Najčastejšie príčiny bolesti kĺbov: Čo všetko ju môže spôsobovať?

Najčastejšie príčiny bolesti kĺbov: Čo všetko ju môže spôsobovať?

Bolesť kĺbov predstavuje skutočne nepríjemný zdravotný problém. Človeka môžu takýmto spôsobom potrápiť menšie aj väčšie kĺby, kĺby horných aj dolných končatín. Často sa vyskytujú  hlavne bolesti bedrového, ramenného aj kolenného kĺbu, zriedkavé nie sú ani bolesti v oblasti chrbtice. Bolesť kĺbov predstavuje o to väčší problém, ak výrazne vplýva na každodenné činnosti. Nie je ničím výnimočným, ak bolesť kĺbov obmedzuje schopnosť pohybu. Čo všetko však za spomínanou bolesťou môže stáť? Bolesť kĺbov ani zďaleka nie je iba problémom staršej populácie. Aké sú najčastejšie príčiny?

Úraz

Medzi najčastejšie príčiny bolesti kĺbov môžeme bezpochyby zaradiť v prvom rade úraz. Pri zranení, napríklad pri športe, nehode, ale aj bežných denných činnostiach, môže dôjsť k zlomeninám, vyvrtnutiam či natiahnutiam a takéto poranenie sa zvyčajne nezaobíde bez bolesti aj opuchu postihnutej oblasti. Podľa vážnosti úrazu môže bolesť pretrvávať rôzne dlhú dobu. Veľmi vážne úrazy si môžu vyžadovať fyzioterapie či dokonca operačný zákrok. Dôležité je v tomto prípade dôsledné preliečenie zranenia, no i následne môžu ešte istý čas pretrvávať bolesti či obmedzenie pohyblivosti. 

Odporúčame: Čo spôsobuje zvýšenú krvácavosť? Táto choroba je častejšia ako hemofília!

ochorenie kĺbov

Zdroj: Shutterstock®

Neprimeraná záťaž

Bolesti rôznych kĺbov v tele môže spôsobovať i nadmerné a neprimerané preťažovanie rôzneho druhu. Bolesť, pocity únavy a slabosti sa môžu objaviť po cvičení a nadmernej fyzickej záťaži. Ale aj nadmerné a dlhodobé sedenie, napríklad pri sedavom zamestnaní, predstavuje pre kĺby záťaž. K zaťažovaniu kĺbov, ktoré neraz spôsobuje bolesti, môže viesť aj nadváha a obezita, nedostatok primeraného pohybu, chybné držanie tela, dokonca nevhodná obuv či spánok na zlom a nekvalitnom matraci.

Artróza

Bolesť kĺbov často súvisí s ich opotrebovaním a nezvratným poškodením. Spomenúť môžeme artrózu, čo je ochorenie sprevádzané degeneráciou kĺbovej chrupavky a ďalších okolitých častí v dôsledku nadmerného opotrebovania. Artróza sa prejavuje bolesťou kĺbu, obmedzením jeho pohyblivosti a nakoniec aj viditeľnými deformáciami. Postihuje menšie kĺby na rukách, ale aj kolenný kĺb či medzistavcové kĺby. Toto ochorenie sa vyskytuje často u starších jedincov, keďže jedným z rizikových faktorov je vyšší vek, no artróza neobchádza ani mladšie ročníky. Rizikovými faktormi toho ochorenia sú aj genetika, nadmerná záťaž kĺbov či obezita.

artritída

Zdroj: Shutterstock®

Ochorenia postihujúce kĺby

Bolesť kĺbov je jedným z prejavov mnohých ochorení kĺbov. Môže ísť o rôzne autoimunitné, zápalové či metabolické ochorenia, ktoré priamo zasahujú pohybový aparát. Pod pojmom artritída vo všeobecnosti rozumieme zápalové ochorenie kĺbu, ktoré spôsobuje bolesť a stuhnutosť kĺbov, opuchy a deformácie či poruchy hybnosti kĺbov. Známe sú viaceré formy artritídy, ktoré sa môžu líšiť napríklad príčinou vzniku aj prejavmi. Častá je takzvaná reumatoidná artritída, čo je chronické systémové autoimunitné zápalové ochorenie pohybového aparátu človeka. Ďalšou formou je napríklad i psoriatická artritída, pri ktorej problémy s kĺbmi sprevádza i psoriáza.

Do tejto kategórie ochorení radíme i septickú artritídu, ktorá vzniká v dôsledku bakteriálnej alebo vírusovej infekcie. Taktiež sem patrí Bechterevova choroba, zápalové ochorenie pohybového aparátu. Dochádza pri ňom ku kostnateniu kĺbových puzdier a okolitých väzív. Postihuje najčastejšie chrbticu, zasiahnuť tiež môže ramenné či bedrové kĺby. Foriem artritídy je skutočne mnoho, no ako poslednú môžeme ešte spomenúť lámku. Pod týmto pomenovaním sa ukrýva dna – metabolické ochorenie, pri ktorom dochádza k ukladaniu kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch a ich okolí, čo vedie k bolestiam a ďalším zdravotným ťažkostiam.

lymská borelióza

Zdroj: Shutterstock®

Infekčné a iné ochorenia

Bolesť kĺbov môže byť sprievodným symptómom ďalších rozličných ochorení, ktoré primárne ani nesúvisia s kĺbmi. Na prekvapenie môžu stáť za bolesťami kĺbov napríklad kliešte. Kliešťová encefalitída aj lymská borelióza sa totižto okrem iného prejavujú i bolesťami pohybového aparátu. Bolesti kĺbov sa neraz dostavia aj pri chrípke. Môžu sprevádzať chlamýdiovú infekciu či syfilis, taktiež lupus alebo hemofíliu. Dokonca aj osoby s Crohnovou chorobou, čo je zápalové ochorenie čriev, môžu trápiť nielen tráviace problém, ale aj bolesti kĺbov. Pri spomínaných ochoreniach sa spravidla objavuje súbor rôznorodých príznakov, preto je potrebné si celkovo všímať svoj zdravotný stav a v prípade potreby konkrétne ťažkosti konzultovať s lekárom.

Odporúčame: Čo je Klinefelterov syndróm a ako sa prejavuje? Dá sa mu predísť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 03.03.21 07:57

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemné ochorenia!

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 04.03.21 15:33

PV
karma
113.00

Strašné koľko je teraz chorôb.. Až sa to zle číta.. Ked človeka niečo bolí ,až vtedy si uvedomí ,aké je dôležité zdravie.. Prajem všetkým ,aby boli zdraví . Ťažká je teraz doba .. Držme si palce.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.03.21 22:25

karma
109.00

Bolesť klbov som zažila na vlastnej koži.Našťastie ma to prešlo a teraz vidím,že príčin môže byť niekoľko.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 05.03.21 00:11

karma
106.00

Bolesť kĺbov je príčinou rozličných ochorení, niekedy to trvá veľmi dlho, kým sa určí správna diagnóza.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní