Senecio rowleyanus alebo starček – plazivý sukulent v tvare guľôčok, ktorý si zamiluješ!

Senecio rowleyanus alebo starček – plazivý sukulent v tvare guľôčok, ktorý si zamiluješ!

Starček, latinsky Senecio, predstavuje rod rastlín z čeľade astrovité. Ide o veľmi rozsiahli a mnohotvárny rod, ktorý zahŕňa množstvo bylín, krov i lián. Jednoročné, dvojročné či vytrvalé rastliny spadajúce do tohto rodu majú vskutku rozmanitý vzhľad. Mimo Antarktídy sú rozšírené prakticky po celej zemeguli. Najviac druhov nájdeme v Strednej a Južnej Amerike, ale aj v južných oblastiach Ázie, či na juhu Afriky. 

Zástupcov rodu starček nájdeme aj v našom okolí, či už v prírode, záhrade, alebo aj interiéroch. Spomenúť môžeme napríklad rozšírený kvitnúci druh starček obyčajný, ktorý rastie hlavne ako burina. V záhradách môžeme naraziť napríklad na druh starček prímorský, ktorý je typický svojimi okrasnými striebristými listami.

Dnes sa však bližšie pozrieme na starčeka, ktorý svojím netradičným vzhľadom priťahuje množstvo pozornosti. Keď spoznáte druh Senecio rowleyanus, určite nám dáte za pravdu, že sa bez neho nezaobíde ani vaša domácnosť. 

Poznáte sukulent Senecio rowleyanus?

Senecio rowleyanus, u nás nazývaný aj starček Rowleyho, predstavuje plazivý sukulent, ktorého domovinou sú suchšie oblasti juhozápadnej Afriky. Slovenský názov starček je priamo odvodený od latinského mena Senecio, čo v preklade znamená starý muž. Druhové meno, čiže rowleyanus, vzniklo na počesť britského botanika Gordona Douglasa Rowleyho, ktorý sa pri svojej práci zaoberal hlavne kaktusmi a sukulentmi. 

Starček Rowleyho má pritom tak unikátny vzhľad, že ho spoznáte už na prvý pohľad. Rastlina totiž vytvára dlhé tenké ťahavé stonky, na ktorých vyrastajú listy v tvare guľôčok. Senecio rowleyanus vyzerá ako hrášok či zelené perličky navlečené na šnúrke. Listy sú dužinaté a uskladňuje sa v nich voda. Preto tento druh starčeka radíme medzi sukulentné rastliny. Stonky tohto druhu starčeka môžu v interiéri pokojne dosiahnuť dĺžku okolo 90 cm. 

Na starších rastlinách sa niekedy pri veľmi dobrých podmienkach objavujú aj biele, žlté či ružovkasté kvety, ktoré sú drobné a usporiadané v kvetnom úbore. V prírode sa starček Rowleyho zvykne plaziť po zemi či kameňoch. V niektorých miestach stonky pri kontakte s pôdou rýchlo zakoreňujú, čím sa vytvárajú husté guľôčkové koberce. 

Odporúčame: ​Maranta rebernatá – v interiéri vyniká listami s neobyčajnou kresbou

starček Rowleyho

Zdroj: instagram.com/ayamame_plants

Umiestnenie starčeka v interiéri

Senecio rowleyanus je vhodný len do naozaj slnečného interiéru. Nedostatok svetla má totiž veľmi negatívny vplyv na jeho rast a vzhľad. Starčeka Rowleyho je vhodné umiestniť na stanovište s dostatkom rozptýleného svetla, priame slnečné lúče nie sú potrebné. Ideálne miesto je napríklad v blízkosti južného okna, ktoré je mierne zatienené priehľadnou záclonou, ktorá rozptýli ostré lúče slnka. 

Počas leta je možné sukulent pestovať i v exteriéri, no je nevyhnutné mu nájsť stanovište chránené pred vetrom a dažďom. Senecio rowleyanus najlepšie vynikne v závesný kvetináčoch, z ktorých budú krásne prevísať jednotlivé stonky s guľôčkovými listami. Kvetináč tiež môžete položiť na komodu, skriňu či poličku, z ktorej budú stonky taktiež pôsobivo prevísať. 

Je starček Rowleyho jedovatý?

Pri hľadaní miesta pre tento unikátny sukulent je dôležité myslieť ešte na jednu dôležitú vec. Všetky jeho časti sú jedovaté pre zvieratá aj ľudí. Starčeka Rowleyho je preto vhodné umiestniť mimo dosahu domácich miláčikov a malých detí. Keďže vyzerá ako hrášok či nejaký plod, môže deti ľahko lákať k ochutnaniu. Požitie nadmerného množstvo listov a ďalších častí rastliny môže spôsobiť tráviace ťažkosti, dokonca môže viesť k poškodeniu pečene. 

Hlavné zásady pestovania sukulentu Senecio rowleyanus

  • Teplota – starček Rowleyho možno pestovať pri bežnej izbovej teplote do 25 °C. Počas zimného odpočinku sa odporúča pestovať rastlinu v chladnejšom prostredí, avšak, teplota v miestnosti by nemala klesať pod 10 °C.
  • Vlhkosť vzduchu – tento sukulent si nevyžaduje vyššiu vzdušnú vlhkosť, dobre zvláda suchší vzduch. Listy nikdy nerosíme, mohlo by to spôsobiť hnitie rastliny. 
  • Zálievka – starček Rowleyho je sukulent, ktorý si vodu udržiava v listoch. Aj preto si nevyžaduje príliš častú zálievku. Zalievať by sme mali vtedy, keď substrát úplne preschne, počas jari a leta stačí spravidla raz za dva týždne. V zime potrebuje zalievať len minimálne. Rastlinu zalievame zospodu, pri zalievaní zvrchu riskujeme, že sa voda dostane na listy, čo je nežiaduce. Starček nikdy nesmie stáť vo vode!
  • Substrát – mal by byť dobre priepustný a vzdušný. Môže byť hlinitý s prímesou hrubšieho piesku. Použiť možno aj substrát priamo určený na pestovanie kaktusov a sukulentov. 
  • Hnojenie – od jari do jesene pravidelne hnojíme tekutým hnojivom na sukulenty a kaktusy. 
  • Presádzanie – starček presádzame podľa potreby vtedy, keď prerastie celý kvetináč. Spravidla je to raz za pár rokov. Vždy volíme skôr plytší a širší kvetináč, keďže rastlina nemá veľké korene. 

Odporúčame: ​Haworthia – ideálny sukulent aj pre zábudlivcov polievania

sukulent starček

Zdroj: instagram.com/potitplantas

Ako rozmnožovať sukulent Senecio rowleyanus?

Rozmnožovanie sukulentu Senecio rowleyanus nie je zvlášť náročné. Najjednoduchšie je množenie pomocou vrcholových odrezkov zo stoniek. Stačí odstrihnúť silnú stonku s dĺžkou aspoň 10 cm a odrezok následne umiestniť na substrát s vyšším obsahom piesku. Prikryjeme trochou vlhkého substrátu a čakáme, kým si rastlina vytvorí korene. Pôdu by sme mali udržiavať vlhkú, až kým nevidíme, že odrezok je už prichytený korienkami. Možné je však aj zakoreňovanie vo vode. 

Takto môžeme nielen získať novú rastlinku, ale si aj ľahko zahustíme svoj starý sukulent. Starček Rowleyho totiž vyzerá o to lepšie, ak má viac výhonkov. Vytvára tak hustý záves zelených guľôčok. Bohatý vzhľad zabezpečíme tým, že dlhé výhonky z času na čas zastrihneme a dáme ich zakoreniť priamo do kvetináča. 

Problémy pri pestovaní starčeka Rowleyho

  • Černenie a opadávanie listov – príčinou býva nadmerná zálievka alebo rosenie listov. Zálievku znížime a listy prestaneme rosiť. 
  • Schnutie stoniek a guľôčok – môže ísť o znak odhnívania korienkov, ktoré je neraz spôsobené aj zlým prúdením vzduchu. Sukulent je preto vhodné pestovať v blízkosti okna. 
  • Vyťahané a riedko obrastené stonky – ide o charakteristický príznak nedostatku svetla. Umiestnite rastlinu na slnečnejšie stanovište. 
  • Veľmi malé listy – rovnako sú spôsobené nedostatkom slnečných lúčov. 
  • Hnedé suché škvrny na listoch – ide pravdepodobne o spáleniny od slnka. Zabezpečte sukulentu aspoň čiastočnú ochranu pred ostrými slnečnými lúčmi. 
  • Scvrkávanie listov – v listoch sa minuli zásoby vody, to znamená, že rastlina má nedostatočnú zálievku. V niektorých prípadoch však môže scvrknutie spôsobiť nadmerná zálievka (bunky listov praskajú). Skontrolujte substrát a zistite, ktorá príčina sa týka vášho sukulentu. 
  • Opadávanie listov – spôsobiť to môže prievan alebo veľmi nízka teplota, taktiež časté premiestňovanie rastliny a nešetrná manipulácia s výhonkami. 
  • Nekvitnutie – nejde o nič nezvyčajné. Kvitnú len staršie rastliny a hlavne tie v prirodzenom prostredí. Starček v interiéri kvitne skôr zriedka, a to najmä pri veľmi dobrých podmienkach a po chladnom prezimovaní počas zimy. 

Odporúčame: Monstera adansonii – drobnejšia príbuzná monstery, ktorá si vás získa

Zdroj úvodných foto: instagram.com/mygreenheaven_, instagram.com/momyscu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní