Gastroparéza – o akom zdravotnom probléme je reč a ako sa prejavuje?

Gastroparéza – o akom zdravotnom probléme je reč a ako sa prejavuje?

Tráviace problémy, ako napríklad nevoľnosť či pocity plného žalúdka, sa v populácii vyskytujú častejšie, než by sme si mysleli. Z času na čas podobné ťažkosti potrápia prakticky väčšinu z nás. Dlhodobé a pravidelne sa opakujú tráviace problémy však neradno ignorovať, signalizovať totižto môžu celý rad rôznorodých ochorení, v mnohých prípadoch i veľmi vážnych, vrátane rakoviny. Ťažkosti s trávením sú typické napríklad i pre takzvanú gastroparézu. Viete, o aké ochorenie ide? Zistite, ako sa prejavuje a či je ho možné liečiť! 

Čo je gastroparéza?

Gastroparézu by sme mohli zaradiť medzi ochorenia tráviacej sústavy, ide totižto o poruchu vyprázdňovania žalúdka z dôvodu jeho ochrnutia. U jedinca s gastroparézou dochádza pri tráviacom procese k narušeniu presunu potravy zo žalúdka do tenkého čreva. Pri miernejších formách tohto ochorenia dochádza iba k spomaleniu vyprázdňovania orgánu, v ťažších prípadoch však môže potrava v žalúdku niekoľko dní stagnovať. Pri gastroparéze obvykle dochádza k narušeniu evakuácie tuhých látok, ktoré sú zadržované v hornej časti žalúdka, naopak tekutiny búvajú vyprázdňované bez ťažkostí.

Za normálnych okolností je posun potravy cez žalúdok do čriev zabezpečovaný peristaltikou, teda rytmickým zmršťovaním sa hladkého svalstva tráviacej trubice. Tieto pohyby sú mimovoľné, nie sú riadené našou vôľou, ale nervami. Dôvodom poruchy žalúdočnej motility, a teda zhoršenej schopnosti hybnosti hladkého svalstva, je zväčša hlavne narušenie funkcie nervov, ktoré žalúdočnú svalovinu ovládajú. K narušeniu činnosti daných nervov môže dochádzať z mnohých rôznorodých príčin. 

Odporúčame: Čo je detská mozgová obrna? Ako sa ochorenie prejavuje a čo je jeho príčinou?

príznaky gastroparézy

Zdroj: Shutterstock®

Čo je príčinou gastroparézy?

Gastroparézou označujeme poruchu vyprázdňovania potravy, ktorej príčinou nie je mechanická obštrukcia, čo znamená, že v tráviacom trakte nie je priamo prítomná nejaká prekážka (napr. tumor, vrodené zúženie a pod.), ktorá by prechodu potravy do ďalších častí tráviacej sústavy bránila. Odborníci z hľadiska vzniku a rozvoja gastroparézy hovoria hlavne o vplyve vyššie spomínanej poruchy nervových dráh, ktoré majú dôležitú úlohu pri vyprázdňovaní žalúdka. K poruche nervov pritom môže dôjsť z viacerých dôvodov.

Gastroparéza býva v prvom rade často následkom niektorých pretrvávajúcich ochorení. Objaviť sa môže u jedincov s cukrovkou, najmä v prípade podcenenia správnej liečby. V tomto prípade je reč o takzvanej diabetickej gastroparéze, ktorú môžeme zaradiť medzi komplikácie cukrovky. Spravidla ide o dôsledok diabetickej neuropatie, čo je ochorenie nervového systému spôsobené dlhodobo zvýšenou hladinou cukru v krvi. 

Ďalšie možné príčiny a rizikové faktory gastroparézy:

  • metabolické príčiny – okrem cukrovky napríklad i zníženie funkcie štítnej žľazy,

  • komplikácie po operácii – najmä po zákrokoch v brušnej dutine (postchirurgická gastroparéza),
  • užívanie niektorých liekov – napr. opiátov, blokátorov kalciových kanálov, tricyklických antidepresív a pod. (polieková gastroparéza),
  • ochorenia nervového systému – napr. Parkinsonova choroba,
  • fajčenie,
  • anorexia a bulímia,
  • sklerodermia,
  • prekonané infekcie – postinfekčná gastroparéza
  • neznáme príčiny – idiopatická gastroparéza (cca 1 z 3 prípadov).

Aké má gastroparéza príznaky?

Na gastroparézu, ktorá sa v o niečo vyššej miere vyskytuje u žien, môže poukazovať niekoľko charakteristických príznakov. Platí však, že u každého pacienta sa môže prejaviť súbor trochu iných symptómov, líšiť sa značne môže aj ich intenzita. Príčinou vzniku sprievodných ťažkostí tejto poruchy je predovšetkým obmedzená a sťažená funkcia vyprázdňovania žalúdka. 

Pri gastroparéze sa môžu objaviť nasledujúce príznaky:

  • opakujúce sa bolesti v hornej časti brucha,

  • vracanie (málo strávenej potravy),
  • pretrvávajúca nevoľnosť,
  • časté grganie po jedle,
  • rýchle nasýtenie, pocity plného žalúdka aj po skonzumovaní malej porcie jedla,
  • nechutenstvo,
  • nadúvanie, pocit navretého brucha,
  • zápach z úst,
  • pálenie záhy z dôvodu vracania jedla do pažeráka.

Odporúčame: Vodnaté vyrážky a žlté chrasty – ktoré bakteriálne ochorenie môže byť príčinou?

liečba gastroparézy

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika gastroparézy

Pri diagnostike gastroparézy je nevyhnutné v prvom rade vylúčiť iné možné príčiny ťažkostí, ktoré sú u pacienta prítomné. Bolesťami brucha, nevoľnosťou či pocitmi plnosti sa môže prejavovať niekoľko desiatok iných ochorení tráviacej sústavy. Fyzikálne vyšetrenie a odobratie anamnézy je preto v tomto prípade nepostačujúce, i keď rozhodne má veľký význam. Dôležité je však previesť niekoľko ďalších vyšetrení pre potvrdenie príčiny problémov. V prípade, že má lekár podozrenie práve na gastroparézu, tak obvykle nariaďuje takzvanú scintigrafiu vyprázdňovania žalúdka. 

Scintigrafické vyšetrenie sa uplatňuje pri diagnostike rôznorodých zdravotných problémov, no konkrétne v tomto prípade sa pri ňom posudzuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka. Pacientovi sa podá potrava s rádioaktívne označenou látkou (napr. technéciom), ktorú možno pri prechode tráviacim traktom sledovať pomocou špeciálnych prístrojov a hodnotiť tak jej priechod žalúdkom. Okrem toho sa podľa potreby prevádza napríklad aj gastroskopia, a to na vylúčenie prítomnosti mechanickej obštrukcie v tráviacom trakte a na odhalenie nenatrávenej potravy v žalúdku, ktorá poukazuje na gastroparézu. 

Liečba gastroparézy

V dôsledku gastroparézy môže dochádzať k narušeniu správnej výživy organizmu, čo sa časom môže prejavovať podvýživou aj úbytkom hmotnosti. Liečba gastroparézy je preto dôležitá, no obvykle ide o komplikovanú záležitosť. Je to v prvom rade z toho dôvodu, že v mnohých prípadoch je príčina gastroparézy neznáma. V tomto prípade sa teda liečba zameriava predovšetkým na tlmenie sprievodných príznakov ochorenia a zlepšenie kvality života pacienta. Ak je príčina gastroparézy známa, potrebné je zamerať sa na liečbu primárneho ochorenia, respektíve na riešenie príčiny problému. 

Pri liečbe gastroparézy hrajú vo všeobecnosti rolu liečivá, ale aj režimové opatrenia. Pacientovi sa obvykle podávajú prokinetiká, ktoré zrýchľujú a zlepšujú pohyby tráviaceho traktu. Tie je potrebné spravidla užívať niekoľkokrát denne, najmä vždy pred väčším jedlom. V rámci režimových opatrení je dôležitá najmä úprava stravovania. Obvykle pomáha konzumovanie malých porcií potravy viackrát denne. Lekár zvyčajne odporúča zo stravy vylúčiť veľa tukov a ťažké jedlá, naopak vhodné sú ľahko stráviteľné potraviny. Priaznivý vplyv má obmedzenie alkoholu i cigariet. 

Odporúčame: Vieš, čo je porfýria? Zisti, čo má spoločné s upírmi!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní