Chamaedorea – tropický nádych u vás doma vďaka nenáročnej palme

Chamaedorea – tropický nádych u vás doma vďaka nenáročnej palme

Patríte k milovníkov leta a tropických prímorských oblastí? V tom prípade ste možno aj fanúšikom tunajšej flóry, a teda rôznorodých krásnych paliem tiahnucich sa k nebu. Mnohé palmy možno privítať aj vo svojom interiéri a pestovať ako bežné izbové rastliny. Do interiéru vnášajú závan exotiky, preto sú medzi pestovateľmi obľúbené. Palmami sa pritom označujú v prvom rade rastliny z čeľade arekovité, avšak, v hovorovej reči aj ďalšie rastliny, ktoré sa na palmy skrátka podobajú. 

Vo svojej domácnosti môžeme privítať napríklad livistonu čínsku, latinsky Livistona chinensis, taktiež druh Howea forsteriana, prezývaný aj rajská palma. Veľmi nenáročnou palmou, ktorej pestovanie zvládnu aj úplní začiatočníci, je chamédorea úhľadná. Ide o najbežnejšie pestovanú palmu po celom svete. Ako zabezpečiť, aby sa jej darilo aj vo vašej domácnosti?

Poznáte chamédoreu úhľadnú?

Chamédorea úhľadná, nazývaná aj chamédorea pôvabná, je dvojdomá dlhoveká rastlina z čeľade arekovité s latinským názvom Chamaedorea elegans. Prezývaná je tiež horská palma. Jej domovinou sú predovšetkým dažďové lesy Mexika, no jej prirodzený výskyt siaha až na sever Guatemaly. Mladé chamédorey sa vyznačujú dlhými a oblúkovito zahnutými špicatými listami svetlozelenej farby, rastúcimi vo dvojiciach po oboch stranách osového rebra.

Rastlina rastie pomerne pomaly a pri pestovaní v izbových podmienkach si veľmi dlho zachováva nižší kompaktný vzrast. Staršie palmičky si postupne vytvárajú výrazne krúžkovaný kmienok. Mladé palmy sú obvykle vysádzané do kvetináčov vo väčšom množstve, v dospelosti sa zvyknú pestovať dve až tri palmy v jednom kvetináči. 

Staršie rastliny (aspoň trojročné až štvorročné) pri vhodných podmienkach, najmä voľne v prírode, zakvitajú drobnými žltými kvetmi zoskupenými v klasovitých súkvetiach, a to kedykoľvek počas roka. V prirodzených podmienkach dorastá chamédorea do výšky okolo 10 metrov, pri pestovaní v interiéri dosahuje maximálne 1,5 až 2 m. 

Odporúčame: Šeflera stromovitá alias dáždnikový strom – dokonalá ozdoba interiéru

izbová palma

Zdroj: Shutterstock®

Umiestnenie Chamaedorea elegans v interiéri

Pri výbere vhodného stanovišťa pre chamédoreu si nemusíte veľmi lámať hlavu. Táto palma je skutočne nenáročná a poväčšine si dokáže poradiť s tým, čo jej nadelíte. Dobre sa jej bude dariť na slnečnom stanovišti s dostatkom rozptýleného svetla. Rastlina sa však dobre prispôsobuje obmedzenému svetlu, a tak ju môžete pestovať aj v tmavších miestnostiach. Znesie polotieň, dokonca tmavšie kúty. Práve holý kút v miestnosti dokáže staršia chamédorea úžasne oživiť a skrášliť. 

Palme uškodia len naozajstné extrémy – buď prudké priame slnečné lúče, alebo úplná tma. Platí však, že v tmavšom interiéri bude rastlina rásť o niečo pomalšie. Tejto zelenej kráske zväčša nevadí ani prievan, radiátor či klimatizácia. Rovnako sa vie vysporiadať so suchších ovzduším a chladom.

Okrem toho, že chamédorea je vhodná aj pre pestovateľov začiatočníkov, je jej veľkou výhodou aj fakt, že je ideálna do domácnosti k deťom a domácim miláčikom. Nie je totižto jedovatá. Ďalším plusom je, že pomáha čistiť vzduch. 

Hlavné zásady pestovania Chamaedorea elegans

  • Teplota – chamédoreu pestujeme pri bežnej izbovej teplote od 18 °C do 24 °C. Obľubuje skôr chladnejší interiér, no teploty v zime by nemali dlhodobo klesať pod 13 °C. 
  • Vlhkosť vzduchu – táto palma nie je zvlášť náročná, čo sa vlhkosti týka. Zvládne aj mierne suchšie prostredie. Avšak, v každom prípade sa poteší pravidelnému roseniu listov odstátou vodou. 
  • Zálievka – v letnom období je potrebná pomerne intenzívna zálievka, substrát by nemal byť dlho preschnutý. Medzi zálievkami nechajte jemne preschnúť len vrchnú časť substrátu. Počas leta zalievame v malom množstve 2 razy týždenne. V zime postačí miernejšia zálievka. Vyhýbame sa dlhodobému premokreniu substrátu.
  • Substrát – mal by byť hlavne dobre priepustný, napríklad hlinitá zemina s trochou rašeliny. Dostupné sú aj substráty určené priamo na pestovanie paliem. 
  • Hnojenie – od jari do jesene hnojíme buď univerzálnym hnojivom na zelené izbové rastliny, alebo použijeme hnojivo priamo určené na izbové palmy. Hnojiť stačí raz za dva týždne, respektíve podľa návodu na konkrétnom hnojive. 
  • Presádzanie – nie je potrebné rastlinu presádzať často, postačí len vtedy, keď prerastie celý kvetináč. U mladších rastlín môže byť potrebný o trochu väčší kvetináč každý druhý rok, u starších paliem aj každý tretí až každý piaty. 

Odporúčame: Ak banány budeš skladovať TAKTO, viac ti nezhnednú! Poznáš tento trik?

pestovanie chamédorey

Zdroj: Shutterstock®

Ako si chamédoreu namnožiť?

Chamédorey sa bežne rozmnožujú pomocou semien, ktoré sú charakteristické tým, že klíčia len pri vysokej teplote pôdy. Semená je možné zohnať na internete aj v záhradkárskych potrebách. Obvykle sa ich odporúča najskôr dva dni namáčať v teplej vode a následne zasadiť do substrátu. Klíčenie je však pomerne nepravidelné, vyžaduje si stálu teplotu 24 °C až 26 °C. Tento spôsob rozmnožovania sa však darí skôr skúseným záhradkárom. 

Ak chcete rozmnožiť chamédoreu, ktorú už máte doma, môžete ju porozsádzať. Táto palma sa totiž spravidla predáva v kvetináčoch, v ktorých je viacero menších rastliniek. Pri presádzaní tak môžete časť rastlín odobrať a presadiť do druhého kvetináča. Avšak, takto rozsádzať sa odporúča až staršie rastliny, ktorým sa začína tvoriť kmienok. Chamédorea totiž v bytových podmienkach rastie pomaly a pribúda jej len pár listov ročne. Ak presadíme mladé rastliny, môžu v samostatnom kvetináči pôsobiť veľmi riedko. 

Problémy pri pestovaní chamédorey

  • Hnedé konce listov – obvykle je príčinou veľmi suchý vzduch. Rastlina zvyčajne zvláda suchšie prostredie, no ak ide o príliš suchý vzduch, je lepšie rastlinu pravidelne rosiť odstátou vodou alebo položiť na nádobu s kamienkami a vodou. 
  • Hnednutie celých listov – môže ísť o znak nadmerného zalievania, ale aj nesprávneho hnojenia.
  • Hnitie koreňov – príčinou býva nadmerná zálievka, rastlinu urýchlene presaďte do suchej pôdy a znížte zálievku. 
  • Žltnutie listov – pravdepodobne je problém v nízkej zálievke, rastlina má teda málo vody. Občasné zožltnutie a odpadnutie starších listov však nemusí nič znamenať. 
  • Uschnuté listy so striebristým povrchom – palmu pravdepodobne napadli roztoče. Odstráňte poškodené časti rastliny a palme zvýšte vzdušnú vlhkosť rosením. 

Odporúčame: Starostlivosť o izbové rastliny v lete – 7 tipov, vďaka ktorým prežijú aj najväčšie horúčavy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 20.07.22 06:50

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj krásna a nenáročná.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 28.08.22 07:57

karma
-1.00

Je krásna musím si ju kúpiť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní