každého: Zbav sa tukov aj ty!

strečing

Zdroj: Shutterstock®

3. cvik: PREKRÍŽENEC

Posledný cvik je zameraný skôr na strečing a uvoľnenie napätia, ktoré sa hromadí v gluteálnych svaloch. Skvelý cvik nielen pre tých, ktorí trávia množstvo času sedením, ale aj pre chodcov a bežcov.

Sadnite si na zem s rukami za sebou a pokrčenými kolenami (chodidla majte na podložke). Prekrížte ľavý členok cez pravú nohu tak, aby členok „sedel“ tesne nad kolenom. Posuňte pravú nohu čo najbližšie k zadku a rovnako aj ruky za chrbtom pritiahnite čo najbližšie k zadnej časti tela. Budete cítiť miernu bolesť v bokoch i sedacích svaloch. Vydržte aspoň 2 minúty, nezabúdajte zhlboka dýchať a následne nohy vymeňte.

Obmenou je aj poloha, pri ktorej ostáva jedna noha na zemi, druhá ju prekríži a telo sa vytočí do strany (ako na obrázku vyššie).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 15.02.22 10:28

KK
karma
105.00

odkedy som doma, tak mám cviky, ktoré pravidelne cvičím každý deň a veľmi mi to pomáha, ale pridám si aj tieto :)

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 15.02.22 13:29

karma
110.00

ja začínam, až ma bolí chrbtica...neviem sa donútiť na pravidelné cvičenie...no viem, že to pomáha.

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 15.02.22 20:00

HP
karma
107.00

Ďakujem za návod na cvičenie.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 17.02.22 14:25

MM
karma
100.00

presne, treba sa hýbať, mňa najviac bolí kĺb ráno v posteli, aspoň ma to núti vstať a rozchodiť

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.02.22 21:54

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní