Nedostatok estrogénu v ženskom tele: Ako sa prejavuje?

Nedostatok estrogénu v ženskom tele: Ako sa prejavuje?

Estrogén je ženský pohlavný hormón, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu ženského reprodukčného systému. V malom množstve sa vyskytuje i v mužskom tele. Ide v podstate o skupinu hormónov, pričom medzi najvýznamnejšie patria estradiol, estriol a estrón. Hladina estrogénov začína u žien stúpať hlavne v období puberty. Tieto hormóny sú dôležité pre vývoj sekundárnych pohlavných znakov, sú zodpovedné napríklad za rast prsníkov. Vplývajú na menštruačný cyklus a periodický vývoj sliznice maternice, pôsobia počas tehotenstva, ovplyvňujú však i metabolizmus, kosti či mozgovú činnosť. Veľmi dôležité pritom je, aby v ženskom tele bola hladina estrogénov optimálna. Nemalé komplikácie môže spôsobiť nadbytok aj nedostatok týchto hormónov.

V dnešnom článku sa pozrieme práve na problematiku chýbajúceho estrogénu v ženskom tele. Príčinou jeho nedostatku môžu byť poruchy hormonálnej sústavy, napríklad problémy so štítnou žľazou, ochorenia pohlavnej sústavy, napríklad nádorové ochorenia, ďalej užívanie niektorých liekov, nevyvážená strava či výrazné chudnutie. Je však mnoho ďalších faktorov, ktoré môžu mať vplyv. Estrogén prirodzene klesá i vekom, najmä v období menopauzy. A ako sa môže nedostatok estrogénu prejaviť navonok? V článku sa pozrieme na niekoľko typických príznakov, ktoré rozhodne netreba ignorovať.

Pozri aj: Núdzová antikoncepcia - toto musíte vedieť pred jej použitím!

problémy s menštruačným cyklom

Zdroj: Shutterstock®

Problémy s menštruačným cyklom

Ak v tele chýba estrogén, zvyčajne sa to ako prvé negatívne podpíše, pochopiteľne, práve na menštruačnom cykle. Tento hormón má na menštruáciu výrazný vplyv a jeho deficit môže spôsobiť rôzne poruchy. Môže dôjsť k narušeniu jej pravidelnosti či oneskoreniu. Dokonca môže nastať aj jej dlhodobé vymiznutie, čo sa odborne nazýva amenorea. Príznakom tiež môže byť veľmi slabá menštruácia. 

Problémy s plodnosťou

Dôležitý a nenahraditeľný estrogén má obrovský vplyv aj na ovuláciu a dozrievanie vajíčok. Jeho výrazný a dlhodobý deficit sa môže prejaviť neúspešnými snahami o počatie, a teda zníženou plodnosťou a problémami s otehotnením. Avšak, príčiny ženskej neplodnosti sú rôznorodé. Rizikovým faktorom je napríklad i vysoká hladina mužských hormónov v tele ženy, taktiež vrodené vývojové vady ženských pohlavných orgánov, rôzne ochorenia či životný štýl. 

znížené libido

Zdroj: Shutterstock®

Zníženie libida

Ďalším charakteristickým príznakom nedostatočnej hladiny estrogénov v ženskom tele je aj zníženie libida a strata sexuálneho apetítu. Čím viac estrogénu žene chýba, tým je zvyčajne i menšia chuť na sex. Okrem toho sa u ženy môže v dôsledku hormonálnych zmien objaviť zvýšená vaginálna suchosť a s ňou súvisiace bolesti pri pohlavnom styku. 

Návaly tepla

Pri nedostatku estrogénu sa môžu objaviť príznaky podobné typickým prejavom menopauzy. Bežné sú návaly horúčavy či dokonca nočné potenie. V súvislosti s tým môže následne dochádzať k poruchám spánku. U žien s nedostatkom estrogénu sa tiež častejšie môžu objavovať bolesti hlavy a migrény. Okrem toho má deficit dôležitého hormónu negatívny vplyv aj na kosti. V dôsledku nízkej hladiny estrogénu telo horšie vstrebáva vápnik. Hrozí zvýšené riziko rednutia kostí a rozvoja osteoporózy. 

nadmerná únava

Zdroj: Shutterstock®

Nadmerná únava

Medzi príznaky nedostatku estrogénu patrí i nadmerná únava. Chýbajúce hormóny môžu prispieť k výraznej strate energie. Nízka hladina estrogénu tiež ďalej môže zvyšovať riziko rozvoja častých infekcií močových ciest. Rovnako môže spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti. Deficit hormónu sa tiež môže prejavovať na koži alebo vlasoch. Pokožka môže byť veľmi suchá či náchylná na vznik akné, vlasy zase nadmerne padajú a rednú.

Zmeny nálady

Ako posledné môžeme spomenúť ešte prejavy súvisiace s nervovým systémom a celkovo psychikou. Nedostatok estrogénu môže viesť k častým zmenám nálady, smútku a depresívnym stavom, pocitom úzkosti a podráždenosti. Ženu môžu trápiť problémy s koncentráciou a pamäťou.

Bude ťa zaujímať: Existuje recept na šťastie? Byť šťastnou je ľahšie než si myslíš.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 16.11.20 06:19

ĽŠ
karma
100.00

Nadbytok aj nedostatok týchto hormónov môže naozaj spôsobiť nemalé komplikácie.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 16.11.20 16:08

PV
karma
113.00

No my ženy to máme ťažké .. !!!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.11.20 22:25

karma
109.00

Mám rada takéto poučné články a ešte k tomu o nás ženách...super.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 19.11.20 17:58

karma
106.00

Skvelý článok ... Ďakujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní