Najlepší parťák na dlhé cesty: dá sa kvalitné auto zohnať aj v bazáre?

Najlepší parťák na dlhé cesty: dá sa kvalitné auto zohnať aj v bazáre?

Automobil dnes vlastní takmer každý, kto disponuje vodičským preukazom. Je to celkom jasné, predsa auto je skvelý parťák ako na dlhé, tak aj na krátke cesty. Ako je to ale s jeho obstaraním? Je lepšie kúpiť nové auto alebo to z druhej ruky?

Kúpa nového vozidla je vždy veľkým rozhodnutím a nesie so sebou množstvo otázok. Akú značku vybrať? Koľko peňazí chcem do vysnívaného vozidla investovať? Chcem auto “fungl” nové alebo auto z bazáru? Dá sa v dnešnej dobe zohnať kvalitné auto z druhej ruky?

Pozri aj: Toto sú tie najzbytočnejšie funkcie auta! Uhádneš, ktoré sú to?

Ako vybrať kvalitné auto z bazáru a nenaletieť podvodníkom

Chystáte sa kúpiť vozidlo z auto bazáru? Dodržujte nasledujúce zásady a môžete tak významne znížiť riziko zlej kúpy.

• Nepozerajte na kilometre, ale na stav

Číslo uvedené na etikete za čelným sklom či na tachometri nemusí dnes znamenať absolútne nič. Jedna vec je faktický kilometrový stav, druhé je však samotné zaobchádzanie s automobilom. Vozidlo s vysokým stavom tachometra, ale kvalitnou starostlivosťou, môže byť podstatne v lepšom stave ako automobil, na ktorom majiteľ síce takmer nejazdil, ale prakticky sa oň nestaral.

Nebojte sa preto pred kúpou vozidla z auto bazáru navštíviť vami vybraný servis, kde vám mechanik oznámi, v akej kondícii sa vozidlo nachádza. Čiastočne môže pomôcť aj VIN číslo karosérie a servisná knižka.

• Pýtajte sa

Skôr ako sa rozhodnete pre kúpu konkrétneho vozidla z auto bazáru, nebojte sa opýtať na čokoľvek. Práve konkrétnymi, a možno občas zvedavými otázkami, môžete preveriť lojalitu predajcu. Nezabudnite sa spýtať, či bolo vozidlo búrané. Ak áno, vypýtajte si záznam z poistnej udalosti a doklad o oprave.

• Požadujte testovaciu jazdu

Predaj áut by mal byť automaticky spojený s možnosťou previesť sa v aute, ktoré by ste si radi kúpili. Ak sa bude predajca vykrúcať, nájdite si radšej iný auto bazár, nech si domov neodveziete mačku vo vreci. V prípade, že sa o vozidlo skutočne zaujímate, nebojte sa opýtať, či za volantom môžete stráviť viac času aj za cenu toho, že palivo si sami uhradíte.

Neprehliadni: Ako jazdiť na kruhových objazdoch s dvoma pruhmi? Je to jednoduché!

Kde kúpiť spoľahlivé ojazdené auto?

• Kúpa od súkromnej osoby

Kúpa auta od súkromnej osoby je v podstate najlacnejšia možnosť, ktorá vám môže poskytnúť zaujímavé “kúsky”. Veľa súkromníkov sa ani príliš nesnaží dať auto do skvelého stavu, takže môžete reálne zhodnotiť stav vozidla. Pred kúpou si prečítajte zmluvu, ale počítajte s tým, že uplatniť nejakú záruku je v tomto prípade takmer nemožné. Skôr ako za auto zaplatíte, si predchádzajúceho majiteľa trochu preklepnite. Stačí vygoogliť meno, telefónne číslo a e-mail. Pri vozidle si zase podľa VIN kódu overte, či je jeho minulosť v poriadku.

• Kúpa auta z bazáru

Aj kúpa vozidla v auto bazáre môže byť výhodná. V ponuke auto bazárov zoženiete aj kvalitné autá, len je potrebné byť obozretným. Pred tým, ako vyrazíte do bazáru, si ho poriadne preverte. Preštudujte rôzne fóra a pátrajte po konkrétnych skúsenostiach ľudí. Pred samotnou kúpou si pozorne čítajte zmluvu! Auto nekupujte a zmluvu nepodpisujte ihneď. Solídny podnikateľ vám dovolí preštudovať si ju doma. Nielenže sa vám celá vec “rozleží v hlave”, ale budete mať aj dostatok času na preverenie VIN čísla daného vozidla.

• Dovoz auta zo zahraničia

Ak sa rozhodnete zaobstarať si auto zo zahraničia, prečo nie. Väčšinu ojazdených áut tam zoženiete lacnejšie ako u nás a obvykle aj v lepšom stave. Ak sa nebojíte vyšších kilometrov, tak napríklad  autá z Nemecka sú veľmi dobre servisované. Úskalím tohto nákupu však môže byť reklamácia, ktorá sa rieši zle, pretože ju musíte vybavovať v krajine, v ktorej ste auto kúpili.

Zaujme ťa aj: Vieš, ako sa správne zipsovať na ceste? Tu sú zásady radenia sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní