Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!

Ako sa stravovať v zime? Do jedálnička pridaj tieto potraviny!

Počas prechodu jednotlivými ročnými obdobiami neraz dochádza aj k zmenám v našich jedálničkoch. Je bežné, že ľudia v značnom množstve zaraďujú do stravy vždy hlavne sezónne potraviny. No zmeny možno badať aj v samotných pokrmoch, ktoré pripravujeme. Jar je charakteristická pokrmami z rôznych druhov prvej jarnej zeleniny. Cez leto prirodzene volíme skôr ľahšie a svieže jedlá a počas jesene si zase mnohí užívajú rozličné tekvicové pochúťky. A ako je to v zime? Vítané sú v jedálničku najmä sýte jedlá, najlepšie pripravené z potravín, ktoré telo zvnútra príjemne zahrejú. Taktiež sú vítané výživné potraviny, ktoré človeku doplnia chýbajúce vitamíny. Čo všetko by sme počas zimy mali zahrnúť do stravy? 

Polievky a vývary

Medzi hlavné pokrmy, ktoré by rozhodne nemali chýbať v zimnom jedálničku, môžeme zaradiť rozličné chutné polievky a mäsové či zeleninové vývary. Polievky by sme mali jesť pravidelne, a to z mnohých dôvodov. Majú priaznivý vplyv na trávenie. Pred konzumáciou hlavného jedla pripravujú tráviaci trakt na príjem tuhej stravy. Sú plné živín a ľahko stráviteľné. Dobre zasýtia a počas zimy aj celé telo zahrejú. V jedálničku môžete striedať ľahšie vývary a husté krémové polievky. Skvelou voľbou je paradajková, pórová, kapustová či vajíčková polievka, aj polievka z koreňovej zeleniny.

Odporúčame: Vieš, čo nejesť pred spaním? Na tieto potraviny radšej zabudni!

ryby

Zdroj: Shutterstock®

Ryby

Cez zimu by sme sa do jedálnička mali častejšie snažiť zahrnúť aj ryby. Tým hlavným dôvodom je vysoký obsah dôležitého vitamínu D. Práve v zime nám totižto hrozí nedostatok vitamínu D. Táto látka sa počas slnečných mesiacov v dostatočnom množstve tvorí v našej koži pôsobením slnečného žiarenia, v zime je však produkcia značne obmedzená. Ryby, najmä mastnejšie morské, nám navyše doplnia kvalitné tuky a množstvo bielkovín. Na príjem tukov aj bielkovín je vhodné sa počas zimy skutočne zamerať. Zdravé tuky získame aj z orechov či ľanových semienok, bielkoviny zase nájdeme i v mäse a vajíčkach.

Zelenina

Okrem zdrojov bielkovín a tukov je, samozrejme, vhodné do jedálnička zaradiť aj dostatok zeleniny. Vhodné je voliť druhy, ktoré pomáhajú zahrievať organizmus zvnútra. Dobrou voľbou je hlavne koreňová a cibuľová zelenina, napríklad mrkva, chren, petržlen, pór, cibuľa či cesnak. Zimný jedálniček tiež môže obsahovať zemiaky či rôzne druhy tekvíc. Podľa možností a dostupnosti v obchodoch sú tiež dobrou voľbou kel, cvikla či karfiol. Zabudnúť však v žiadnom prípade nemožno na fermentované potraviny. Kvasená kapusta je plná vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, taktiež probiotík, ktoré podporujú zdravie čriev. Vôbec sa však neobávajte používať aj mrazenú zeleninu. Pokojne ju poduste alebo pripravujte na pare.

strukoviny

Zdroj: Shutterstock®

Strukoviny

Neoddeliteľnou súčasťou jedálnička počas zimy sú aj strukoviny. Sú výživné, plné bielkovín, zložených sacharidov, vlákniny aj minerálov. Človeka poriadne zasýtia a dajú sa z nich pritom pripraviť najrozličnejšie chutné pokrmy. V jedálničku striedajte klasickú aj červenú šošovicu, rôzne druhy fazúľ, cícer, bôb aj zelený či žltý hrach. Z menovaných druhov strukovín môžete pripravovať chutné a sýte polievky, taktiež rôzne kaše a prívarky. Strukoviny tiež môžete použiť na prípravu placiek alebo vegetariánskych fašírok. Strukoviny majú i dostatok vitamínov skupiny B a ich pravidelnou konzumáciou možno podporiť zdravie srdca aj ciev. 

Koreniny

Cez zimu zahrňte do jedálnička aj tie správne koreniny, ktoré perfektne dochutia rozličné pokrmy. Opäť je vhodné voliť najmä koreniny, ktoré pomáhajú zahrievať telo, čo sa počas mrazivého zimného obdobia veľmi hodí. Pri varení používajte čierne korenie, taktiež je skvelou voľbou čili korenie. Určite neváhajte do jedál častejšie pridávať zázvor alebo kurkumu. Zázvor má priaznivý vplyv na imunitu, kurkuma je zase známa silnými protizápalovými vlastnosťami. Dochucovať pokrmy tiež môžete mletou škoricou, badiánom, kardamómom, muškátovým orieškom či klinčekmi, kajenským korením aj sušeným cesnakom.

pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

Pitný režim

O dôležitosti pitného režimu sa hovorí najmä počas leta, no na dostatočný príjem tekutín je veľmi dôležité myslieť aj počas zimy. Čistá voda je základom pitného režimu počas ktoréhokoľvek ročného obdobia. Pridať možno aj rozličné minerálne vody. Cez jeseň a v zime sú však skvelou voľbou najmä rôzne čaje, ktoré príjemne zahrejú celé telo. Doprajte si zelený alebo čierny čaj, taktiež ovocný podľa chuti. Perfektný je aj čaj z čerstvého zázvorového koreňa. Tento nápoj podporí cirkuláciu krvi a prekrvenie končatín, posilní imunitu a pomôže pri prechladnutí. Priaznivý vplyv má aj na tráviaci trakt. Napomáha zmierniť podráždení žalúdok aj plynatosť. 

Pozri aj: Bezlepková teffová múka: Z čoho sa vyrába a prečo ju začať používať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ingrid Šimoniková 16.12.20 08:56

karma
74.00

výborný článok ,polievky milujeme a je pravda že tak prirodzene viac v zimnom období -výborne zahreju telo

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 16.12.20 09:08

KK
karma
109.00

v lete polievky moc nevarím, ale v zime sa po nich len tak zapráši, práve teraz som robila tekvicovú

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 16.12.20 09:52

MC
karma
109.00

Obľubujem husté polievky v zime zahrejú aj zasýtia.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 16.12.20 20:24

karma
106.00

Úplne s tým súhlasím, vynikajúci článok.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.12.20 07:05

ĽŠ
karma
100.00

Zdravé aj chutné!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.12.20 23:46

karma
109.00

Polievky u nás nesmú chýbať.Každý deň pred hlavným jedlom,či je leto,jeseň,alebo zima.Súhlasím s článkom.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 18.12.20 15:04

MM
karma
107.00

Polievky sú skvelé na zahriatie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní