Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?

Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?

Poznáte drienky? Naši starí rodičia ich „zobkali“ priamo zo stromu, pričom sa nebáli ani borievok či trniek. Potom zrazu prišlo obdobie, keď nám už čokoľvek, čo nebolo dostatočne sladké a dostatočne čokoládové, zrazu nebolo dosť dobré a tak bobule zo stromu, hoci plné zdravia, stratili našu pozornosť. Dnes je však všetko inak a my sa opäť vraciame k týmto darom prírody a ani ich trpkosť nám už až tak nevadí. Dosť bolo sentimentu, poďme k veci a tou je dôvod, prečo jesť drienky. Zaujíma to aj vás? Pozrite sa, prečo by malo!

Drienka nie je len drienkovica

Keď sa povie slovo drienka (lat. Cornus mas), mnohým ako prvá napadne drienkovica, na ktorú nedal dopustiť ani náš niekdajší prezident, Rudolf Schuster. Ten ju dokonca odporúčal ako liek proti kašľu a chrípke. Ale nie o alkohole sme chceli... Poďme sa preto prizrieť bližšie drienkam, ktoré sú nepochybne liečivé a ešte aj chutné. Hovorí sa o nich, že majú schopnosť predlžovať život. K hlavným benefitom drienok patrí ich vysoký podiel vitamínu C, čím sa zaraďujú na čestné miesto k šípkam a rakytníku.

Ochutnaj: Recepty z trniek: Priprav si tieto nevšedné, ale zdravé dobroty!

ako spracovať drienky

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte drienky ukrývajú?

Okrem toho sú drienky plné vitamínu A, trieslovín, pektínu a minerálov. Hoci nezrelé plody sú trpké, po dozretí majú vynikajúcu sladko-kyslú chuť, ktorej jednoducho nie je možné odolať. Pripomínajú totiž niečo medzi brusnicami a višňami. Pokiaľ ide o tvar, drienky sú oválne až hruškovité, farebne žlté, červené až fialové. Dozrievajú niekedy už koncom leta, najčastejšie však v septembri a októbri. Drienky pochádzajú zo stromu s názvom drieň obyčajný. Je to okrasný, no zároveň úžitkový ker, s ktorým sa môžete stretnúť v svetlých lesoch, na stráňach, pasienkoch, v krovinách, výnimočne aj v parkoch.

účinky drienok na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Drieň dorastá maximálne do šesťmetrovej výšky, zvyčajne má však výšku okolo troch metrov. Avšak pozor, drienky sú na Slovensku zákonom chránené, nakoľko ich už zostalo veľmi málo, preto určite zvážte možnosť vypestovať si ich vo vlastnej záhrade. Bude to rozhodne dobrá voľba, nakoľko drieň je mimoriadne odolný a nenáročný krík. Poslúži vám tiež ako efektný živý plot, ale chce to dávku trpezlivosti, pretože rodiť vám drienky začnú až po piatich rokoch. Ak túto možnosť nemáte, poobzerajte sa po pestovateľoch a farmách vo vašom okolí, u ktorých je možné si drienky zakúpiť.

Pozri aj: Super úložné tipy do kuchyne: Takto sa do nej zmestí oveľa viac! ​ 

drieň obyčajný

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa dajú spracovať?

Drienky môžete jesť buď len tak, samotné, vyrobiť si z nich džem, marmeládu, lekvár, kompót, sirup, mušt, likér alebo si ich pridávať do koláčov. Dokonca aj tepelnou úpravou si drienky vedia uchovať vysoký podiel vitamínu C. Vynikajúco vám poslúžia aj ako ovocný čaj, ktorý si môžete pripraviť aj z kôry alebo listov.

Toto sú účinky drienok na zdravie človeka:

  • liečia žalúdočné problémy,
  • majú protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné účinky,
  • odstraňujú nadmerné potenie, hučanie v ušiach aj hnačku,
  • pomáhajú pri ejakulácii,
  • prospievajú obličkám a pečeni,
  • sú prevenciou pred artériosklerózou,
  • tlmia závraty,
  • znižujú horúčku aj krvný tlak a cholesterol,
  • posilňujú imunitný systém, 
  • pomáhajú prečisťovať močové cesty (disponujú diuretickými vlastnosťami),
  • priaznivo vplývajú na cukor v krvi,
  • priamo ovplyvňujú aj hladinu cholesterolu v organizme.

Aktualizovaný článok: 19.10.2022

- Anketa

JEDLI STE UŽ DRIENKY?

Odpovedalo 1232 ľudí  

Áno, poznám ich veľmi dobre
80%
Áno, ale už to bolo dávno
8%
Nie, dokonca o nich počujem prvýkrát
12%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 01.11.18 07:37

ĽŠ
karma
100.00

Drienky sú nepochybne chutné a liečivé.

  • 5
Odpovedať

Margaret Zimova 31.10.22 19:37

karma
106.00

Potešili ste ma, určite obohatia našu záhradu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní