Goodbye staré silikónové implantáty? Na obzore je nová éra úpravy pŕs

Goodbye staré silikónové implantáty? Na obzore je nová éra úpravy pŕs
  • 20.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Ľadový obklad na hrudi – týmito slovami opisujú niektoré ženy, ktoré majú z najrôznejších dôvodov prsné implantáty, prechádzky v chladnom počasí.

Silikón totiž v chlade len pomaly dosahuje telesnú teplotu. Okrem toho, že je chlad nepríjemný, môže negatívne pripomínať ženám, že prekonali rakovinu prsníka.

Pozri aj: Päť zlozvykov, ktorými si škodíš. Praktizuješ ich aj ty?

rakovina prsníka

Zdroj: Shutterstock®

Rekonštrukcia prsníka

Každý rok diagnostikujú rakovinu prsníka viac ako 2 miliónom žien na celom svete. V mnohých prípadoch je pri liečbe nutné odstrániť jeden prsník, v ťažších prípadoch aj oba. Zákrok, pri ktorom sa odstraňujú všetky prsné tkanivá z oblasti prsníka, sa nazýva mastektómia.

Portál The Guardina informuje, že vo Veľkej Británii podstúpi rekonštrukciu prsníka len 30 % chorých žien. V súčasnosti sa využívajú dva hlavné typy rekonštrukcií prsníka – silikonové implantáty a operácia prsnej chlopne, ktorej súčasťou je odobratie tkaniva zo žalúdka, stehna či chrbta ženy. Operácia je náročná, ale podľa lekárov poskytuje dobrý a trvácny výsledok.

Silikonové implantáty si vyžadujú výmenu približne každých 10 rokov. Hoci sú implantáty veľmi populárne, čelili aj niekoľkým škandálom v podobe implantátov z menej kvalitného silikónu či riziku vzniku lymfómu pri textúrovaných implantátoch.

Prístup k rekonštrukcii prsníka sa teraz môže zmeniť. Vedci totiž vyvinuli 3D tlačené implantáty, ktoré vypestujú nové prsné tkanivo a následne sa bez stopy rozpadnú.

3D implantáty

Novy typ implantátu vyzerá ako vytlačená klietka, v ktorej je uzatvorená malá chlopňa uložená zdola v oblasti prsníka. Chlopňa následne rastie, aby naplnila klietku tukovým tkanivom. Samotnú klietku absorbuje telo a na jej mieste zostane prsník, ktorý z nej vyrástol.

 „Celý implantát je úplne rozložiteľný,“ vysvetlil Julien Payen, generálny riaditeľ startupu Lattice Medical, „takže po 18 mesiacoch nemáte v tele žiadny produkt.“

Prvé testovanie implantátov menovanej spoločnosti mali začať na ľuďoch 11. júla v Gruzínsku. Ďalšie budú nasledovať. „Očakávame, že o dva roky spustíme klinické skúšky,“ vysvetlila generálna riaditeľka ďalšieho startupu Healshape Sophie Brac de la Perrière.

Neprehliadni: Vitamín B6 v ľudskom tele – môže nám škodiť jeho nízka hladina?

úprava pŕs

Zdroj: Shutterstock®

Krátky zákrok

Spoločnosť Lattice Medical zároveň tvrdí, že nové implantáty sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa dali ľahko zaviesť. Kým operácia chlopne môže trvať od 3 do 12 hodín, vloženie implantátu Lattice Medical má trvať len 1 hodinu a 15 minút.

Práve čas „operácie“ môže byť kľúčový faktorom pri prechode na nový typ implantátov nielen zo strany plastických chirurgov, ale najmä žien.

Odporúčame: Viete, ako často cvičiť a ako dlho, aby ste dosiahli skvelú formu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:04

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní