Máš tenké alebo jemné vlasy? Medzi nimi je zásadný rozdiel!

Máš tenké alebo jemné vlasy? Medzi nimi je zásadný rozdiel!

Doposiaľ sme si mysleli, že určiť svoj typ pleti je to najťažšie, čo môže byť. Ale nie! Skúšali ste už niekedy určiť svoj typ vlasov? Máte ich riedke alebo husté? Ak sú husté – sú zároveň aj hrubé alebo skôr jemné? Sú riedke a jemné alebo riedke a tenké? Začínate sa v tom zamotávať a dostávate sa do úzkych? Nebojte, aj určenie typu vlasov môže byť komplikovanou záležitosťou. 

Ani mnohí odborníci v tom nemusia mať úplne jasno, pretože sa častokrát zamieňajú pojmy ako sú riedke a tenké vlasy. Dokonca by sme mohli povedať, že mnohí považujú tenké a riedke vlasy za to isté, preto sa nad správnosťou pojmov ani nezapodievajú. Ale, rôzne etniká majú odlišnú veľkosť a tvar vlasového folikulu, čo znamená aj rozdielnosť v type vlasov, ktoré sa vyskytujú v populáciách. Aký je teda rozdiel medzi jemnými vlasmi a tenkými vlasmi?

Odporúčame: Botox na vlasy: Ako vôbec funguje? Možno očakávať objemné vlasy?

Je nejaký rozdiel medzi jemnými a tenkými vlasmi?

Jemné vlasy znamenajú, že ich skutočný priemer je tenký. Jemné alebo teda aj tenké vlasy sú výsledkom malého a úzkeho vlasového folikulu, kvôli ktorému vlasy pôsobia tenko a vo všeobecnosti ani nemajú veľký objem. V tomto prípade je úzky vlasový folikul dôsledkom genetickej predispozície. Nič sa teda nedá spraviť s hrúbkou vlasového folikulu.

Tenké vlasy sa vzťahujú na hustotu, t.j. na počet vlasov, ktoré sa na hlave nachádzajú. Popravde, ak by sme chceli vlasy zrátať alebo povedať jednotný údaj, koľko má človek vlasov na hlave, tak by to bolo nemožné alebo skôr nereálne. Pretože každý človek môže mať rozdielne množstvo vlasov, a to v závislosti od ich hustoty. Vieme však, že vlasy majú svoj vlastný rastový cyklus, na konci ktorého vypadávajú.

Platí zásada, že aj tí, čo majú jemné vlasy, môžu ich mať husté na pohľad i na dotyk. Príroda to proste takto zariadila. A platí to aj naopak, teda tí, čo majú hrubé vlasy, môžu ich mať riedke.

Rednúce vlasy a vypadávanie vlasov

Pri riedkych vlasoch človek netúži po ich rednutiu ani vypadávaniu. Ale, čo je rednutie vlasov? Rednutie znamená stratu hustoty na pokožke hlavy. Znamená to, že existujúce vlasové folikuly sa zmenšujú, čo má za následok jemnejšie a menší počet vlasov.

Čiže rednutie ľudských vlasov je v podstate vypadávanie vlasov, v dôsledku čoho je objem vlasov oveľa menší. Rednutie môžete spozorovať aj tak, že si nájdete množstvo vlasov v odtoku po ich umytí alebo keď si ich zopnete do konského chvosta.

Zaujme ťa aj: Folikulitída: Na pokožke hlavy spôsobuje svrbenie a vypadávanie vlasov. Ako si s tým poradiť?

Čo s tenkými a jemnými vlasmi – ako ich „stajlovať“?

Aby ste z jemných vlasov vyťažili maximum, je potrebné naučiť sa s nimi pracovať a upravovať ich takým spôsobom, aby vyzerali objemnejšie a hustejšie. Veľa spraví aj vhodné zvolený účes – vlasy môžete mať zostrihnuté (napr. long bob). Ak si necháte vlasy rovné a v rovnakej dĺžke, už na pohľad môžu pôsobiť tenko. Dermatológovia v prípade jemných vlasov odporúčajú používať prípravky s obsahom kofeínu, ktorý ich posilňuje a pomáha predchádzať ich vypadávaniu. Tiež odporúčajú spreje, ktoré vlasom dodajú objem už od korienkov.

Pri tenkých vlasoch je jedno, aký štýl alebo strih vlasov zvolíte. Ak im však chcete dodať objem, môžete siahnuť po príčeskoch. Alebo voľte čo najkratší účes, aby vlasy pôsobili plnšie. Na zamaskovanie rednutia vlasov môžete použiť špeciálne farebné spreje. Vyhýbajte sa však ťažkým produktom, ktoré môžu vlasy zaťažovať ešte viac, v dôsledku čoho budú splihnuté a bez objemu.

Pozri tiež: Ako zastaviť vypadávanie vlasov a podporiť rast nových? Tu sú tipy a triky, ktoré musíš poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 31.10.22 14:31

karma
-1.00

Ja mám jemné tenké vlasy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní