Svetlicový olej - prečo si ho zamiluješ? Takéto sú jeho účinky na naše zdravie!

Svetlicový olej - prečo si ho zamiluješ? Takéto sú jeho účinky na naše zdravie!
  • 05.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Význam olejov má svoje nezastupiteľné miesto v každej domácnosti, a to nielen v kuchyni. Správna voľba jedlých olejov sa odporúča už pre najmenšie deti od prvých príkrmov po zavedení základných druhov ovocia a zeleniny. Esenciálne oleje nám môžu pomôcť prostredníctvom aromaterapie a niektoré druhy olejov využívame aj v kozmetike.

Dnes vám predstavíme jeden z najvzácnejších a najkvalitnejších olejov na svete. Má fantastické účinky pre naše telo nielen zvonka, ale aj zvnútra. Svetlicový olej je jeden z najlepších jedlých olejov na svete, ktorý vyniká predovšetkým vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín.

Svetlicový olej obsahuje vôbec najviac esenciálnej kyseliny linolovej spomedzi všetkých olejov na svete. A práve kyselina linolová napomáha organizmu udržiavať jednak zdravé srdce, ale aj zmierňovať príznaky predmenštruačného syndrómu, či zlepšovať plodnosť a podporovať funkciu imunitného systému.

Svetlicový / bodliakový olej

Olej zo semien svetlice patrí medzi najkvalitnejšie výrobky na svete. Svetlica farbiarska (saflor – teda bodliak) je kultúrna bylina, ktorá sa využíva hlavne v ľudovom liečiteľstve.

Svetlica pochádza z východnej Indie, pričom ju poznali aj starí Egypťania, Gréci či Rimania. V Európe našla svoje uplatnenie napríklad aj v Belgicku, kde sa pridáva do piva. V iných krajinách sa semená svetlice používajú aj ako korenie. A práve olej zo semien svetlice, lisovaný za studena, patrí medzi najkvalitnejšie jedlé oleje na svete. Prečo?

Odporúčame: Kaviár v kozmetike – prečo ho bude milovať i vaša pleť a kde ho nájsť?

Vitamíny a minerály v svetlicovom oleji

Olej zo semien svetlice, lisovaný za studena, je známy svojou jemnou konzistenciou a veľmi príjemnou chuťou. Nachádzajú sa v ňom:

  • vitamín E a
  • nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znásobujú zdraviu prospešné účinky tohto produktu.

Svetlicový / bodliakový olej ďalej obsahuje aj:

  • kalórie,
  • tuky,
  • nasýtené, polynenasýtené a mononenasýtené tuky.

Svetlicový olej patrí aj do studenej kuchyne

Neváhajte a zaraďte svetlicový olej aj do svojej studenej kuchyne. Pri tepelnej úprave sa jeho používanie neodporúča, nakoľko vtedy sa ničia blahodarne účinky tohto oleja. Svetlicový olej je mimoriadne vhodný predovšetkým na prípravu jedál za studena.

Často sa používa napríklad pri príprave zeleninových šalátov alebo pri príprave zálievok či omáčok.

Neprehliadnite: Jesenné tekvicové lievance, ktoré ťa dostanú svojou chuťou

Svetlicový olej a jeho účinky na naše zdravie - ZVNÚTRA

  • Podpora funkcie imunitného systému – mnoho štúdií, ktoré sa doposiaľ zaoberali výskumom účinkov svetlicového oleja potvrdili, že bio organický olej zo semien svetlice je ideálnou voľbou, ak chceme a potrebujeme podporiť imunitný systém a jeho správne fungovanie. Kyseliny obsiahnuté v oleji totiž regulujú imunitné reakcie a zároveň pôsobia aj ako prevencia voči autoimunitným ochoreniam.
  • Podpora správnej činnosti a zdravia srdca – v oleji obsiahnuté kyseliny a vitamíny zabezpečujú zníženie cholesterolu v krvi, čo znižuje predpoklad na vznik kardiovaskulárnych ochorení. Práve tie patria v dnešnej dobe medzi najčastejšie ochorenia v našej spoločnosti. Svetlicový olej je tak ideálnou voľbou.
  • Zlepšenie plodnosti – výskumami je dokázané i to, že olej zo svetlicových semien dokáže pozitívne ovplyvniť reprodukčný systém. Za to môže práve kyselina linolová. Tá je schopná zmeniť produkciu prostaglandínov, vďaka čomu sa zvyšuje plodnosť.
  • Pomáha zlepšovať príznaky PMS – predmenštruačný syndróm (PMS) je častokrát sprevádzaný bolesťou a nepokojom. Kyselina linolová v svetlicovom oleji reguluje prostaglandíny v tele – práve tie spôsobujú hormonálne výkyvy a symptómy pred a počas menštruácie. Práve preto môže svetlicový olej znížiť závažnosť symptómov PMS. Dokonca môže tiež regulovať aj menštruačné cykly.

Odporúčame aj: Antikoncepčný implantát – čo je potrebné vedieť o tomto druhu antikoncepcie?

Svetlicový olej a jeho účinky na naše zdravie - ZVONKA

  • Napomáha zdravým vlasom – svetlicový olej obsahuje aj kyselinu olejovú, ktorá je veľmi prospešná pre pokožku hlavy, ako aj pre samotné vlasy. Kyselina olejová podporuje krvný obeh na pokožke hlavy, čím stimuluje aj samotný rast vlasov a posilňovanie vlasovej folikuly. Svetlicový olej sa teda odporúča aplikovať priamo do pokožky vlasov pri domácom ošetrení alebo ho jednoducho konzumujte.
  • Napomáha udržať zdravú pokožku – vďaka vysokému obsahu kyseliny linolovej v svetlicovom oleji je jeho použitie ideálne aj pre zvýšenie kvality a vzhľadu pokožky. Kyselina linolová sa spojí s kožným mazom, čím sa odbúrajú póry a redukujú sa čierne bodky a neželané akné. Rovnako stimuluje aj regeneráciu nových kožných buniek. Ak sa svetlicový olej aplikuje priamo na pokožku, napomáha znížiť aj viditeľnosť vrások, znížiť ekzém, zápal či začervenanie.

POZOR – pokiaľ máte alergiu na ambróziu, vyhnite sa svetlicovému oleju. V opačnom prípade môže spôsobiť alergické reakcie rôznej závažnosti, nakoľko pochádza z rovnakej botanickej rodiny.

Zaujme vás: Ženy z kráľovských rodín: Čo robili predtým, ako sa stali ich súčasťou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Elena Švachová 08.11.22 00:21

karma
109.00

Priznám sa, o svetlicovom oleji som ešte nepočula :-(

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:12

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:12

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:13

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 13:13

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní