Čo je šiesta choroba? Rozpoznaj príznaky tohto detského ochorenia!

Čo je šiesta choroba? Rozpoznaj príznaky tohto detského ochorenia!

Medzi takzvané detské choroby môžeme zaradiť mnoho ochorení, ktoré sa typicky vyskytujú primárne v detskom veku. Spomenúť môžeme napríklad ovčie kiahne, ktoré spôsobuje vírus Varicella zoster. Toto ochorenie je typické pre predškolský a nižší školský vek, no ak ho jedinec neprekonal v mladosti, pokojne naň môže ochorieť i v dospelosti, čo sa však väčšinou spája aj s horším priebehom. Typicky detskou chorobou je i šarlach, ktorého pôvodcom sú baktérie z rodu streptokokov.

Ďalším príkladom je rubeola, proti ktorej sa dnes bežne očkuje, preto je jej výskyt skôr ojedinelý. V nasledujúcom článku sa pozrieme na ďalšie ochorenie, ktoré je typické pre detský vek, a tým je takzvaná šiesta choroba. Už ste o nej počuli? Čo ju spôsobuje, ako sa prenáša, prejavuje a lieči?

Odporúčame: Biely povlak na jazyku – bežný jav alebo vznikajúci problém?

prejavy šiestej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Čo je šiesta choroba?

Ochorenie bežne známe ako šiesta choroba odborne nazývame exanthema subitum alebo roseola infantum, prípadne len skrátene roseola. Ide o vysoko nákazlivé ochorenie vírusového pôvodu. Pôvodcom sú ľudské herpetické vírusy, konkrétne HHV 6, v niektorých prípadoch HHV 7. Ide o skupinu vírusov, do ktorej radíme napríklad i spomínaný vírus Varicella zoster či vírus Herpes simplex, spôsobujúci napríklad opar na perách. Šiesta choroba sa typicky vyskytuje najmä v detskom veku, pričom postihuje skutočne nemalé percento detí. Herpetické vírusy sú totiž v ľudskej populácii značne rozšírené. 

detská choroba

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa ochorenie prenáša?

Šiesta choroba predstavuje vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša ako kvapôčková infekcia, teda hlavne slinami a sekrétmi z nosa pri kýchaní, kašľaní, rozprávaní a podobne. V značnej miere dochádza k jej šíreniu hlavne v kolektívoch, často v zariadeniach, ako sú škôlky, detské tábory a podobne. Za istých okolností je možný prenos z infekčnej matky na dieťa. Prítomnosť vírusu bola totiž potvrdená napríklad aj v moči, genitálnom sekréte či v materskom mlieku, k prenosu infekcie teda môže dôjsť napríklad pri dojčení.

Inkubačný čas šiestej choroby, teda čas od vstupu vírusu do organizmu po prepuknutie choroby a rozvoj symptómov, býva zvyčajne 5 až 15 dní. Ochorenie máva zvyčajne náhly nástup a prejavuje sa charakteristickými príznakmi, ktoré zakrátko ustupujú. Roseola nie je považovaná sa vážnu či nebezpečnú chorobu, rozvoj komplikácií je skôr zriedkavý. V prípade nákazy u dospelých je dokonca typický ešte miernejší priebeh. Po prekonaní choroby následne jedinec získava vo väčšine prípadov celoživotnú imunitu (protilátky sú prítomné u približne 90 % dospelých jedincov). 

Šiesta choroba u dospelých

Ako sme spomínali vyššie, šiesta choroba patrí medzi typické detské choroby. Často začína v období prerezávania zúbkov, najčastejšie ju dieťa prekoná medzi 6. mesiacom a 2. a ž 3. rokom života. V dospelosti sa ochorenie vyskytuje skôr zriedkavo, a to hlavne pri oslabenej imunite a za predpokladu, že jedinec neprekonal ochorenie v detskom veku. 

Pozri aj: Muchovník: Počula si už o tejto alternatíve slovenskej čučoriedky?

príznaky šiestej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré symptómy sú pre šiestu chorobu charakteristické?

Šiesta choroba má u detí pomerne typický priebeh. Ochorenie sa totiž spravidla začína horúčkou, pričom v druhej fáze po odznení zvýšenej telesnej teploty sa objavujú kožné symptómy. Po inkubačnom čase pomerne rýchlo nastupuje zvýšená teplota, často ide o horúčky okolo 39 až 40 °C. Tie môžu trvať približne 3 až 5 dní. Toto horúčkovité obdobie je spravidla bez iných príznakov, no objaviť sa môže:

  • zväčšenie lymfatických uzlín,
  • potenie,
  • nechuť do jedla,
  • opuch slizníc alebo očného okolia,
  • kašeľ,
  • podráždenosť, nervozita.

Krátko po horúčkach dochádza k výsevu, ktorý pretrváva asi 2 dni. Na pokožke sa objavujú ružové až červené vyrážky, ktoré môžu, ale nemusia vystupovať nad povrch kože. Mávajú veľkosť asi 2 až 5 mm. Výsev spravidla nesvrbí ani nespôsobuje bolesti a nezanecháva trvalé poškodenie kože. Vyrážky bývajú prítomné hlavne na krku, hrudníku, prípadne sa šíria na končatiny.

Odporúčame: Čo je mikrozelenina? Objav jej účinky a spôsoby pestovania aj v byte!

liečba šiestej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba ochorenia?

Liečba roseoly spravidla nebýva komplikovaná, no v niektorých prípadoch sa môžu objaviť takzvané febrilné kŕče, ktoré sú vyvolané vysokými horúčkami. Vysoké teploty spôsobujú dráždenie mozgu, následkom čoho dochádza k striedavému sťahovaniu a uvoľňovania svalov. Ochorenie je potrebné hlavne správne diagnostikovať a odlíšiť od iných podobne sa prejavujúcich ochorení. Kožný výsev si totiž možno pomýliť napríklad s osýpkami. Liečba šiestej choroby je hlavne symptomatická. Antibiotiká sa nepoužívajú, kedže ide o vírusové ochorenie. Liečba je teda zameraná hlavne na tlmenie príznakov, najmä na znižovanie horúčok (liečivami, studenými obkladmi).

Kožný výsev nie je potrebné ničím ošetrovať, dieťaťu nespôsobuje ťažkosti a rýchlo odznieva. Počas liečby je ešte dôležitý pokoj na lôžku i dodržiavanie pitného režimu. Jedinec je pritom infekčný až do ústupu výsevu, preto je vhodné až do úplného vyliečenia zotrvávať v domácej izolácii. Na záver môžeme ešte spomenúť, že očkovanie proti šiestej chorobe nie je dostupné. Základom prípadnej prevencie sú len opatrenia, ktoré platia aj v prípade iných vírusových ochorení, a teda posilňovanie imunity, hygiena rúk či vyhýbanie sa kontaktu s chorými jedincami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 12.08.21 06:22

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemné ochorenie.

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 12.08.21 11:02

AT
karma
118.00

Ďakujem za članok

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 12.08.21 17:25

AK
karma
100.00

Veľmi zaujímavé poznatky

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.08.21 21:25

JK
karma
100.00

Zaujímavý članok

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 18.08.21 20:50

RM
karma
100.00

Zaujímavý članok

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 17.09.21 10:49

JK
karma
100.00

O tejto chorobe som ešte nepočul dcéra Rebećka bude mať tri roky

  • 0
Odpovedať

Lenka Pisarčíková 05.12.21 12:08

LP
karma
-1.00

Môj synček toto ochorenie prekonal v 21. mesiaci. Začalo sa to vysokými teplotami (myslela som, či mu nejdú zúbky, keďže sme už nedojčili) a po odznení 3-dňových horúčok nastúpil výsev. Bolo 6.1. - štátny sviatok a volala som na pohotovosť. Tam mi povedali, že je to pravdepodobne šiesta choroba. Neskôr mi to potvrdil aj pediater. Pri výseve to nebolo také hrozné, najhoršie boli tie horúčky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní