Nevieš, čo s ňou? Tieto jednoduché recepty z rukoly si zamiluješ!

Nevieš, čo s ňou? Tieto jednoduché recepty z rukoly si zamiluješ!

    • Zdieľaj:
  • 8

Rukolu pravdepodobne ľudia buď milujú alebo naopak, nenávidia. Vyzerá len ako obyčajná burina, no v mnohých krajinách zastáva rolu cenenej listovej zeleniny. Rastlina pochádza z Apeninského polostrova a je tak obľúbená práve v talianskej kuchyni, no rovnako si našla pevné miesto i v gréckej či dokonca francúzskej kuchyni. Rukola, latinsky Eruca sativa, je veľmi známa hlavne svojou vskutku špecifickou chuťou. Práve chuť je pravdepodobne tým hlavným dôvodom, prečo si na nej mnohí s radosťou pochutnávajú a iní ju radšej rázne odmietnu.

Rukolové lístky sú charakteristické mierne horkastou, ale hlavne korenistou a pikantnejšou chuťou, skrátka sú zvyčajne poriadne výrazné. Každému pokrmu, do ktorého sú pridané, tak dodajú jedinečnú chuť. Rukola je pritom i nesmierne zdravá, preto je skvelé, ak sa nám v kuchyni sem-tam objaví. Obsahuje viaceré minerály, luteín, vitamín K, C aj viaceré vitamíny skupiny B, podporuje trávenie, posilňuje imunitu a vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv aj na krvotvorbu. Ako však v kuchyni s rukolou naložiť? Rozhodne si nemyslite, že ide len o ozdobu na obložené chlebíčky, omeletu či cestoviny s omáčkou. Vyťažíte z nej oveľa viac! Čo tak vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov?

Skús aj: Letná krémová cuketová polievka: Jemná a lahodná zároveň

rukolový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Rukolový šalát

Rukola je skvelou ingredienciou na prípravu rôznorodých chutných ľahkých šalátov, podobne ako iné druhy listovej zeleniny. My prinášame tip na rukolový šalát s tuniakom a paradajkami, ktorý v sebe spája viacero lahodných chutí, ale rovnako predstavuje zdroj veľkého množstva živín. Tuniak tiež zabezpečí dobré zasýtenie na dlhší čas. Skúsite ho?

Ingrediencie: 

  • 200 g rukoly
  • 2 konzervy tuniaka (v olivovom oleji alebo vo vlastnej šťave)
  • 2 mozzarelly
  • 6 – 8 cherry paradajok 
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Rukolu podľa potreby opláchneme, necháme odkvapkať a premiestnime do väčšej misy. Zľahka ju pokvapkáme olivový olejom a pridáme mozzarellu natrhanú na menšie kúsky. Pridáme trochu soli, korenia a jemne pokvapkáme alebo postriekame balzamikovým octom. Premiešame a pridáme na menšie kúsky pokrájané paradajky. Nakoniec pridáme aj scedeného tuniaka, premiešame, podľa potreby ešte osolíme, okoreníme alebo pridáme balzamikový ocot. Môžeme podávať, napríklad s opečenými bagetkami.  

rukolové pesto

Zdroj: Shutterstock®

Rukolové pesto

Keďže je rukola prakticky zelený list, je ideálnou voľbou aj na prípravu chutného domáceho pesta. Pôvod tohto pokrmu možno hľadať v Taliansku, no tradične sa pripravuje z bazalky. Dnes však poznáme rôzne verzie pesta, napríklad aj špenátové či dokonca červené zo sušených paradajok. Čo tak vyskúšať aj rukolové pesto?

Ingrediencie:

  • 50 g rukoly
  • 1 strúčik cesnaku 
  • hrsť píniových orechov (alebo kešu či vlašských orechov)
  • 50 g parmezánu
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Do mixéra vložíme umyté rukolové listy a krátko pomixujeme. Následne pridáme trochu olivového oleja a znova mixujeme. Potom do jednotnej zmesi postupne pridáme orechy, cesnak a na kúsky pokrájaný alebo nastrúhaný parmezán a vždy krátko mixujeme. Mixujte dovtedy, kým má pesto požadovanú konzistenciu, ak je moc hutné pridajte ešte olivový olej. Nakoniec osolíme a okoreníme. Pesto môžeme podávať napríklad s cestovinami. 

Pozri aj: Hovädzie mäso so zeleným hráškom a kuskusom pre najmenších

polievka z rukoly

Zdroj: Shutterstock®

Polievka z rukoly

Z rukoly možno dokonca pripraviť aj polievku. Polievky by v našom jedálničku rozhodne nemali chýbať. Pripravujú trávenie na príchod tuhej potravy, majú priaznivý vplyv na tráviaci trakt a pravidelné vyprázdňovanie, tiež sú zdrojom živín. Túto krémovú polievku z pikantnej rukoly si zamilujete. 

Ingrediencie:

  • 150 g rukoly
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 250 ml smotany na varenie 12 %
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • mletý muškátový oriešok (voliteľné)

Postup: V hrnci si na troche olivového oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme aj pokrájaný cesnak a po chvíli na menšie kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu restujeme. Potom zalejeme vývarom (prípadne vodou) a varíme na miernom ohni pod pokrievkou do zmäknutia zemiakov. Ku koncu do vývaru pridáme aj rukolové listy a už len chvíľku povaríme. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu. Prevaríme, podľa chuti pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Podávať môžeme s hoblinami parmezánu a krutónmi. 

Pozri aj: Ľahká cviklová nátierka, ktorú si zamilujú aj deti

nátierka z rukoly

Zdroj: Shutterstock®

Nátierka z rukoly

Ak si chcete urobiť krajšie ráno, určite k tomu dopomôžu aj chutné a výživné raňajky. Tie môžu pozostávať aj z chrumkavého čerstvého pečiva a nejakej poctivo doma pripravenej nátierky. Vyskúšať môžete napríklad i nátierku z rukoly s ovčím syrom. 

Ingrediencie:

  • 50 g rukoly
  • 100 g ovčieho syra
  • 100 g eidamu
  • 2 PL kyslej pochúťkovej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Očistenú a osušenú rukolu vložíme do mixéra. Pridáme aj olivový olej, šťavu z citróna a ovčí syr. Všetko dôkladne rozmixujeme. Do jednotnej zmesi už len primiešame pochúťkovú smotanu a nastrúhaný eidam. Podľa potreby osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Skúste nátierku namazať na ciabattu a pridajte i cherry paradajky. Dobrú chuť!

- Anketa

OBĽUBUJETE RUKOLU?

Odpovedalo 8 ľudí  

Áno, pravidelne ju využívam v rôznych jedlách.
75%
Sem-tam si na nej pochutnávam.
0%
Nie, nepáči sa mi jej pikantnejšia chuť.
25%

    • Zdieľaj:
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Reibergerová 04.08.21 17:57

MR
karma
104.00

milujem rukolu a vďaka za recepty, ktoré určite vyskúšam, zatiaľ som ju používala len do šalátov

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 04.08.21 18:42

MM
karma
103.00

Pesto ma zaujalo. Vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.08.21 06:00

ĽŠ
karma
100.00

Rukolu pestujem a rada používam v rôznych receptoch.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 05.08.21 07:46

karma
109.00

Stále jej neviem prísť na chuť..

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 05.08.21 07:51

DB
karma
105.00

Rukolu mám rada, dobré recepty, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 05.08.21 09:10

KK
karma
100.00

rukola mi nechutí

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 05.08.21 22:21

karma
111.00

Rukolu mám rada,zatiaľ som si robila len šalát.Netušila som,že sa dá uvariť aj polievka.

  • 0
Odpovedať

beata kolkova 10.08.21 18:03

BK
karma
-1.00

Ja rukolu zjem aj samu mnam . Ked ju pridam do tuniaka,tak aj olivy,trosku zavaranej kapie,ryzove cestoviny.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Drobné fialové fľaky na koži – čo sú petéchie a prečo vznikajú?
Zdravie

Drobné fialové fľaky na koži – čo sú petéchie a prečo vznikajú?

  • 1
  • 01.09.2021
Obsedantno-kompulzívna porucha: Kedy sa rozvíjajú prvé príznaky?
Zdravie

Obsedantno-kompulzívna porucha: Kedy sa rozvíjajú prvé príznaky?

  • 3
  • 20.08.2021
Slovenskí influenceri naslepo testovali známu kozmetickú značku: Čím ich prekvapila?
Voľný čas

Slovenskí influenceri naslepo testovali známu kozmetickú značku: Čím ich prekvapila?

  • 1
  • 20.07.2021
TOPlist