Absencia menštruácie alebo amenorea: Dá sa s tým niečo robiť?

Absencia menštruácie alebo amenorea: Dá sa s tým niečo robiť?

Ako sme už napovedali, pod odborným názvom amenorea sa skrýva mimoriadne nepríjemná porucha, ktorou je absencia menštruácie. Hoci, čo si budeme klamať, počas „našich dní“, zvlášť tých, ktoré nás vedia naozaj kruto potrápiť, si aspoň takú dočasnú amenoreu želáme hádam všetky, v skutočnosti však ide o naozaj život komplikujúcu záležitosť. Pozrite sa, ako je možné, že k absencii menštruácie dochádza a zistite spolu s nami, či ide o nezvratný stav alebo je možné ho ovplyvniť!

Čo je to amenorea?

Učebnicový výklad toho, čomu sa dnes venujeme – amenorey (Amenorrhoea), je, že ide o chorobný stav, súvisiaci s absenciou menštruačného krvácania, ktorého príčinou však nie je tehotenstvo. Hovoríme, samozrejme, o reprodukčnom období ženy, teda období jej pohlavnej zrelosti. V drvivej väčšine prípadov majú absenciu menštruácie na svedomí javy, ako hormonálna nerovnováha, niektoré lieky (chemoterapia alebo antipsychotiká), cukrovka, vrodené srdcové chyby či stres.

Tento stav však spôsobujú aj poruchy nadobličiek, pečene, štítnej žľazy, hypofýzy, hypotalamu a, samozrejme, vaječníkov a maternice. Svoju úlohu tu zohráva, ako v mnohých iných prípadoch, aj genetika.

Prečítaj si: Toto sú najčastejšie príčiny nepravidelnej menštruácie!

absencia menštruácie

Zdroj: Shutterstock®

Neliečená amenorea sa vie škaredo vypomstiť

Ako všetko, aj amenorea má tak svoje príčiny, ako aj dôsledky. Znamená to, že neliečená absencia menštruačného krvácania so sebou skôr či neskôr prináša výraznú zmenu telesnej hmotnosti, neplodnosť, no výnimočným dôsledkom nie je ani osteoporóza. V prípade, že žena vôbec nezačne menštruovať do šesťnásteho roku života, reč je tu o primárnej amenoree. Ak však žena bežne menštruuje, ale náhle sa u nej nedostaví menštruácia dlhšie, ako tri mesiace, hovoríme o takzvanej sekundárnej amenoree.

strata menštruácie

Zdroj: Shutterstock®

Absenciou menštruácie sa to len začína

Amenorea môže byť tak dočasná, ako aj trvalá. Neprináša so sebou len absenciu menštruácie, ale aj výtok z prsníkov, migrénu, bolesť v oblasti panvy, nadmerné ochlpenie, kožné problémy a akné či dokonca poruchy zraku a výrazné vypadávanie vlasov. Zaujímavosťou je, že u žien, masovo väznených počas druhej svetovej vojny, bola zistená takzvaná stresová amenorea, teda absencia menštruácie ako následok intenzívneho a dlhodobého stresu. Absenciu menštruácie v dnešnej dobe často spôsobuje aj intenzívny šport, ktorý je sprevádzaný extrémnym úbytkom váhy, ale aj bulímia či podvýživa.

Zaujme ťa: Endometrióza: Čo všetko by o nej mali vedieť najmä mladé ženy?

amenorea a jej príčiny

Zdroj: Shutterstock®

Bez lekára to zrejme nepôjde

Vinníkom vie byť aj nesprávne stravovanie alebo celkovo nezdravý životný štýl. V prípade, že máte podozrenie na amenoreu, v žiadnom prípade neodkladajte návštevu lekára. Po tom, čo sa vylúči gravidita, podrobíte sa niekoľkým potrebným vyšetreniam (gynekologické vyšetrenie, vyšetrenie hladiny hormónov), ktoré dokážu pôvod tohto stavu.

Následnou liečbou býva väčšinou hormonálna terapia. Myslite však na to, že amenorea ako taká nie je choroba, ale symptóm, to znamená, že ak sa vám úspešne podarí zbaviť sa príčin, ktoré ju spôsobili, máte vyhraté. :-)


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní