Antikoncepčný implantát – čo je potrebné vedieť o tomto druhu antikoncepcie?

Antikoncepčný implantát – čo je potrebné vedieť o tomto druhu antikoncepcie?

V súčasnej dobe už existuje skutočne nemalé množstvo spôsobov, ako predísť nechcenému tehotenstvu. Antikoncepciu môžeme vo všeobecnosti rozdeliť na hormonálnu a nehormonálnu. Pravdepodobne najčastejšie využívaným druhom hormonálnej antikoncepcie sú antikoncepčné tabletky, spomedzi nehormonálnej antikoncepcie zase kondómy.

K ďalším druhom patrí napríklad vnútromaternicové teliesko, ktoré môže byť hormonálne aj nehormonálne, okrem toho napríklad antikoncepčné náplasti a injekcie, vaginálny krúžok či pesar. Na Slovensku patrí k pomerne málo využívaným a neznámym metódam takzvaný antikoncepčný implantát. Ako táto forma ochrany pred tehotenstvom funguje, aká je účinnosť a výhody aj nevýhody?

Čo je antikoncepčný implantát a ako funguje?

Antikoncepčný implantát predstavuje druh hormonálnej antikoncepcie v podobe malej pružnej plastovej tyčinky, ktorá sa vkladá pod kožu ženy. Mäkký a ohybný implantát má veľkosť ako zápalka, obvykle je dlhý asi 4 cm a hrubý 2 mm. Je vyrobený z plastu, ktorý sa v ľudskom tele nerozpúšťa.

Obsahuje synteticky vyrobený ženský hormón podobný progesterónu, ktorý sa postupne v malom množstve uvoľňuje do krvného obehu. Nepretržite uvoľňovaný progesterón bráni otehotneniu viacerými spôsobmi. V prvom rade zabraňuje vaječníkom uvoľňovať vajíčka, teda brzdí ovuláciu. Okrem toho vyvoláva zmeny na krčku sťažujúce prienik spermií do maternice.

Touto zmenou je zahustenie hlienu, ktorý vytvára prekážku pre spermie. Taktiež dochádza k stenčeniu výstelky maternice, čo prispieva k prevencii uhniezdenia oplodneného vajíčka v maternici. 

Odporúčame: ​3 znamenia horoskopu, ktoré mávajú problémy so spánkom

Ako sa zavádza antikoncepčný implantát?

Antikoncepčný implantát sa vkladá pod kožu, a to spravidla do oblasti na vnútornej strane ramena. Zavedený môže na mieste zostať až po dobu troch rokov, no podľa potreby je ho možné kedykoľvek vytiahnuť. Implantát zavádza v ambulancii zdravotnícky pracovník pomocou priloženého aplikátora. Ide o minimálne invazívny zákrok s lokálnou anestéziou. 

Zavedenie trvá len chvíľku, nie sú potrebné žiadne stehy. Zavedený implantát v ramene nie je bežne viditeľný, vidieť ho možno na röntgenovej snímke a obvykle je ho možné i nahmatať pod kožou. Implantát môže lekár zaviesť spravidla kedykoľvek počas menštruačného cyklu. Je však najskôr potrebné vylúčiť tehotenstvo.

Taktiež je potrebné zhodnotiť celkový zdravotný stav ženy, pretože pri niektorých zdravotných problémoch (alergia na zložku lieku, trombóza, problém s pečeňou, neobjasnené krvácanie z pošvy) môže lekár odporučiť iné vhodnejšie metódy antikoncepcie. Zavádzanie antikoncepčného implantátu nie je u nás tak rozšírené a nerobí sa v každej gynekologickej ambulancia. O možnostiach použitia implantátu sa informujte u svojho gynekológa. 

Účinnosť antikoncepčného implantátu

Prakticky žiadna forma antikoncepcie nezabezpečuje 100 % účinnosť, tú poskytuje iba sexuálna abstinencia. Viaceré antikoncepčné metódy však poskytujú veľmi účinnú ochranu, a to platí aj pre antikoncepčný implantát. Udáva sa účinnosť cez 99 % (zo 100 používateliek otehotnie menej ako 1 žena).

V prípade, že je implantát zavedený počas prvých 5 dní menštruačného cyklu, mal by žene poskytovať okamžitú ochranu pred tehotenstvom. V prípade vkladania implantátu v iných úsekoch menštruačného cyklu je potrebné spravidla aspoň 7 dní používať aj iný typ antikoncepcie, napríklad kondóm.

Účinnosť antikoncepčného implantátu však môže byť výrazne znížená nesprávnym zavedením. Účinok môže ovplyvniť aj užívanie ľubovníka bodkovaného, niektorých antibiotík či liekov na dlhodobé užívanie (napr. na liečbu epilepsie). Ak užívate nejaké lieky, overte si u svojho gynekológa, či nemôžu brániť správnemu pôsobeniu antikoncepčného implantátu.

Nakoniec môže účinnosť implantátu znižovať aj väčšia nadváha ženy, a to hlavne ku koncu používania. Preto môže lekár ženám s vyššou hmotnosťou odporučiť inú antikoncepčnú metódu, prípadne skoršiu výmenu implantátu. 

Odporúčame: ​KVÍZ: Ženské telo v hlavnej role – vieš o ňom všetko dôležité?!

Výhody antikoncepčného implantátu

Každá forma antikoncepcie so sebou prináša viaceré výhody aj nevýhody, ktoré je potrebné pred použitím zvážiť. Medzi najväčšie benefity antikoncepčného implantátu patrí vysoká účinnosť nad 99 %, ako aj fakt, že ochranu pred tehotenstvom poskytuje veľmi dlhý čas, a to pri správnom zavedení až tri roky. 

Ďalšie výhody antikoncepčného implantátu:

  • nie je potrebné myslieť na pravidelné použitie ochrany, napr. na pravidelné užívanie tabletiek, ktorých vynechanie znižuje účinnosť, 

  • môže pomôcť zmierniť menštruačné krvácanie a menštruačné bolesti (u niektorých žien však takto nepôsobí),
  • použitie je obvykle možné aj počas dojčenia (potrebné konzultovať s lekárom),
  • je vhodný, ak žena nemôže používať antikoncepciu na báze estrogénu,
  • plodnosť je obnovená hneď po vybratí implantátu,
  • môže byť odstránený kedykoľvek. 

Nevýhody a možné vedľajšie účinky antikoncepčného implantátu

V súvislosti s používaním antikoncepčného implantátu môžeme spomenúť aj niektoré nevýhody, ktoré je pri výbere antikoncepčnej metódy potrebné brať do úvahy. Mnoho žien odrádza potreba zákroku pri zavádzaní implantátu, keďže prípravok sa aplikuje pod kožu. Hoci ide o malý zákrok bez jaziev, sprevádzať ho môže následná modrina, opuch aj prechodná citlivosť v oblasti umiestnenia. 

Ďalšie nevýhody antikoncepčného implantátu:

  • vyššia počiatočná cena, no ide o jednorazovú investíciu (so zavedením je to cez 300 eur),

  • neposkytuje ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami,
  • môže zhoršiť výskyt akné,
  • počas prvých mesiacov môže spôsobiť dočasné nežiaduce účinky – bolesti hlavy, nevoľnosť, zmeny nálad aj citlivosť prsníkov,
  • môže spôsobiť zmeny v menštruačnom cykle – nepravidelné krvácanie, dlhšie alebo žiadne krvácanie,
  • mierne zvyšuje riziko krvných zrazenín (podobne ako niektoré iné formy hormonálnej antikoncepcie), 
  • pri nadváhe alebo užívaní niektorých liekov sa môže jeho účinnosť znižovať.

Odporúčame: ​Botulotoxín ako jed aj pomocník – aké problémy rieši okrem vrások? A čo otrava botulotoxínom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Pavlína Vaksmundská 31.10.22 20:09

PV
karma
113.00

Dosť vysoká cena.. Ale skoro 100% účinnosť .. Je to výhoda oproti antik.liekom .. , že niekedy žena zabudne zobrať tabletku ..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní