Mliečna chrasta u dojčiat – ako ju rozpoznať a správne liečiť?

Mliečna chrasta u dojčiat – ako ju rozpoznať a správne liečiť?

Je mnoho ochorení, ktoré by sme mohli zaradiť do kategórie detské choroby. Ide o ochorenia, ktoré sa síce môžu v niektorých prípadoch objaviť aj v dospelosti, no predsa len sú viac bežné skôr v detskom veku. Typickým príkladom sú ovčie kiahne, ktoré prekoná nemalá časť detí. Ak však jedinec neprekoná toto vírusové ochorenie v detstve, môže sa s ním stretnúť v dospelosti. I takzvaná šiesta choroba, prejavujúca sa kožným výsevom, podobne ako spomínané kiahne, sa týka predovšetkým detského veku. Niekedy však môže detičky potrápiť i mliečna chrasta. O aký zdravotný problém ide?

Čo je mliečna chrasta?

Neinfekčné kožné ochorenie sprevádzané zvýšenou produkciou a vylučovaním kožného mazu a tvorbou šupinatých ložísk na pokožke nazývame seboroická dermatitída, alebo tiež skrátene seborea. Toto ochorenie sa objavuje v rôznom veku, pričom môže mať chronický a recidivujúci priebeh, čo znamená, že sa striedajú bezpríznakové obdobia s obdobiami, počas ktorých sa ochorenie prejavuje. Buď začína v období puberty, alebo u dospelých prevažne medzi 20. a 40. rokom života. 

Avšak seborea sa neraz objavuje aj v dojčenskom veku. Tento typ seboroickej dermatitídy bežne nazývame aj novorodenecká seborea, alebo ľudovo mliečna chrasta. Ide o veľmi bežný kožný problém v dojčenskom veku. Vo väčšine prípadov sa mliečna chrasta objavuje v prvých troch mesiacoch života bábätka, niekedy môže pretrvávať do konca prvého či druhého roka. U bábätiek sa väčšinou v krátkom čase zahojí a navždy vymizne. Ak však dôjde k opätovnému prepuknutiu prejavov seborey v neskoršom veku, zvyknú sa stále vracať. 

Odporúčame: Čo sú autoimunitné ochorenia? Je možné ich vyliečiť?

príznaky mliečnej chrasty

Zdroj: Shutterstock®

Ako rozpoznať príznaky mliečnej chrasty u bábätka?

Mliečna chrasta sa prejavuje niekoľkými charakteristickými kožnými príznakmi. Tie sa obvykle vyskytujú primárne na miestach so zvýšenou produkciou mazových žliaz. U malých detí býva postihnutá najmä pokožka hlavy, oblasť fontanely a temeno hlavy, teda vo vlasovej časti. Niekedy sa príznaky objavia aj na ušiach, očných viečkach, okolo obočia či na krku. Miestami výskytu prejavov sa mliečna chrasta sčasti líši od seborey v dospelosti, ktorá sa zvykne prejavovať aj na ďalších častiach tela, napríklad v slabinách a kožných záhyboch, v oblasti pod prsami, pazuchami alebo okolo pupka. 

Na mliečnu chrastu u novorodencov poukazujú nasledujúce príznaky:

  • ložiská žltých, belavých, prípadne až hnedastých šupiniek, ktoré slabo priliehajú k pokožke hlavy a odlupujú sa,

  • šupinky sú v mnohých častiach skôr mäkké, lepkavé a mastné, miestami však môžu byť aj suchšie,
  • niekedy začervenanie pokožky v mieste odlúpenia šupiniek, prípadne tvorba chrastičiek,
  • niekedy pocity svrbenia,
  • mokvanie či bolesť nie sú bežné. 

Je to mliečna chrasta alebo ekzém?

Niekedy je mliečna chrasta u bábätiek ľahko zameniteľná s rozvíjajúcim sa ekzémom, ktorý už spravidla predstavuje vážnejší kožný problém. Prejavy mliečnej chrasty a ekzému môžu byť na prvý pohľad sčasti podobné, no sú medzi nimi isté rozdiely. Ekzém sa zvykne rozvíjať až u starších dojčiat, nie v prvých troch mesiacoch života ako mliečna chrasta. 

Kým pri mliečnej chraste sa tvoria spomínané žltkasté mastné šupinky prevažne vo vlasovej časti, ekzém sa prejavuje suchými a ostro ohraničenými suchými ložiskami, ktoré sú začervenané, a to často na lícach, krku aj vnútornej strane končatín. Atopický ekzém býva navyše obvykle sprevádzaný silným svrbením. Či však ide o mliečnu chrastu alebo ekzém, by mal v prvom rade určiť lekár na základe vyšetrení. 

Sú príčiny vzniku mliečnej chrasty známe?

Predpokladá sa že prejavy mliečnej chrasty, ako aj seborey vo všeobecnosti, vznikajú hlavne v dôsledku zvýšenej tvorby mazových žliaz a nadprodukcie kožného mazu. Presné príčiny vzniku tohto zdravotného problému však nie sú úplne známe. Je zároveň dôležité zmieniť, že výskyt mliečnej chrasty u bábätka nesúvisí s nedostatkom hygieny či zanedbanou starostlivosťou, tiež nezáleží na tom, či sa dieťa narodilo s vlasmi alebo bez. 

Výskyt mliečnej chrasty u bábätiek, ako aj seborey u dospelých, môže súvisieť s premnožením kvasiniek z rodu Malassezia. Tie sa živia mazom na pokožke, pričom sú bežnou súčasťou kožnej mikroflóry. U niektorých jedincov však môže dôjsť k poruche rovnováhy medzi kvasinkami a hostiteľom. 

Rozvoj seboroickej dermatitídy môže okrem toho vo všeobecnosti súvisieť s:

  • hormonálnymi výkyvmi,

  • poruchami výživy,
  • zlým prekrvením pokožky hlavy u dieťaťa,
  • oslabením imunitného systému,
  • genetickou predispozíciou,
  • chladným a suchým prostredím,
  • stresom,
  • užívaním niektorých liekov.

Odporúčame: Edwardsov syndróm: Ako sa prejavuje a čo zvyšuje riziko ochorenia?

liečba mliečnej chrasty

Zdroj: Shutterstock®

Liečba mliečnej chrasty

Mliečna chrasta nie je vo väčšine prípadov vážnym zdravotným problémom. Ako sme už spomenuli vyššie, jej prejavy hlavne vďaka vhodnej starostlivosti o pokožku bežne vymiznú a pokožka sa pekne zahojí. Ochorenie nie je infekčné a teda nákazlivé, bábätku spravidla ani nespôsobuje výraznejšie ťažkosti. Zvyčajne ide hlavne o estetický problém. Špeciálnejšia liečba býva spravidla potrebná hlavne v neskoršom veku, ak sa seborea pravidelne opakuje, prípadne má u pacienta ťažšiu formu. 

Starostlivosť o pokožku bábätka s mliečnou chrastou je však vždy vhodné konzultovať s lekárom, ktorý môže odporučiť niektoré kozmetické prípravky a liečivá či postup ošetrovania kože. V súčasnosti na internete aj v lekárňach sú už dostupné rôzne kozmetické prípravky zamerané na ošetrenie pokožky postihnutej novorodeneckou seboreou, napríklad vo forme šampónov.

Ošetrenie mliečnej chrasty:

  1. Problémové oblasti sa ako prvé odporúča natrieť vhodným rastlinným olejčekom (napr. mandľovým) a nechať pôsobiť (pokojne 30 až 60 minút).

  2. Potom je potrebné odstrániť odumretú epidermu. Vhodným pomocníkom je v tomto prípade mäkučká hustá kefa na vlasy, ktorou uvoľnené šupinky jemne vyčešeme, prípadne možno pokožku jemne umývať prstami. Pozor, šupinky nikdy neodlupujte nasilu, inak môže dôjsť k tvorbe drobných raniek na koži!
  3. Následne je vhodné vlásky a pokožku šetrne, no dôkladne zmyť vhodným jemným šampónom určeným priamo na starostlivosť o seboroickú pokožku. 
  4. Nakoniec je vhodné vysušenú pokožku podľa potreby natrieť upokojujúcim krémom (napr. nechtíkový krém). 
  5. Ak sa zdravotný stav bábätka nezlepšuje ani po pár týždňoch, prípadne sa ložiská ešte rozširujú alebo krvácajú, návštevu lekára neodkladajte. 

Odporúčame: Herpetické vírusy nie sú len pôvodcom oparu. Aké ochorenia spôsobujú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní