Cvičenie proti celulitíde: Zbav sa jej konečne aj ty!

Cvičenie proti celulitíde: Zbav sa jej konečne aj ty!

Problém žien? Veru nie! Aj muži môžu na svojom tele pozorovať zmeny a aj u nich sa môže prejaviť celulitída. Aj keď sa častokrát hovorí, že ide o problém kože, nie je to tak úplne. Pod vznik celulitídy sa podpisuje predovšetkým lymfatický systém, ktorý je zodpovedný za odplavovanie toxínov z tela. Ak lymfa v tele neprúdi a funkcia lymfatického systému je obmedzená, dochádza k ukladaniu toxínov a odpadových látok. Tie sa najčastejšie ukladajú do buniek nachádzajúcich sa pod kožou, čo sa prejavuje ako hrbolčeky na pokožke, známe aj ako pomarančová koža alebo lipohypertrofia, teda nadmerné naberanie objemu tukového tkaniva.

Aj keď môžeme povedať, že celulitída je prekliatím žien nie je nemožné zbaviť sa jej. Jedným z riešení je lymfodrenáž, maderoterapia alebo pohyb – teda cvičenie. Čo ďalšie podnecuje vznik celulitídy, aké má štádia a kde sa prejavuje najviac?

čo spôsobuje celulitídu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo vzniká celulitída?

K vzniku celulitídy prispieva predovšetkým zhoršená cirkulácia krvi a lymfy. No príčinou môže byť aj zmena hormonálnej hladiny v tele ženy (napr. v období tehotenstva). Na jej vzniku sa však podieľajú aj rôzne vonkajšie i vnútorné faktory. Medzi ne môžeme v prvom rade zaradiť dedičnosť, ale aj nadváhu, stravovacie návyky a životný štýl, nedostatok pohybu, ale aj nadmerné požívanie alkoholu, fajčenie, pitie kávy či príjem nadmerného množstva soli.

3 základné štádia celulitídy:

1. štádium – celulitída nie je viditeľná voľným okom, no pri stlačení pokožky sa objavujú deformity, teda mierne hrbolčeky. V tomto štádiu nie je nutná žiadna „liečba“.

2. štádium – celulitída je viditeľná a koža môže byť na dotyk citlivá. Viditeľné sú nerovnosti pokožky a jej prehĺbenia. V tomto štádiu je však celulitída zvratná.

3. štádium – celulitída je viditeľná kedykoľvek a bez nutnosti stláčania pokožky (aj pri sede). Prítomné sú hrubé nerovnosti na pokožke, ryhy a prehĺbeniny. „Liečba“ je v tomto prípade náročnejšia.

Celulitída sa v podstate môže prejaviť kdekoľvek na tele. Najčastejšie ju však môžeme pozorovať na stehnách, zadku a na bruchu. Tieto oblasti môžeme tiež označiť za najrizikovejšie, čo sa celulitídy týka. A keďže celulitída je v 3. štádiu viditeľná kedykoľvek, nemôžeme sa čudovať, že prispieva k frustrácii žien a v krajných prípadoch aj k vzniku depresie.

Inšpiruj sa: Najlepšie cvičenie na chudnutie: 3 týždne a máš postavu ako lusk!

Ako sa zbaviť celulitídy?

Celulitída na zadku, celulitída na bruchu, celulitída na stehnách a niekedy sa môže objaviť aj na pažiach (to však veľmi výnimočne). Ako sa však tohto problému zbaviť? Odpoveďou je dostatočný pitný režim, vyvážená strava a pohyb. Na celulitídu je najlepší menej intenzívny, ale za to dlhotrvajúci pohyb, a to aspoň 40 minút denne. Všade, kam môžete, choďte peši. V prípade, že celý deň trávite sedením pri počítači, naordinujte si večerné prechádzky – stoja za to. A ak si nájdete čas, tak zaraďte do boja proti celulitíde aj cvičenie.

Osvedčenými cvikmi sú drepy a výpady, zdvíhanie panvy, unožovanie a ďalšie cviky, ktoré nájdete vo videu vyššie. Proti celulitíde tiež funguje jazda na bicykli, plávanie alebo korčuľovanie. Výbušné športy, ako je squash alebo tenis v prípade tohto problému nie sú účinné.

Odporúčame: Ako sa zbaviť tuku na bruchu za 7 dní? Skús toto 5-minútové cvičenie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Podmanická 12.07.21 16:08

AP
karma
106.00

Ono sa to pekne píše, no myslím si, že zbaviť sa tohoto „strašiaka“ nie je vôbec ľahké a často dokonca nemožné. Každá sme z iného cesta a to musíme jednoducho prijať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní