Ako sa zbaviť molí v kuchyni? TOP triky, ktoré zaručené fungujú

Ako sa zbaviť molí v kuchyni? TOP triky, ktoré zaručené fungujú
  • 25.10.2022
  • Michaela Kožáková

Potravinová moľa, zavíjač múčny, je skutočnou nočnou morou, s ktorou sa pasujeme v mnohých domácnostiach. Kde sa táto potvorka vzala? Moľa pochádza z Ázie, odtiaľ sa dostala do Indie a potom do Severnej Ameriky. Koncom devätnásteho storočia sa preplavila na lodiach do Európy. Nenápadný hmyz je obrovským problémom najmä pre skladiská s múkou. Jeho larvy však požierajú aj iné potraviny.

Nikoho nepoteší, keď zbadá jemné vlákna tvoriace hrudky na povrchu sypkých potravín. Mnohokrát sa mole objavia i v tej najčistejšej domácnosti a dokážu nám narobiť plnú hlavu starostí. Ako sa zbaviť molí v kuchyni? Čo ich odradí? Vyskúšajte niektorý z trikov a zbavte sa neželanej návštevy. 

Pozri aj: Ako skladovať jablká? Chrumkavé ostanú 6 týždňov aj dlhšie jedine vďaka tomuto!

Čo robiť, keď sa objavia mole?

Určite sa to stalo aj vám – otvorili ste dvierka skriniek v kuchyni a vyletel na vás malý hnedastý motýľ. Na nič nečakajte a pustite sa hneď do boja! Začnite dôkladným upratovaním:

  • poriadne skontrolujte obsah špajze a ak objavíte napadnuté potraviny, bez milosti sa ich zbavte. Nemá zmysel ich preberať či preosievať, pretože ak vyhodíte moľu alebo húsenicu, neznamená to, že ste sa zbavili nakladených vajíčok, ktoré nie sú voľným okom viditeľné. Najlepšie spravíte, keď ich vložíte do vreca na odpadky a po dokončení ihneď vynesiete von.
  • skrinku dôkladne poumývajte a vystriekajte špeciálnym prípravkom alebo postrekom na potravinové mole, ktorý môžete dostať kúpiť v každej drogérii.
  • dobre skrinku prezrite, či nezbadáte niekde zakuklené húsenice molí, ktoré sa zväčša skrývajú na tmavých miestach. Keď ich úkryt nájdete, ihneď ich zlikvidujte – vyhoďte ich do smetného koša alebo vysajte vysávačom.

Jablčný ocot

Možno ste počuli o tom, že mnohé druhy škodlivého hmyzu milujú vôňu octu. Tá ich priťahuje ako magnet a nevedia sa proti nej brániť. Využite to a nalejte vínny ocot do malých misiek. Vložte ich do komory, špajzy alebo skriniek, v ktorých skladujete potraviny. Nenásytné mole sa v octe utopia.

Koreniny a bobkový list

Bobkový list je schopný ochrániť suché potraviny pred „zamolením“. Pôsobí ako spoľahlivý prírodný odpudzovač molí. Porozkladajte bobkový list na miestach výskytu tohto neželaného hmyzu a môžete lístok vložiť i priamo do múky alebo strúhanky. 

Niektoré aromatické druhy korenia tiež dokážu mole vyhnať z blízkosti potravín. Vynikajúcim  pomocníkom je škorica, klinček, nové alebo celé čierne korenie, ale aj mleté korenie. 

Domáci repelent z mäty priepornej

Mätový olej má mnoho využití v domácnosti a ničenie kuchynských molí je jedným z nich. Mätový olej nielen, že pomáha odpudzovať mole, ale tiež zabíja vajíčka. Vyrobte si repelent z mäty piepornej, a to nasledovne:

  • voda
  • biely ocot
  • 5 až 6 kvapiek mätového oleja

Zmiešajte rovnaké množstvo vody a octu v rozprašovači. Pridajte mätový olej a pretrepte, aby sa zmes spojila. Vystriekajte ňou poličky a skrinky v kuchyni či v špajze a následne utrite handričkou namočenou v horúcej vode. 

Esenciálne oleje a bylinky

Potravinové mole neznášajú akýkoľvek silný zápach. Na ich odpudenie môžete použiť zmes esenciálnych olejov, ako je céder, ktorý obzvlášť nenávidia, či levanduľa. Zmiešajte ich v rovnakom pomere, môžete pridať tiež ocot a vodu.

Ďalším účinným spôsobom sú vrecúška so zmesou silne voňajúcich bylín ako je levanduľa, rozmarín a tymian. Jednoducho ich zaveste do špajzy či komory. 

Neprehliadni: Rada nad zlato: Ako sa zbaviť myší a pavúkov? Skús tento trik!

Prevencia proti moliam

Pokiaľ potraviny správne skladujete, mole k vám určite nezavítajú. Nikdy nenechávajte jedlo v otvorených baleniach. Mole sa dokážu dostať úplne všade. Bez problémov prehryzú papierové či igelitové vrecká, ale aj tvrdšie obaly potravín.

Zakúpte si preto špeciálne uzatvárateľné vrecká. Najlepšie však je, ak presypete všetky potraviny do dózy s pevným viečkom alebo do pohára s gumovým tesnením, do ktorých sa tento nepríjemný hmyz nedostane. Najmä suché potraviny ako je múka, cestoviny, ryža či ovsené vločky uchovávajte v uzavretých nádobách, ktoré dobre umyjete a vysušíte, predtým, ako do nich dáte potraviny.

Radšej vždy spotrebujte staršiu zásobu, než do nej prisypete novo kúpenú potravinu, aby nedošlo k prípadnému zmiešaniu s napadnutou potravinou.

Vedeli ste, že mole nemajú rady mráz? Ak si chcete byť istí, že ste si s nákupom nepriniesli domov i nezvaných hostí, nechajte múku premraziť v mrazničke predtým, ako ju vložíte do potravinovej skrinky. Prevenciou proti zabývaniu škodcov je aj pečenie. Stačí dať potraviny do rúry na hodinu asi na 80 °C.

Pravidelne kontrolujte svoje skrinky, špajzu a miesta, kde skladujete potraviny. Kedykoľvek spozorujete čo i len jednu moľu, konajte rýchlo, aby ste zamedzili ich šíreniu. Koniec koncov, je jednoduchšie vyhodiť napadnutú potravinu ako čistiť celú špajzu či kuchyňu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 26.10.22 23:44

karma
109.00

Ked som mala mole v špajzi, kúpila som si lepivú pásku (myslím, že to bolo priamo na mole), zavesila som ju na stenu a mole sa na ňu nachytali - prilepili a bol pokoj :-)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní