Crohnova choroba: Ako sa prejavuje a kto je ňou najviac ohrozený?

Crohnova choroba: Ako sa prejavuje a kto je ňou najviac ohrozený?

Crohnova choroba predstavuje veľmi nepríjemné ochorenie chronického charakteru, ktoré sa výrazne dotýka tráviaceho traktu človeka. Jedincov s touto diagnózou trápia predovšetkým zažívacie problémy, no pridať sa môžu i ďalšie zdravotné ťažkosti. V nasledujúcom článku sa o Crohnovej chorobe dozviete množstvo dôležitých informácií. Zamerali sme sa na jej príčiny, sprievodné symptómy aj možnosti liečby, ktoré sú v súčasnej dobe najviac rozšírené.

O aké ochorenie ide?

Crohnova choroba je pomerne vzácne ochorenie tráviacej sústavy človeka zápalového charakteru. Ide o nešpecifický zápal, ktorý sa môže vyskytnúť v rozličných častiach tráviaceho traktu. Najčastejšie však postihuje niektoré úseky čriev a to napríklad koncovú časť tenkého čreva alebo oblasť, kde sa tenké črevo spája s hrubým. Steny čriev sú zasiahnuté do hĺbky, pričom v postihnutých oblastiach môže dochádzať k zužovaniu čreva i vzniku vredov. V hornej časti tráviacej sústavy je výskyt tohto ochorenia skôr zriedkavejší. Presná príčina Crohnovej choroby zatiaľ nie je presne stanovená, predpokladá sa však, že ide o ochorenie autoimunitnej povahy.

Taktiež sú známe mnohé faktory, ktoré sa na vzniku a rozvoji tohto ochorenia môžu podieľať. Rolu v tomto procese hrá napríklad genetická predispozícia, životný štýl jedinca a spôsob stravovania, fajčenie i stres. Crohnova choroba najčastejšie postihuje osoby vo veku od 20 do 40 rokov, no výnimkou nie sú ani starší pacienti. Vo zvýšenej miere trápi práve mužskú časť populácie, pričom toto ochorenie je typickejšie skôr pre vyspelé krajiny. Crohnova choroba dostala názov podľa amerického gastroenterológa Burrilla Bernarda Crohna, ktorý ju popísal v roku 1932.

Odporúčame: Trápia ťa tráviace ťažkosti? Zisti, čo môže byť príčinou dyspepsie!

prejavy Crohnovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Aké prejavy sprevádzajú Crohnovu chorobu?

Pre Crohnovu chorobu je charakteristický chronický priebeh. U pacienta sa môžu striedať fázy aktivity, počas ktorých sa výrazne prejavujú sprievodné symptómy ochorenia a naopak remisie, kedy dochádza k úľave od nepríjemných ťažkostí. Konkrétne príznaky však môžu závisieť od toho, ktorá časť tráviacej sústavy je postihnutá. Vo všeobecnosti sa Crohnova choroba prejavuje najmä rozličnými tráviacimi ťažkosťami. Pacienta najčastejšie trápia bolesti a kŕče v brušnej oblasti, hnačky a iné problémy s vyprázdňovaním i zastavenie plynov.

Dôjsť môže aj k nechutenstvu, strate hmotnosti, zvracaniu či tvorbe áft. Crohnova choroba sa však môže prejavovať i v odlišných častiach tela a na celkovom stave organizmu. Postihnutý často pociťuje väčšiu únavu a býva menej aktívny. V prípade vzniku komplikácií je typická zvýšená telesná teplota. Taktiež sa v niektorých prípadoch vyskytujú zápaly a bolesti kĺbov, kožné aj očné problémy alebo ťažkosti s pečeňou, ľadvinami i močovými cestami. V prípade, že k výskytu ochorenia dôjde napríklad v pubertálnom veku, môže Crohnova choroba viesť aj k poruchám rastu.

liečba Crohnovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba?

Liečba Crohnovej choroby môže predstavovať skutočne dlhý proces. Niekedy sa podarí prejavy ochorenia úplne potlačiť, inokedy sa ťažkosti zase vracajú. Proces liečby je navyše pri jednotlivých pacientoch značne individuálny. Záleží totiž na tom, aká časť tráviaceho traktu je postihnutá a v akom rozsahu aj aký je priebeh ochorenia. Kým u jednej osoby môže byť určitý spôsob liečby účinný, u iného jedinca vôbec nemusí viesť k zlepšeniu stavu. Bežne sa používajú rozličné lieky s protizápalovými účinkami, prípadne i kortikosteroidy či antibiotiká. Pri ľahších formách ochorenia sú nápomocné aj probiotiká. V niektorých prípadoch sa môže pristúpiť k chirurgickému zákroku, pri ktorom dôjde k odstráneniu postihnutej časti čreva.

Pacienti s Crohnovou chorobou by sa okrem toho mali pridŕžať niekoľkých režimových opatrení. Odporúča sa obmedziť napríklad veľmi náročné fyzické aktivity. Zlepšiť stav pacienta a zároveň i jeho kvalitu života pomôže vhodný jedálniček. Každému však opäť môže vyhovovať niečo iné. Dôležité je hlavne to, aby strava nezaťažovala tráviaci trakt. Problémovými potravinami pre ľudí s Crohnovou chorobou sú často orechy, strukoviny, semienka či mlieko. Priaznivo, naopak, môžu pôsobiť napríklad potraviny, bohaté na nenasýtené mastné kyseliny.

Pozri aj: Červená kapusta: Zisti, aký neuveriteľný skvost v sebe ukrýva!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 22.11.18 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemné ochorenie chronického charakteru, ďakujem za priblíženie!

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 23.11.18 16:47

JK
karma
103.00

ešte som o tejto chorobe nepočul rád som si prečítal

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 06.12.18 22:04

ZS
karma
100.00

neprijemne ochorenie... nie je to sranda

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní