Kuchynské oleje – je nesmierne dôležité, ako sa skladujú? Veru, JE!

Kuchynské oleje – je nesmierne dôležité, ako sa skladujú? Veru, JE!

Nezáleží na tom, aký olej v domácnosti používate. Či to je olivový, kokosový alebo klasický slnečnicový, každý z nich by mal byť správne skladovaný. V tomto prípade platí základné pravidlo, a to, že by sa oleje nemali nechávať na sporáku, kde je vysoká teplota, ktorej by boli oleje často vystavované. Každý olej by sa mal po správnosti skladovať na chladnom, tmavom a suchom mieste – najlepšie v špajze mimo dosahu spotrebičov a slnečného žiarenia. To totižto môže spôsobiť žltnutie olejov.

Žltkastý olej nielenže nemá príjemnú chuť, zároveň môže aj negatívne vplývať na naše zdravie. Pri procese oxidácie totižto vznikajú voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek v našom organizme. Aby ste predišli oxidácii, je potrebné obmedziť prísun vzduchu i svetla k olejom. Najideálnejšie je už z obchodu si domov prinášať oleje v tmavých sklenených fľašiach.

Ako teda po správnosti skladovať olivový, kokosový a iné oleje obľúbené na varenie? Prinášame vám rady skúsených šéfkuchárov.

Pozri aj: Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?

Olivový olej

S týmto druhom oleja by sme mali zaobchádzať ako s čerstvou ovocnou šťavou. Olej, ktorý sa za studena lisuje z olív podlieha skaze. A vôbec neplatí, že zreje ako víno. Aby vám tento druh oleja aj dlho vydržal, mali by ste ho správne skladovať.

Existujú štyria hlavní nepriatelia olivového oleja – čas, teplo, kyslík a svetlo. To všetko môže spôsobiť žltnutie oleja a znížiť jeho kvalitu. Preto je potrebné sa pri skladovaní uistiť, že je fľaša s olejom poriadne uzavretá, skladovaná na tmavom mieste a mimo vysokého tepla. Ideálna je teda potravinová skriňa.

Tiež platí, že olivový olej by sa nemal v skrinke skladovať príliš dlho. Ideálne by sa mal spotrebovať do 60 dní po otvorení. Ak nedokážete olej spotrebovať do dvoch mesiacov, radšej si zadovážte menšie balenie oleja.

Kokosový olej

Vďaka mimoriadne vysokému obsahu nasýtených tukov je, čo sa olejov týka, pomerne stabilný – to znamená, že dobre odoláva oxidácii a žltnutiu. Avšak, aj napriek tomu platí, že by sa mal skladovať vo vzduchotesnej fľaši, mimo slnečného žiarenia – teda rovnako, ako olivový olej, a to na tmavom mieste.

Kokosový olej môžete pokojne skladovať aj v chladničke, aby vydržal dlhšie čerstvý, avšak počítajte s tým, že zmení svoju konzistenciu. Kokosový olej v chladničke stuhne, vďaka čomu môže nadobudnúť drobivú štruktúru.

Sezamový olej

Na rozdiel od olivového oleja, je tento možné skladovať v chladničke, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť. Odporúča sa skladovať ho vo fľaši, v ktorej bol zakúpený a nevystavovať slnečnému žiareniu, pretože v opačnom prípade by mohol zhorknúť.

Pozri tiež: Jedlý ryžový papier – čo to je a ako ho využiť nielen na jarné rolky?

Rastlinné oleje

Všetky rastlinné oleje majú podobné ideály na skladovanie. Oxidácia môže vplýva na akýkoľvek typ oleja (avokádový, repkový, slnečnicový,...). Avšak, v prípade rafinovaných olejov má zvyčajne menší negatívny vplyv na ich kvalitu. No stále platí, že čas a teplota sú v tomto prípade rozhodujúce. Rastlinné oleje by sa preto nemali skladovať pri sporáku či spotrebičoch s vysokou teplotou.

Orechové oleje

Sú skutočne citlivé na akékoľvek vonkajšie negatívne vplyvy, teda na teplo i svetlo. Preto sa po správnosti majú orechové oleje (olej z vlašských orechov, olej z lieskových orechov,...) skladovať v chladničke, aby vydržali čo najdlhšie a nezmenila sa ich chuť či kvalita. Ideálne je spotrebovať ich čo najrýchlejšie, pretože práve po otvorení vplyvom oxidácie klesá ich kvalita.

Neprehliadni: Lahôdkové droždie: Ako túto zdravú bombu využiť v každej kuchyni?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní