Túto zeleninu bude tvoje bábätko v brušku milovať!

Túto zeleninu bude tvoje bábätko v brušku milovať!
  • 23.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Zdravá strava a zdravý životný štýl sú dôležité v každom období nášho života. Tehotenstvo v tomto prípade nie je výnimkou, aj keď vtedy majú ženy rôzne chute a často si doprajú aj divoké kombinácie jedál a nápojov. Je známe dokonca i to, že tehotné ženy svojim jedálničkom môžu vo veľkej miere ovplyvniť aj to, čo budú mať ich detičky rady v neskoršom veku.

Každá budúca mamička si pravdepodobne dáva záležať na tom, aby sa stravovala zdravo a eliminovala všetko, čo by v tomto období bábätku i jej mohlo uškodiť.

Verili by ste, že niektoré konkrétne druhy potravín dokonca môžu ovplyvňovať náladu vášho malého pokladu v brušku aj vtedy, keď je ešte v maternici? Istí vedci sa rozhodli preskúmať vplyv niektorých druhov zeleniny na náladu bábätka, a to, čo zatiaľ zistili, vás možno milo prekvapí.

Mrkva vyhráva!

Mrkva, táto bežne dostupná zelenina, ba i často pestovaná u mnohých ľudí v záhradkách či vyvýšených záhonoch na balkónoch či terasách, je považovaná za veľmi zdravú zeleninu a zároveň aj vitamínovú bombu. Prečo?

  • Mrkva je najbohatší zdroj betakaroténov.
  • Mrkva je veľmi bohatá na vitamín A, vitamín K, vitamín C, ale aj na kalcium.
  • Pravidelná konzumácia mrkvy pomáha našim očiam a znižuje hladinu cholesterolu či zlepšuje trávenie a peristaltiku.
  • Konzumácia mrkvy pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov.
  • Mrkva nášmu telu dodáva živiny, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov.
  • A navyše – chutí predsa výborne.

Odporúčame: Pečená mrkva s hnedým cukrom: Skvelá aj s pečeným cesnakom i kozím syrom

Ako pôsobí mrkva na bábätko v brušku?

Vedci z Durhamskej univerzity v Anglicku sa rozhodli zistiť, aký vplyv má konzumácia niektorých druhov zeleniny na plod bábätka v brušku počas rôznych období tehotenstva. Prioritne sa zamerali na mrkvu a na kapustu. Čo doposiaľ zistili?

Bábätká v maminkinom brušku reagujú na rôzne chute a dokonca i vône. „Mnohé štúdie naznačujú, že deti cítia chuť a vôňu v maternici. Sú však založené na výsledkoch po pôrode, zatiaľ čo naša štúdia je prvá, ktorá tieto reakcie zaznamenala pred narodením,“ uvádza vedúca autorka štúdie z univerzity – Beyza Ustun.

Po mrkve je bábätkám v brušku veselo!

Predmetného univerzitného výskumu sa zúčastnilo 100 tehotných žien, a to vo veku od 18 do 40 rokov. Tie v rôznych obdobiach svojho tehotenstva konzumovali mrkvu alebo zimnú kapustu.

Pomocou 4D ultrazvuku následne vedci sledovali reakcie bábätiek, pričom bolo evidentné, že po chuti mrkvy boli dieťatká usmiate, zatiaľ čo po chuti kapusty to malo presne opačný efekt. A na tieto druhy reakcií pritom stačila konzumácia veľmi malého množstva zeleniny.

Neprehliadnite: Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!

Štúdia sa ale mrkvou nekončí

Vedci v tejto štúdií pokračujú naďalej, a to dokonca s rovnakými detičkami, avšak už po pôrode. Chcú totiž zistiť, či ich vplyv chutí, ktoré zažili v maternici, dokáže ovplyvniť aj po narodení.

„Inými slovami, vystavenie plodu menej obľúbeným príchutiam, ako je kapusta, môže znamenať, že si na tieto príchute zvykne už v maternici,“ tvrdí spoluautor štúdie profesor Jackie Blissett, pričom dodal: „Ďalším krokom je preskúmať, či plody v priebehu času vykazujú menej negatívne reakcie na tieto príchute, čo vedie k väčšej akceptácii týchto chutí, keď si ich deti dajú prvýkrát mimo maternice.“

Strava v tehotenstve môže ovplyvniť stravovacie návyky detí

„Pri pohľade na reakcie tváre plodov môžeme predpokladať, že celý rad chemických stimulov prechádza materskou stravou do prostredia plodu,“ hovorí profesor Benoist Schaal, ktorý je taktiež spoluautorom tejto štúdie.

Všetci z výskumného tímu sa ale domnievajú, že to, čo jedia tehotné ženy počas svojho tehotenstva, môže skutočne ovplyvňovať chuťové preferencie detí po narodení, a teda nie je vylúčené, že to môže mať vplyv aj na vytváranie základných a zdravých stravovacích návykov.

Odporúčame aj: Jesenné brusnicové cookies: Plnené a dokonalo chutné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:26

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 05:26

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní