Jahňady z liesky a ich účinky – vedela si, že sú zdraviu prospešné?

Jahňady z liesky a ich účinky – vedela si, že sú zdraviu prospešné?

V rámci ľudového liečiteľstva sa už od nepamäti využívajú najrozličnejšie časti rastlín a byliniek. Niekedy sa na liečebné účely používajú nadzemné časti, inokedy podzemné. Bežne sa uplatňuje napríklad celá kvitnúca vňať, prípadne iba listy, alebo naopak len kvety. Liečivý účinok však môžu poskytovať aj korene a podzemky, plody, semená a dokonca aj kôra stromov alebo kríkov. 

Vráťme sa však ku kvetom. Kvety môžu mať skutočne rôznorodý tvar, veľkosť i sfarbenie. Ak sú zoskupené do jedného súboru, nazývame ich súkvetie. Súkvetia rovnako na základe ich tvarov, ale aj iných kritérií, delíme na rôzne typy a druhy. Jedným z nich sú i takzvané jahňady. Jahňada predstavuje strapcovité súkvetie, ktoré má často vzhľad ovisnutého klasu. Jahňady môžeme pozorovať napríklad na breze, vŕbe a dokonca i lieske. Vedeli ste o tom, že i jahňady môžu byť pre naše zdravie prospešné? Dnes sa pozrieme na liečivé vlastnosti jahniad z liesky. 

Odporúčame: Do akých jedál pridávať rôzne sušené bylinky? Nauč sa dochucovať ako profesionál!

lieska

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte liesku obyčajnú?

Lieska obyčajná, latinsky Corylus avellana, predstavuje ker z čeľade lieskovité, dorastajúci do výšky asi 2 až 8 metrov. Ide o typický európsky druh, no rozšírený je aj v priľahlých oblastiach Ázie a na severe Afriky. Okrem toho, že sú liesky často priemyselne pestované, tak sú i v našom okolí hojne rozšírené v lesoch a na okrajoch lesov, a to najmä na miestach s hlinitými pôdami, vlhkými a výživnými. Lieska je charakteristická nepravidelnou korunou, ktorú tvoria dlhé priame ohybné konáre, tie mladé sú červenohnedé a chlpaté. Kôra neskôr získava sivastý nádych a puká. 

Drsné a po okrajoch zúbkaté listy majú prevažne vajcovitý tvar a na konci sú špicaté. Ide o jednodomú rastlinu, čo znamená, že na jednom kríku nachádzame samčie aj samičie kvety. Samičie kvety sú piestikové, pomerne nenápadné a ukryté v púčikoch, z ktorých vyčnievajú červenkasté čnelky. Samčie kvety sú tyčinkové a vytvárajú spomínané jahňady. Tie by sme mohli označiť za jeden zo symbolov jari. Lieska totižto kvitne skoro na jar, kvety sa obvykle objavujú počas marca a apríla. Plodom liesky sú chutné lieskové orechy, respektíve lieskovce, ktoré obvykle dozrievajú na prelome leta a jesene.

Aké účinky majú jahňady z liesky?

Lieska je pestovaná na rôzne účely. Samozrejme, v prvom rade je to pre plody rastliny, čiže chutné lieskovce. Tie sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny, viaceré vitamíny aj minerálne látky a stopové prvky. Lieskové orechy však nie sú určené len na priamu konzumáciu, ale vyrába sa z nich ďalej napríklad aj cenný olej. Lieskovcový olej sa využíva nielen v potravinárstve, ale aj v kozmetickom priemysle. Je totižto skvelý na ošetrenie pokožky. Z dreveného uhlia liesky sa vyrábajú napríklad kresliace uhlíky. Na liečebné účely sa zberajú viaceré časti rastliny, a to listy, kôra i spomínané jahňady.

Jahňady z liesky sa využívajú v rámci tradičnej medicíny pre svoje rôznorodé účinky. Vďaka svojmu zloženiu prispievajú k prečisteniu krvi a podporujú látkovú premenu a potenie. Pre svoje účinky tak môžu byť vítaným pomocníkom pri zhadzovaní prebytočných kilogramov. Avšak uplatnia sa aj pri liečbe niektorých ochorení, a to najmä pri problémoch s dýchacím traktom. Pomáhajú pri kašli, ktorý sprevádza zápal dýchacích ciest. Bylinkári však odporúčajú jahňady z liesky aj pri mužskej neplodnosti. 

Odporúčame: Jarné liečivé bylinky: Zdravie z lesa a lúk, ktoré sa oplatí nazbierať

čaj z liesky

Zdroj: Shutterstock®

Čaj z lieskových jahniad

A ako využiť jahňady pre svoje zdravie? Najjednoduchším spôsobom použitia je formou čaju, podobne ako je tomu v prípade mnohých iných bylín. Jahňady možno používať čerstvé i sušené. Na prípravu čaju postačí 1 PL jahniad z liesky a 200 až 250 ml vriacej vody. Drogu zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať asi 10 minút. Následne scedíme. Pri akútnych ťažkostiach, napríklad pri kašli či na podporu potenia pri zápale priedušiek alebo pľúc, sa odporúča podávať 2 až 3 šálky čaju denne. 

Využite i liečivú silu listov

Ako sme spomenuli vyššie, z liesky sa tradične zberajú aj jej listy, ktoré sú zdrojom mnohých trieslovín aj glykozidov. Odporúča sa ich zberať od mája do augusta, a to za suchého počasia. Následne je možné ich sušenie v tenkých vrstvách. Z listov sa odporúča pripraviť čaj. Na 250 ml vody postačí 1 ČL nadrobno nasekaných sušených listov liesky. Drogu zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10 minút, následne scedíme. Rovnako pri ťažkostiach podávame 2 až 3 razy denne. A na aké problémy tradičná medicína odporúča čaj z liekových listov?

Listy majú antibakteriálne aj protizápalové účinky. Čaj sa uplatňuje v prvom rade pri ťažkých chrípkach a ochoreniach dýchacieho systému. Pôsobí močopudne a rovnako podporuje potenie. Využíva sa aj pri poruchách obehovej sústavy, nadúvaní či na podporu látkovej premeny. Silnejší zápar alebo odvar z listov možno použiť aj zvonka. Odvar je vhodné pridať do kúpeľa pri hemoroidoch, rovnako je ním vhodné ošetrovať hnisajúce rany, ale aj iné kožné problémy (ekzémy, zapareniny). 

Odporúčame: Ako podporiť zdravie ciev? Blahodarný vplyv majú kvety tohto stromu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Janka Komadova 20.04.22 18:40

karma
-1.00

Mám ju na dvore no toto som nevedela

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 21:05

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 21:05

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní