Prečo sa nakladajú šupky z cibule do oleja? Tento liek chceš dozaista vyskúšať

Prečo sa nakladajú šupky z cibule do oleja? Tento liek chceš dozaista vyskúšať

Cibuľa je základom azda každého pokrmu, ktorý si doma pripravujeme. Teda toho mäsového určite. No vedeli ste, že sa medzi nami nájdu aj takí, ktorí dokážu zjesť cibuľu ako keby to bolo jablko? Jednoducho sa do nej zahryznú a konzumujú ju surovú. I taký chlieb s masťou a čerstvou cibuľou je pre niekoho dokonalou lahôdkou, na ktorej by si vedeli pochutnať aj o polnoci. Samozrejme, nájdu sa medzi nami aj takí, čo cibuľu ani nemôžu v surovom stave cítiť, nieto konzumovať.

Vedeli ste však, že cibuľa je pre naše zdravie prospešná? A nielen cibuľa, ale aj jej šupky, ktoré pri čistení automaticky vyhadzujeme do koša? Avšak, namiesto toho, aby ste ich vyhadzovali, zužitkujte ich zmysluplnejšie. Vyskúšajte liečivý prípravok, ktorý by dozaista nemal chýbať v žiadnej prírodnej lekárničke.

Pozri aj: Vitamín K v ľudskom tele – ako si ho doplniť a čo spôsobí nedostatok?

Nevábna vôňa, no zázračné účinky

Šupky z cibule považujeme za odpad, ktorý nemá pre nás žiaden prínos. Opak je však pravdou. Vedci sú toho názoru, že tento „odpad“ by sa mohol využívať ako zložka do rôznych jedál. Hnedá šupka i vonkajšie vrstvy cibule, ktoré so šupkou odstraňujeme a vyhadzujeme, sú bohaté predovšetkým na vlákninu i flavonoidy. Tieto zdraviu prospešné zložky znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, tráviacich problémov, rakoviny hrubého čreva či cukrovky 2. typu.

V cibuľových šupkách sú zastúpené aj mnohé vitamíny, ako je vitamín C, E, PP či vitamíny skupiny B. Významnú rolu v našich životoch zohrávajú aj minerály a stopové prvky, ktoré sú rovnako obsiahnuté v cibuľových šupkách. Z nich spomenieme predovšetkým železo, ktoré je potrebné na krvotvorbu. Ale aj taký fosfor, draslík či horčík sú pre ľudský organizmus dôležité.

Už dávno je známe, že cibuľové šupky sa využívajú na prípravu odvaru. Cibuľový čaj je prírodným liekom na problémy dýchacích ciest, predovšetkým na kašeľ, bolesť hrdla či zápal priedušiek. Pri chrípke a upchatých dutinách je vhodné vyskúšať aj cibuľovú „náparku“. Tú si spravíte tak, že do hrnca s vodou pridáte zopár cibuľových šupiek a necháte prevrieť. Cez hlavu si prehoďte uterák a naparujte sa aspoň 5 minút.

Olej z cibuľových šupiek

Šupky z cibule vložte do sáčka a rozmačkajte ich, aby sa rozpadli na menšie časti. Následne ich vložte do sklenenej fľaše, zalejte 200 ml olivového oleja a premiešajte. Na fľašu nedávajte viečko! Pustite sa však do sterilizovania. Do hrnca s utierkou na dne vložte fľašu, zalejte vodou tak, aby fľaša bola ponorená a sterilizujte 30 minút. Následne olej so šupkami nechajte vychladnúť a premiešajte. Fľašu uzavrite a skladujte na tmavom a suchom mieste.

Okrem toho, že cibuľové šupky sú prospešné pre náš organizmus, tak aj olivový olej má pozitívne účinky. Obsahuje napríklad vitamín E, ktorý pôsobí proti voľným radikálom, a tým pôsobí proti predčasnému starnutiu. Tiež udržuje zdravé srdce, chráni pred vznikom rakoviny, udržuje zdravý mozog a nervový systém, podporuje trávenie a pod.

Pozri aj: Víno - čo s ním, ak ho nedopiješ? Spoznaj ďalšie možnosti jeho využitia!

Pri čom dokáže byť cibuľový olej nápomocný?

  • Unavené a opuchnuté nohy
  • Úľava pri problémoch s kŕčovými žilami
  • Znižuje nezdravý LDL cholesterol v organizme
  • Vhodný aj na ošetrenie pokožky

Olej používajte buď na vonkajšie potieranie pokožky alebo vnútorne, a to po 1 lyžičke 3-krát denne. Olej môžete užívať v prípade zdravotných problémov alebo preventívne.

Neprehliadni: Nárazová diéta nie je tým najlepším nápadom! Prečo sa jej vyhnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní