Sex po pôrode: Je v poriadku, ak si ho žena neužije? Kedy je naň vhodný čas?

Sex po pôrode: Je v poriadku, ak si ho žena neužije? Kedy je naň vhodný čas?

Tehotenstvo je krásnym obdobím a mnohé ženy si ho užívajú plnými dúškami. Je zázrak vynosiť pod srdcom nového človiečika, ktorý sa v maternici vyvíja 9 mesiacov (10 lunárnych mesiacov) a následne sa vypýta na svet. Samozrejme, ak má žena bezproblémové tehotenstvo, tak si užíva každý nákup detského oblečenia a detskej výbavičky. Možno s miernym strachom, aby bolo všetko v poriadku a bábätko sa malo v brušku čo najlepšie. Keď sa dostavia prvý poslíčkovia alebo prvé kontrakcie, začnú mierne obavy z pôrodu. Prvá doba pôrodná, druhá, tretia a bábätko je na svete a rovnako je porodená aj placenta. A tak začína obdobie šestonedelia. Obdobie, kedy sa žena dáva „dokopy“ a nová rodinka si užíva prvé spoločné chvíle.

Je jasné, že obdobie šestonedelia je venované novému členovi rodiny a môže byť viac ako len únavné. Hľadáte si režim, začínate naberať prax vo výmene plienok, kŕmení i kúpaní. Užívate si prechádzky s kočiarom, maznanie sa s bábätkom a ostatok ide akosi na druhú koľaj. Netreba však zabúdať ani na „manželské povinnosti“ a čas, ktorý venujete sebe a partnerovi. Ľahšie sa to hovorí ako koná, no pravdou je, že muži majú chuť na sex stále. A keď uvidia vaše zväčšené prsia plné materského mlieka, nebudú vedieť odolať. Kedy je však najlepší čas na sex po pôrode?

žena po pôrode - šestonedelie

Zdroj: Shutterstock®

Pohlavný styk až po šestonedelí?!

Každá žena je iná, každé ženské telo je iné a preto treba brať do úvahy aj fakt, že nie je úplne presne stanovené, kedy sa do posteľných radovánok opäť ponoriť. Lekári však odporúčajú s prvým sexom po pôrode počkať. Ideálne je skúsiť to pozvoľna po skončení šestonedelia. V tomto prípade to však záleží od toho, či žena rodila prirodzene alebo cisárskym rezom. Pri cisárskom reze je možné skúsiť to už po 3 týždňoch – teda, ak je chuť. Po prirodzenom pôrode je to u každej ženy individuálne. Ak mala žena nástrih alebo rodila s pomocou iných metód (pôrod zvonom, kliešťový pôrod,...), miernym alebo väčším zraneniam sa pri pôrode dozaista nevyhne. Z toho dôvodu bude potrebovať viac času na zotavenie a zahojenie všetkých rán. Prvý sex po pôrode tak môže žena odďaľovať až kým nebude sama cítiť, že už je čas.

Sú prípady, kedy ženy po príchode z pôrodnice majú chuť hneď vliezť do postele so svojim partnerom, ktorý je s dieťaťom v náručí neskutočne sexy. Lekári však vopred varujú, pretože si treba uvedomiť, že aj placenta prilepená na maternicu zanechala istú ranu. Sexom si tak môžete zaviesť do maternice infekciu, poprípade môžete spozorovať krvácanie, a to z dôsledku porušenia povrchu maternice, ktorá ešte nie je po pôrode zahojená. A verte, tomu sa určite chcete vyhnúť.

Aj hormóny robia svoje a nielen počas tehotenstva, ale aj po ňom. Mnohé ženy tak môžu zažívať hormonálnu búrku, v ktorej sa sami nemusia vyznať. Častá je tak popôrodná depresia (laktačná psychóza), v dôsledku ktorej môžu ženy svojich partnerov od seba odstrkovať. Páni, buďte trpezliví a doprajte svojej partnerke čas! Do ničoho ju netlačte!

Odporúčame: Mliečna chrasta u dojčiat – ako ju rozpoznať a správne liečiť?

dojčenie

Zdroj: Shutterstock®

Dojčenie nie je antikoncepcia!

Ak nechcete hneď po pôrode so svojim partnerom zapracovať na ďalšom dieťati, nemali by ste zabúdať na niektorú z foriem antikoncepcie. Aj keď sa medzi ženami šíria fámy, že dojčenie je istou formou antikoncepcie, v skutočnosti to tak nie je. Po pôrode sa začína obnovovať menštruačný cyklus, ktorého súčasťou je aj ovulácia. Teda platí, že pôrod, dojčenie a nový prírastok v rodine neznamená, že žena nemôže otehotnieť.

Zvoľte preto pre seba vhodnú antikoncepciu. Podľa gynekológov je najideálnejšie siahnuť po kondóme a spermicídnom géle, poprípade vyskúšať môžete pesar. Antikoncepčné tabletky (hormonálna antikoncepcia) môžu ovplyvniť produkciu mlieka, preto sa im treba skôr vyhnúť. Po šestonedelí je vhodné porozprávať sa so svojim ošetrujúcim gynekológom aj o iných dostupných formách antikoncepcie, ako je napríklad vnútromaternicové teliesko, antikoncepčný implantát a pod.

Bolesť pri sexe neignorujte

Prvý sex po pôrode môže byť bolestivý. Niekedy aj ten druhý, tretí,... Ak pri pôrode došlo k nastrihnutiu hrádze, môže byť táto oblasť nesmierne citlivá a bolestivá. Je preto potrebné myslieť na tento fakt vopred a skúsiť to s lubrikačným gélom, ktorý zmierni trenie a zvlhči intímnu oblasť. Dôležité však je, aby ste boli k partnerovi úprimné. Nebojte sa hovoriť o svojich pocitoch, povedzte mu, že je vám sex nepríjemný a je pre vás bolestivý. Chápavý a milujúci partner by to mal akceptovať.

Nikdy netlačte na pílu len pre to, aby ste spravili svojmu partnerovi radosť a uspokojili jeho túžby. V prvom rade myslíte na seba a svoje zdravie. Priviedli ste na svet krásny uzlíček šťastia a vaše telo sa potrebuje uzdraviť. Ak to nejde hneď, pôjde to neskôr a vedzte, že práve neskôr si prvý sex po pôrode užijete oveľa viac než v prípade, že sa ho budete snažiť užiť si cez bolesť.

Neprehliadni: Fázy spánku a bdenie u detí: Koľko spánku potrebujú bábätká?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lujza Nedke 18.10.22 14:54

LN
karma
-1.00

ja som si ho zo zaciatku nevedela uzit lebo bol dost bolestivy, ale ako sme to vyriesili lubrikantom vsetko bolo ako za starych cias

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.10.22 14:54

BH
karma
-1.00

trosku som sa obavala co to bude, lebo som pocula kadeco ale bol skvely, necitila som rozdiel po pôrode

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 20.10.22 18:31

AN
karma
-1.00

my sme cakali sest tyzdnov ako nam bolo odporucene, potom som mala kontrolu a bolo vsetko v pohode takze sme dostali zelenu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní