Synchronizácia cyklu: Je toto spôsob, ako dostať šialené hormóny pod kontrolu?!

Synchronizácia cyklu: Je toto spôsob, ako dostať šialené hormóny pod kontrolu?!

Nech sa s nami deje čokoľvek a máme náladu pod psa, na vine sú hormóny. Proste hormóny môžu úplne za všetko! A hlavne počas PMS alebo priamo počas menštruácie – vďaka hormónom sme precitlivené, podráždené a najlepšie by bolo, keby sme si mohli ľahnúť do postele a zavrieť sa pred svetom.

Mnohé z nás sa zmierili s tým, že budeme po celý život vydané na milosť a nemilosť našim hormónom. Teda, možno len do chvíle, kým nezistíme, čo je synchronizácia cyklu. Podľa tejto teórie je možné zmierniť nerovnosti prirodzených hormonálnych zmien počas mesiaca vďaka tomu, že sa zameriame na stravu a celkovo na svoj životný štýl. Čo to vlastne tá synchronizácia cyklu je? Ako vďaka nej môžeme dostať hormóny pod kontrolu?

Pozri aj: Hysterektómia – čo treba vedieť o chirurgickom odstránení maternice?

Synchronizácia cyklu – čo si pod tým predstaviť?

Synchronizácia cyklu sa vzťahuje na teóriu, s ktorou prišla Alisa Vitti, odborníčka na výživu a ženské hormóny. Ide o prístup, ktorý je založený na životnom štýle, ktorý sľubuje zmiernenie širokej škály symptómov súvisiacich s hormonálnymi výkyvmi. Hovoriť môžeme predovšetkým o cyklickej únave, výkyvoch nálad, nadúvaní, kŕčoch a úzkosti.

Vittiová vo svojej teórii o synchronizácii cyklu tvrdí, že ženy môžu zmeniť zúriacu hormonálnu horskú dráhu na ľahšie zvládnuteľnú jazdu tým, že v priebehu mesiaca urobia zmeny v stravovaní a cvičení. Aj keď táto teória nie je podložená vedeckými poznatkami, neoficiálne dôkazy naznačujú, že by na tom mohlo niečo byť.  

Základom v tomto prípade je pochopiť jednotlivé fázy, ktorými každý mesiac prechádzame, a tomu by sme mali prispôsobiť svoje aktivity, stravovanie a celý životný štýl. Cieľom je minimalizovať hormonálne výkyvy a maximalizovať svoju hormonálnu silu.

Holistická sila synchronizácie cyklu

Keď chcete využiť silu synchronizácie cyklu, je dôležité pochopiť svoj menštruačný cyklus a dôkladne sa naladiť na to, ako ovplyvňuje naše telo. Menštruačný cyklus má svoje fázy, pričom každá z nich prináša iné hormonálne zmeny. Fázy menštruačného cyklu:

  • menštruačná fáza – rýchly pokles hladiny estrogénu a progesterónu, ktorý spôsobuje vylučovanie sliznice maternice a odtok krvi z pošvy. Zvyčajne ju sprevádza množstvo nepríjemných príznakov, ako sú bolesti hlavy, kŕče v bruchu, hnačka a pod.
  • folikulárna fáza – v tejto fáze sa hladina estrogénu a progesterónu neustále zvyšuje, aby sa ochránil folikul a zhrubla výstelka maternice v rámci prípravy na budúce tehotenstvo. Táto fáza sa spája s povzbudením nálady aj energetickej hladiny, ako aj s vymiznutím obťažujúcich menštruačných príznakov.
  • ovulačná fáza – folikul dozrieva na plnohodnotné vajíčko počas trojdňového obdobia známeho ako ovulačná fáza, ktorá nastáva približne 14. deň v typickom 28-dňovom cykle. V tomto období ženy zväčša hlásia výrazné zvýšenie libida a vaginálnej lubrikácie.  
  • luteálna fáza – posledná fáza, ktorá sa začína búrlivou hladinou progesterónu a estrogénu. Ak nedošlo k otehotneniu, hladiny týchto hormónov sa postupne znižujú až kým sa nedostaví ďalšia menštruácia. Bohužiaľ, prudký pokles hladiny hormónov je sprevádzaný príznakmi PMS – akné, nadúvanie, kŕče, bolesti hlavy, ako aj psychickými a emocionálnymi zmenami (úzkosť, depresia,...).

Neprehliadni: Adenomyóza – ktoré ženy trápi najčastejšie a aké ťažkosti spôsobuje?

Ako synchronizovať cyklus

V prípade, že chcete túto teóriu preveriť na sebe, je dôležité presne vedieť, kde sa vo svojom menštruačnom cykle nachádzate. Ideálne je, keď so synchronizáciou začnete v prvý deň menštruácie, teda krvácania. Pri synchronizácii cyklu je dôležité zamerať sa na svoju stravu i cvičenie.

Synchronizácia výživy a cvičenia podľa fázy menštruačného cyklu:

  • menštruačná fáza (1. až 5. deň) – zahŕňa pomerne veľkú stratu krvi, v dôsledku čoho môže dôjsť k poklesu hladiny železa. Odborníci preto odporúčajú telu dopĺňať potraviny bohaté na železo, ako je mäso, orechy či strukoviny.
  • folikulárna fáza (6. až 14. deň) – odporúča sa v tejto fáze siahnuť po celozrnných obilninách. Odborníci radia do jedálnička zaradiť vaječné jedlá a fermentované potraviny bohaté na zinok.
  • ovulačná fáza (15. až 17. deň) – v tejto fáze môžete pociťovať zníženú chuť to jedla, a to v dôsledku vysokej hladiny estrogénu v tele. Odborníci preto odporúčajú zamerať sa na konzumáciu širokej škály nutrične bohatých a vyvážených potravín v takom množstve, aké vám vyhovuje.
  • luteálna fáza (18. až 28. deň) – telo sa pripravuje na menštruáciu, hladina estrogénu klesá, no zvyšuje sa spotreba kalórií. Vsaďte však na zdravé tuky a sacharidy v podobe avokáda, orechov, fazule či zemiakov.

Čo sa týka cvičenia, počas prvej fázy môže byť náročné prinútiť sa k akémukoľvek pohybu. Sme totižto dostatočne unavené na to, aby sme si ľahli do postele a schúlili sa do klbka len pre to, aby sme zmiernili menštruačné kŕče. No skúste sa premôcť a doprajte si ľahké cvičenie, aby ste sa udržali v kondícii.

Počas neskoršej folikulárnej fázy až po začiatok luteálnej fázy budete podávať najlepšie výkony. Preto voľte také cvičenia a cviky, pri ktorých si dáte poriadne do tela – napríklad aj HIIT tréning. V neskoršej luteálnej fáze si doprajte skôr meditáciu a jogu.

Odporúčame: Silná menštruácia môže signalizovať problém. Ako zoslabiť nadmerné krvácanie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní