Haworthia – ideálny sukulent aj pre zábudlivcov polievania

Haworthia – ideálny sukulent aj pre zábudlivcov polievania

V domácnostiach sa stretávame nielen s klasickými zelenými izbovými rastlinami s ozdobnými listami, prípadne s kvitnúcimi rastlinami, ale napríklad aj so sukulentmi. Medzi sukulenty radíme rastliny, ktorých niektoré časti sú zdužnatené, a to napríklad stonky či listy. Ich typickou vlastnosťou je, že v týchto častiach si udržujú vodu a živiny, čím sa prispôsobujú životu v suchom prostredí. Rozšírené sú naprieč zemeguľou v subtropických oblastiach s polopúštnym charakterom. 

Sukulenty sa však stali i pevnou súčasťou interiérov. Klasikou je tučnolist či aloa pravá. Dnes sa pozrieme na sukulent podobný práve aloy, a to takzvanú haworthiu. V domácnostiach sa pestujú viaceré jej druhy. Ide nielen o pekný sukulent, ale aj nenáročný. Ako sa oň správne postarať?

Poznáte haworthie?

Haworthia, u nás tiež havortia, predstavuje rod vytrvalých rastlín z čeľade asfodelovité, ktorý zahŕňa niečo cez 50 druhov sukulentov. Ich domovinu možno hľadať na juhu Afriky, čo je jediná oblasť, kde sa haworthie prirodzene vyskytujú. Mimo tejto oblasti sú rôzne druhy pestované v botanických záhradách či domácnostiach. Rod dostal pomenovanie podľa Adriana Hardyho Hawortha, anglického botanika. 

Haworthia je typická svojimi dužinatými listami, ktoré sú obvykle usporiadané v pomerne symetrickej prízemnej listovej ružici. Listy bývajú masívne, ich tvar, sfarbenie, ako aj usporiadanie však závisia od konkrétneho druhu a kultivaru. K najrozšírenejším a najviac pestovaným druhom patrí Haworthia fasciata, ktorá je charakteristická ostro špicatými trojbokými listami, ktoré sú zelené a majú biele výrastky, pripomínajúce bradavičky. Tento sukulent i kvitne, zelenkasté kvety vyrastajú na dlhej stopke vysoko nad ružicou listou a sú nenápadné. 

Podobná je Haworthia attenuata, nazývaná aj zebra haworthia. Výrastky na jej listoch vytvárajú pruhy, ktoré vyzerajú ako pruhy zebry. Ďalším druhom je napríklad Haworthia limifolia a vskutku netradičným sukulentom je Haworthia cooperi, ktorej listy sú veľmi svetlé a sčasti až priesvitné. Spomenúť môžeme aj druh Haworthia truncata, ktorého listy sú mäsité, no nie špicaté, ale tupo zrezané. 

Odporúčame: ​Monstera adansonii – drobnejšia príbuzná monstery, ktorá si vás získa

sukulent

Zdroj: instagram.com/giahane_man

Umiestnenie haworthie v interiéri

Haworthie sú u nás dobre dostupné, na internete aj v obchodoch s rastlinami možno zohnať viaceré druhy, a to za pár eur. Kam však haworthiu v interiéri umiestniť, aby sa jej darilo? Je potrebné si pamätať, že tento sukulent neobľubuje priame slnečné lúče a prudké slnko. Na okne s priamym slnkom by zahynula, v lepšom prípade by to malo len negatívny vplyv na vzhľad rastliny.

Haworthie obľubujú v izbových podmienkach rozptýlené svetlo alebo polotieň, úplná tma je však taktiež nežiaduca. Ak máte okno orientované na sever, môžete haworthiu umiestniť v jeho blízkosti, keďže takéto okná poskytujú spravidla menej svetla. Haworthia je pritom vhodná aj do interiéru k deťom a domácim zvieratám, nie je totiž jedovatá. Dobrou správou je, že pomáha čistiť ovzdušie. Je skvelou voľbou aj do spálne. 

Hlavné zásady pestovania haworthie

  • Teplota – sukulentu vyhovuje bežná izbová teplota do 26 °C, počas zimy dobre zvláda chladnejšiu miestnosť s teplotou minimálne 5 °C, ideálne okolo 15 °C.
  • Vlhkosť vzduchu – rastlina si nevyžaduje vyššiu vzdušnú vlhkosť, rosenie listov vodou je nežiaduce. 
  • Zálievka – haworthia neobľubuje nadbytok vody, medzi jednotlivými zálievkami by mal substrát vždy preschnúť. Postačí mierne zaliatie raz za dva týždne, v zime je potrebné zálievku ešte viac obmedziť, počas prudkého leta rastlinu nezalievame vôbec. Najviac vody znesie počas jesene. Haworthiu nezalievame zhora, voda sa nesmie dostať na listy a hlavne dovnútra listovej ružice. Ideálne je zalievanie zospodu, prípadne opatrne na substrát. 
  • Substrát – mal by byť dobre priepustný, použiť možno substrát na pestovanie sukulentov a kaktusov.
  • Hnojenie – postačí hnojiť raz až dvakrát ročne hnojivom určeným na kaktusy a sukulenty. 
  • Presádzanie – rastlinu je vhodné presádzať podľa potreby raz za 2 alebo 3 roky, keď listová ružica prerastie celý kvetináč. Volíme o niečo širší kvetináč, vhodné sú plytšie nádoby, haworthia totiž nemá bohatý koreňový systém. 

Odporúčame: Zelenec chochlatý – retro izbovka ideálna pre úplných začiatočníkov

pestovanie haworthie

Zdroj: instagram.com/ maurocactusseller

Ako haworthiu rozmnožiť?

Rozmnožovanie haworthie nie je zvlášť náročné, vyskúšať môžete dva spôsoby. Najjednoduchšie je rozmnožovanie haworthie pomocou dcérskych odnoží. Sukulent počas rastu tvorí zboku malé dcérske rastlinky, ktoré môžete pri presádzaní opatrne odrezať alebo odlomiť. Získané rastlinky následne zasadíme do suchšej zeminy a približne po dvoch týždňoch ich začneme mierne zalievať. 

Druhou metódou je rozmnožovanie pomocou listov. Z haworthie sa odporúča odoberať vždy najväčší list z vonkajšieho okraja ružice. Vybraný list je vhodné uchopiť medzi prsty a kývavým pohybom ho odtrhnúť. Miesto odtrhnutia je možné poprášiť rastovým stimulátorom pre rýchlejšiu tvorbu koreňov. Následne list, alebo viacero z nich, ukladáme na vrch substrátu do plytkých misiek a odlomenú časť jemne do substrátu zatlačíme.

Do tvorby nových koreňov necháme misku na tienistom mieste a bez zálievky. V prípade horúceho počasia jemne rosíme listy. Po určitom čase na liste postupne narastie nová rastlinka a list uschne. Novú rastlinu možno zasadiť do samostatného kvetináča. 

Problémy pri pestovaní haworthie

  • Oranžové až červenkasté sfarbenie listov – ak sukulent takto mení sfarbenie listov, príčinou je umiestnenie na prudkom slnku. 
  • Pomalý rast rastliny – príčinou býva spravidla rovnako umiestnenie na prudkom slnku.
  • Sčernanie listov – spôsobuje to nadmerná vlhkosť substrátu. 
  • Hnedé škvrny na listoch – pravdepodobne ide o spáleniny od slnka. 
  • Pokrivené listy – často to spôsobuje veľký chlad, rastlinu presuňte do miestnosti s vyššou teplotou. 
  • Hnitie koreňov a listov – rastlina je pravdepodobne prepolievaná, pre záchranu skúste mokrý substrát vymeniť za suchý a znížte zálievku. 
  • Zasychanie a odumieranie koreňov – často sa to deje aj bez príčiny. Haworthiu vyberte zo zeme, odstráňte odumreté časti a nechajte ju položenú na vzduchu. Po dvoch až troch týždňoch by sa mali objaviť nové korienky. Vtedy rastlinu opätovne zasaďte do zeme a veľmi mierne zalievajte. 
  • Nepekná listová ružica, ktorá sa ťahá do výšky a nie do šírky – príčinou je buď nedostatok svetla (rastlina sa ťahá k zdroju svetla), alebo je na vine malý kvetináč (rastlina nemá dostatok miesta na rast). 

Odporúčame: ​Chamaedorea – tropický nádych u vás doma vďaka nenáročnej palme

Zdroj úvodných foto: instagram.com/badphotobeautifulplant, instagram.com/icha.cactus.succulents


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní