Ovčie kiahne: V detstve pomerne neškodné, v dospelosti nebezpečné?

Ovčie kiahne: V detstve pomerne neškodné, v dospelosti nebezpečné?

Ovčie kiahne predstavujú ochorenie, ktoré sa typicky vyskytuje najmä u detí. Ak ich však jedinec v mladšom veku nedostal, objaviť sa môžu i počas puberty či v dospelosti. Toto ochorenie je vysoko nákazlivé a jeho charakteristickým prejavom sú vyrážky. Dnes vám o ovčích kiahňach prezradíme množstvo dôležitých faktov. Dozviete sa, čo je príčinou tohto ochorenia, aké symptómy ho môžu sprevádzať a aké formy liečby sa v dnešnej dobe odporúčajú.

Čo by sme mali vedieť o tejto chorobe?

Ovčie kiahne alebo inak varicela predstavujú vysoko nákazlivé ochorenie. Jeho pôvodcom, respektíve príčinou, je herpetický vírus, nazvaný Varicella zoster. Ten je známy aj ako ľudský herpes vírus 3 alebo pod skratkou HHV-3 (z anglického human herpes virus). Prenáša sa vzdušnou cestou cez dýchací systém človeka. K prenosu dochádza napríklad pri kašľaní či kýchaní, teda kvapôčkovým prenosom. Nákaza môže nastať aj pri priamom kontakte s chorým jedincom. Výskyt kiahní je pritom vo zvýšenej miere zaznamenaný najmä počas zimy či na jar. Ovčie kiahne postihujú prevažne deti v predškolskom veku, a to hlavne od 1. do 9. roku života.

Pokiaľ ich však jedinec ako dieťa neprekonal, môže sa nakaziť i v puberte či dospelosti. Kým u detí majú ovčie kiahne priebeh väčšinou bez komplikácií, v staršom veku môže byť liečba náročnejšia. Pri vážnom priebehu ochorenia je v niektorých prípadoch potrebná i hospitalizácia. Nebezpečná je aj infekcia počas tehotenstva ženy. Pri bezproblémovom priebehu ochorenia trvá liečba ovčích kiahní v priemere 2 až 3 týždne. Po ich prekonaní zostáva vírus naďalej v tele. Organizmus však zvyčajne získava doživotnú imunitu.   

Pozri aj: Fazuľa šarlátová: Zisti, v čom má navrch oproti iným odrodám!

vírus varicella zoster

Zdroj: Shutterstock®

Podľa akých symptómov rozpoznať ochorenie?

Inkubačná doba tohto ochorenia môže byť od 10 do 25 dní. Toľko zvyčajne trvá, kým od vstupu nákazy do organizmu prepukne choroba. Typickými vonkajšími prejavmi ovčích kiahní sú vyrážky a pľuzgiere, ktoré sa môžu objavovať po celom tele pacienta. Ich vysievanie je pritom na začiatku možné spozorovať najmä na hlave, skadiaľ sa šíria po trupe a hrudníku na končatiny. Niekedy sa dokonca môžu vyskytovať aj v ústnej dutine či na očných viečkach. U postihnutého je možné badať výsev vyrážok v pravidelných intervaloch. Vyrážky sú najskôr malé, no potom z nich vznikajú pľuzgiere, naplnené tekutinou.

Veľké môžu byť až pol centimetra, pričom vo väčšine prípadov i nepríjemne svrbia. Nakoniec sa z nich vytvárajú chrasty. Ďalším sprievodným javom ovčích kiahní je aj zvýšená teplota až horúčka, ktorá sa môže objaviť už pred výsevom vyrážok. K tomu sa, hlavne u starších detí a dospelých, niekedy pridávajú bolesti hlavy, nevoľnosť, nechuť k jedlu, malátnosť či bolesť svalov. V prípade, že je priebeh ochorenia bezproblémový, tak sa do 20 dní vyrážky úplne zahoja a všetky kožné prejavy sú potlačené. U niektorých jedincov však môže byť liečba zdĺhavejšia, a to napríklad u tehotných žien či osôb s oslabenou imunitou.    

liečba ovčích kiahní

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba?

Postup liečby pri ovčích kiahňach sa v priebehu rokov stále mení. Niekedy špecialisti odporúčali jedno, dnes zase hovoria, že je lepšie niečo iné. V súčasnej dobe sa napríklad toto ochorenie neodporúča liečiť žiadnymi špeciálnymi prostriedkami. Je vhodné ho jednoducho nechať odznieť, hlavne, ak má len mierny priebeh. Možné je však tlmiť niektoré symptómy ochorenia. Napríklad pri horúčke či bolestiach hlavy pomôžu lieky. Čo sa týka kožných prejavov, teda vyrážok a pľuzgierov, najlepšie je na ne nič nenanášať. V prípade veľkého a neznesiteľného svrbenia môže lekár odporučiť antihistaminiká či rozličné prípravky, ako sú púdre, gély alebo mastičky.

Mnohé z podobných prípravkov, napríklad tekuté púdre, by sa však nikdy nemali nanášať v hrubých vrstvách, pretože to môže výrazne oddialiť zasychanie vyrážok. Dôležitý je oddych na lôžku, ľahká strava bohatá na vitamíny aj minerály a dostatočný príjem tekutín. Pacientovi je vhodné podávať čistú vodu, bylinné čaje či čerstvé šťavy. Počas prvých dvoch dní by malo byť tabu kúpanie či sprchovanie. Následne je možné hygienu vykonávať i viackrát denne, no najlepšie bez akejkoľvek kozmetiky. Vhodné je sprchovanie v príjemne teplej vode a jemné osúšanie pokožky prikladaním uteráka. Nakoniec by malo byť samozrejmosťou izolovanie chorého a to primárne od jedincov, ktorí sa s ovčími kiahňami ešte nestretli.

Domáca liečba ovčích kiahní

Aj keď sa neodporúča ovčie kiahne niečím natierať, svrbenie pokožky nás neraz donúti po nejakých tých babských radách siahnuť. Čo mnohé mamičky odporúčajú na zmiernenie svrbenia či rýchlejšieho hojenie pľuzgierikov?

  • Obklad – ak sa dieťa škriabe, tak mu na postihnuté miesto priložte studený obklad. Aj keď ide len o chvíľkové riešenie, určitú úľavu prinesie.
  • Tea tree olej – na zmiernenie svrbenia, ale aj rýchlejšie hojenie ovčích kiahní je skvelý čajovníkový olej, ktorý má dezinfekčné účinky.
  • Bylinky – bazalka, repík či harmanček pomáhajú zmierniť svrbenie. Spravte si výluh z byliniek a pridajte ho dieťaťu do kúpeľa alebo jemne pokožku dieťaťa nim poumývajte. Nevoľte však mokré obklady, aby pľuzgieriky nemokvali.
  • Hypermangán – lekári odporúčajú kúpeľ vo vode s niekoľkými zrniečkami hypermangánu, ktorý patrí medzi voľnopredajné „lieky“.

Odporúčame: Ignorovať prejavy syfilisu sa nevypláca: Môže sa to skončiť zle

Naposledy aktualizovaný článok: 22.2.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 22.02.22 17:28

MM
karma
100.00

ja som ako dospelá dostala rubeolu, tiež to bolo náročnejšie, ešte šťastie, že som nebola zrovna tehotná

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní