Biely povlak na jazyku – bežný jav alebo vznikajúci problém?

Biely povlak na jazyku – bežný jav alebo vznikajúci problém?

Pravdepodobne každý už na povrchu svojho jazyka spozoroval akýsi biely povlak. Vo väčšine prípadov ide o pomerne bežný jav, ku ktorému dochádza spravidla v dôsledku odumierania a postupnej obnovy buniek sliznice, ktorá pokrýva jazyk, ale i ďalšie časti ústnej dutiny. Spomínaný povlak je zvyčajne tvorený práve odumretými bunkami zmiešanými so slinami, taktiež jeho súčasťou bývajú aj baktérie či zvyšky potravy. Najviac viditeľný býva spravidla hlavne ráno po zobudení.

Jeho častejší výskyt môže byť známkou nedostatočnej hygieny ústnej dutiny, no vplyv na jeho rozvoj môže mať mnoho ďalších faktorov, napríklad fajčenie, ale aj druh skonzumovaných potravín (napríklad mliečne výrobky). Za bežných okolností by však malo byť odstránenie tohto povlaku, respektíve očistenie jazyka nenáročné. Ak však ide povlak z jazyka dole len veľmi ťažko, prípadne sa pridružia aj ďalšie zmeny na jazyku, alebo iné ťažkosti v ústnej dutine, môže ísť o prejav ochorenia. Čo všetko môže signalizovať biely povlak na jazyku?

Pozri aj: Najčastejšie príčiny bolesti kĺbov: Čo všetko ju môže spôsobovať?

kandidóza

Zdroj: Shutterstock®

Leukoplakia a kandidóza

V súvislosti s bielym povlakom na jazyku môžeme ako prvú spomenúť takzvanú leukoplakiu. Pod pojmom leukoplakia rozumieme chorobné belavé zhrubnutie a zrohovatenie výstelky sliznice, ku ktorému spravidla dochádza v dôsledku nadmerného rastu buniek v ústnej dutine. Prejavom ochorenia sú biele až šedasté vyvýšené škvrny na jazyku a celkovo v ústach. Vzniknuté škvrny bývajú veľmi odolné a zvyčajne ich nemožno odstrániť kefkou pri bežnom čistení zubov. Priame príčiny rozvoja leukoplakie sú spravidla neznáme, no medzi rizikové faktory patrí fajčenie, užívanie tabakových výrobkov, nadmerná konzumácia alkoholu, ale aj rôzne zápalové procesy v tele človeka. Je dôležité spomenúť, že táto porucha sliznice sa môže prevaliť až do nádorového ochorenia.

Biely povlak na jazyku môže ďalej súvisieť s takzvanou kandidózou. Kandidózy sú vo všeobecnosti ochorenia vyvolané kvasinkovými a plesňovými mikroorganizmami. Môžu postihovať tráviaci trakt, tiež urogenitálny systém, premnoženie kvasiniek sa však môže prejaviť aj na koži či v ústnej dutine. Práve pri ústnej infekcii (orálna kandidóza spôsobená premnoženými kvasinkami Candida albicans) sa často objavuje biely povlak na jazyku a slizniciach, ktorý býva sprevádzaný zápachom z úst, vriedkami aj suchom v ústach. Zvýšené riziko rozvoja kandidóz majú napríklad jedinci:

  • s oslabenou imunitnou,
  • s cukrovkou (ale aj inými chronickými chorobami),
  • užívajúci niektoré lieky (napríklad antibiotiká),
  • v dlhodobom a nadmernom strese,
  • počas tehotenstva či menopauzy,
  • s genetickou predispozíciou.

Pozri aj: Diabetická retinopatia je častou príčinou slepoty. Čo ju spôsobuje?

rakovina jazyka

Zdroj: Shutterstock®

Môže ísť o rakovinu?

Vo veľmi vážnych prípadoch môžu byť škvrny a iné zmeny na jazyku prejavom nádorového ochorenia. Najčastejšie sa hovorí hlavne o druhoch rakoviny, ktoré sa vyskytujú vo vyššej miere, ako je napríklad rakovina prsníka, hrubého čreva, pľúc, pečene či maternice. No na pozore sa treba mať aj pred zriedkavejšími druhmi nádorov, ktoré sa nevyskytujú až tak často. V súvislosti s povlakom na jazyku môžeme spomenúť rakovinu jazyka, respektíve vo všeobecnosti rakovinu úst, a teda nádory v ústnej dutine. Väčšina nádorov sa vyvíja hlavne z epitelu vystielajúceho ústnu dutinu, podnebie, jazyk a pery. 

Rizikovými faktormi pre nádory v ústach sú najmä fajčenie, žuvanie tabaku, konzumácia alkoholu, infekcia HPV, rodinná anamnéza rakoviny jazyka alebo úst, dedičnosť, chronické poškodzovanie častí ústnej dutiny a mnohé ďalšie. Ako sme spomenuli vyššie, do rakoviny v ústnej dutine môže v niektorých prípadoch po veľmi dlhom čase vyústiť aj leukoplakia. Na rakovinu jazyka a nádory v ústnej dutine môže poukazovať nielen abnormálny povlak a škvrny na jazyku a okolitých slizniciach, ale aj mnohé ďalšie príznaky, napríklad:

  • zmeny farby sliznice v ústnej dutine,
  • bolesť jazyka, čeľuste, krku aj bolesť pri prehĺtaní,
  • stuhnutie jazyka a čeľuste,
  • sucho v ústach, 
  • krvácanie v ústnej dutine,
  • problémy so žutím a prehĺtaním,
  • nehojace sa rany v ústach.
príčiny povlaku na jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré ďalšie ochorenia sa prejavujú povlakom na jazyku?

Za bielym povlakom na jazyku môže stáť mnoho ďalších príčin, niekedy chorobných, niekedy pomerne bežných. Povlak sa môže viac tvoriť v dôsledku dehydratácie a iných faktorov spôsobujúcich sucho v ústach (napr. dýchanie ústami, spánok s otvorenými ústami), užívania niektorých liekov, dlhodobého stresu či konzumácie alkoholu (vedie k dehydratácii). Biely povlak na jazyku sa môže objaviť aj u malých detí. Najmä u dojčiat býva neraz viditeľný po kŕmení. V bežnom prípade sú na jazyku prítomné hlavne zvyšky zrazeného mlieka, ktoré je možné ľahko utrieť plienkou.

Ak povlak nie je možné zotrieť, prípadne pri snahe o jeho odstránenie dôjde k začervenaniu až krvácaniu sliznice, je potrebné konzultovať zdravotný stav s lekárom. V tomto prípade totiž môže povlak poukazovať na niektoré ochorenie typické pre detský vek. Najmä najmenšie deti môže potrápiť napríklad takzvaná múčnivka, respektíve soor či ľudovo žabka. Biely povlak či škvrny na jazyku sa môžu objaviť pri mnohých ďalších ochoreniach a zdravotných problémoch, ako sú napríklad:

  • ochorenia dýchacích ciest, nádcha, chrípka, angína, zápal mandlí,
  • šarlach (najmä detské ochorenie prejavujúce sa najskôr bielym a potom malinovočerveným jazykom),
  • orálny lichen planus (chronické zápalové ochorenie slizníc úst),
  • syfilis,
  • herpetický zápal jazyka.

Odporúčame: Tourettov syndróm dokáže poriadne znepríjemniť život. Ako sa prejavuje?

ústna hygiena

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť pri výskyte problému?

Biely povlak na jazyku si spravidla za bežných okolností nevyžaduje žiadnu špecifickú liečbu. Základom prevencie aj riešenia problému je v prvom rade dôkladná a pravidelná ústna hygiena a celková starostlivosť o ústnu dutinu. S nepríjemným povlakom na jazyku a zápachom z úst, ktorý ho neraz sprevádza, si dobre poradí vhodná zubná kefka a pasta, dobrým pomocníkom je i antibakteriálna ústna voda. Dôležité je však zamerať sa nielen na čistenie zubov, ale aj na čistenie samotného jazyka. S odstráneným povlaku si najlepšie poradia rôzne škrabky a stierky na jazyk. Zabúdať nemožno ani na preventívne prehliadky u zubára, prípadne návštevy dentálneho hygienika. V rámci prevencie sa uplatňuje aj minimalizovanie rizikových faktorov, ako je fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, nedostatočný pitný režim a podobne.

Pre podporu zdravia ústnej dutiny sa odporúča zabezpečiť prísun dôležitých probiotík, taktiež je vhodné celkovo podporovať obranyschopnosť (dobrá imunita je základom prevencie mnohých ochorení, napríklad i spomínaných kandidóz). Z prírodných ingrediencií sa proti bielemu povlaku odporúča vyskúšať napríklad sódu bikarbónu. Jedlú sódu zmiešajte s trochou limetkovej šťavy a vzniknutou pastou vydrhnite jazyk. Biely povlak na jazyku však rozhodne nepodceňujte. Ak sa vyskytuje veľmi často alebo je prítomný nepretržite, nedá sa odstrániť, prípadne sa objavia i ďalšie problémy v ústnej dutine, návštevu lekára neodkladajte. Iba lekár môže dôkladne zhodnotiť zdravotný stav jedinca, určiť diagnózu a stanoviť správnu liečbu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Reibergerová 09.08.21 21:53

MR
karma
104.00

jazyk si čistím pravidelne

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.08.21 05:35

ĽŠ
karma
100.00

Je naozaj dôležité zamerať sa aj na čistenie jazyka.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 10.08.21 09:20

MC
karma
109.00

Používam škrabku na čistenie jazyka.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.02.22 15:38

JK
karma
100.00

Zas som sa dozvedela veľa nového

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní