Špaldová múka, klasická, ryžová a ďalšie – ako ich skladovať? Neuveríš, ale môžeš ich mraziť!

Špaldová múka, klasická, ryžová a ďalšie – ako ich skladovať? Neuveríš, ale môžeš ich mraziť!

Skladovanie potravín môže byť niekedy hotová veda! Totižto, aj keď si myslíte, že všetko máte uskladnené správne, zrazu vám zo skrinky vyletí potravinová moľa a vy máte o zábavu postarané. Moľa je totižto prvým znakom toho, že sa v niektorej skrinke či nádobe nachádzajú jej larvy. Tie sa časom vyliahnu a „zamoria“ väčšie množstvo potravín, ktoré tak zbytočne skončia v koši. A v dobe, keď sa snažíme šetriť a neplytvať jedlom, je to hotová katastrofa.

Nebudeme si klamať, mole sa najčastejšie objavujú v múke. Preto je potrebné vedieť, ako múku skladovať správne. A aj keď sa zdá, že múka vydrží navždy, môže sa pokaziť v prípade, že je vystavená slnečnému žiareniu, kyslíku i vlhkosti.

Ak múku skladujete v pôvodnom papierovom obale, tak verte či nie, do troch mesiacov sa pokazí. Existujú však spôsoby, ako múku skladovať, čím predĺžite jej trvanlivosť.

Pozri aj: Kuchynské oleje – je nesmierne dôležité, ako sa skladujú? Veru, JE!

Ako skladovať múku

Supermoderným sa stalo skladovanie suchých ingrediencií, ale i cestovín vo vzduchotesných nádobách. Vyzerá to veľmi efektne a hlavne usporiadane a úhľadne. A nielen to, vzduchotesné nádoby pomôžu predĺžiť trvanlivosť mnohých ingrediencií, vrátane múky.

Skladovanie múky vo vzduchotesných alebo sklenených nádobách predĺži jej trvanlivosť až na 10 mesiacov. Siahnite po vákuových nádobách a múka vám v nich vydrží až 2 roky. Samozrejme, to platí v prípade klasickej múky. Nezabúdajte na to, že iné druhy, ako je mandľová múka, špaldová múka, kukuričná múka či pohánková a ryžová múka, majú tendenciu exspirovať rýchlejšie.

Odporúčame: Čo nedávať do pračky? Týchto 7 vecí by sa nemalo v nej prať!

Skúsili ste dať múku do chladničky či mrazničky?

Áno, aj to je spôsob, ako múku skladovať a predĺžiť tak jej výdrž. Hovorí sa, že pri skladovaní v chladničke múka vydrží až jeden rok. Avšak, aby ste predišli jej navlhnutiu, je potrebné presypať ju do vzduchotesnej nádoby.

Máte vo zvyku nakupovať múku vo veľkom? Najrozumnejšou voľbou je uskladnenie v mrazničke. Zmrazená múka má neobmedzenú trvanlivosť, teda keď je uložená vo vzduchotesnej nádobe a s vákuovým tesniacim systémom. Je potrebné z nádoby odstrániť čo najväčšie množstvo vzduchu, aby sa zachovala čerstvosť múky. Po jej vybratí z mrazničky ju najskôr nechajte zohriať na izbovú teplotu a až tak ju začnite používať.

Neprehliadni: Senecio rowleyanus alebo starček – plazivý sukulent v tvare guľôčok, ktorý si zamiluješ!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní