Žlté nechty na nohách i rukách signalizujú choroby nechtov: Kedy spozornieť?

Žlté nechty na nohách i rukách signalizujú choroby nechtov: Kedy spozornieť?

Za normálnych okolností sú naše nechty krásne svetlo-ružové. Avšak môžu nastať situácie, kedy nechty zmenia svoju farbu alebo tvar. Stačí, že si necht pricviknete do dverí a o niekoľkotýždňovú manikúru máte postarané. No nechty nás dokážu aj potrápiť. Napríklad štiepajúce sa nechty môžu byť znakom nedostatku vitamínov a minerálov v organizme. Priečne alebo pozdĺžne ryhy na nechtoch môžu byť odrazom hormonálnych zmien alebo problémov so štítnou žľazou. Ďalšie deformity nechtov môžu súvisieť s reumou, ochorením pečene či iných vnútorných orgánov. Ale čo ak vaše nechty chytili žltý nádych?

Žlté nechty sa môžu vyskytnúť z mnohých dôvodov. Napríklad sa môžu zafarbiť po použití tmavého laku na nechty bez podkladovej bázy. No v horšom prípade môžu byť aj žlté nechty prejavom vážnejšieho ochorenia, ktoré rozhodne netreba podceňovať. Spájané sú najčastejšie s plesňovými infekciami nechtov či pľúcnymi ochoreniami.

mykóza nechtov

Zdroj: Shutterstock®

Časté príčiny žltých nechtov na rukách alebo nohách

  • Tmavý lak na nechty – ako sme písali, ak si nechty nalakujete tmavým lakom a nepoužijete podkladovú bázu, môže sa stať, že sa nechty zafarbia. Dôvodom je farbivo v laku, ktoré môže interagovať s keratínom nachádzajúcim sa v nechtoch. To vedie k zmene ich farby a dokonca aj k zvýšenej lámavosti.
  • Fajčenie – nikotín nespôsobuje len problémy s pľúcami a zmeny na pokožke, ale aj na nechtoch. Práve nikotín obsiahnutý v cigaretách môže spôsobiť sfarbenie nechtov. Ak fajčíte, tak toto je jednou z možných príčin, prečo vaše nechty zmenili farbu.
  • Mykóza nechtov – žlté nechty na nohách alebo na rukách môžu byť dôsledkom plesňovej infekcie, ktorá vedie aj k zhrubnutiu nechtovej platničky.
  • Ochorenie pečene – v niektorých prípadoch môžu žlté nechty poukazovať na ochorenie pečene, ako je hepatitída, cirhóza a pod.
  • Samoopaľovacie prípravky – ak nepoužijete rukavicu na nanášanie samoopaľovacích prípravkov, môže sa stať, že sa vaše nechty zafarbia.

V súvislosti so samovoľným zafarbením nechtov sa spája aj syndróm žltých nechtov, ktorý najčastejšie poukazuje na závažné ochorenie pľúc, ako je CHOCHP, chronická bronchitída, lymfedém či zápal pohrudnice. Netreba však zabúdať ani na fakt, že žlté nechty môžu byť rovnako prejavom nedostatku vitamínov či minerálov. Najčastejšie k tomu môže prispieť nedostatok vitamínu B12 alebo zinku.

Syndróm žltých nechtov

Vráťme sa ešte k syndrómu žltých nechtov, v angličtine známom ako yellow nail syndrome, ktorý patrí medzi veľmi vzácne ochorenia. Typické sú preň malformácie nechtov, ku ktorým sa pridávajú abnormality dýchacieho traktu a otlaky spôsobené hromadením lymfy. Ide o zriedkavý syndróm, ktorý najčastejšie postihuje starších ľudí. Tento syndróm sa neprejavuje len pri vyššie spomenutých ochoreniach. Pri jeho diagnostike je potrebné sledovať mnohé prejavy.

Prejavy syndrómu žltých nechtov:

  • žlté sfarbenie nechtov,
  • zakrivenie nechtov (deformácia tvaru nechtov),
  • infekcia mäkkých tkanív v okolí nechtov,
  • bolesť na hrudníku,
  • zápal priedušiek,
  • sinusitídy (zápal nosných dutín),
  • voda v pľúcach,
  • opuchy horných a dolných končatín,
  • zhoršená pohyblivosť kĺbov.

Zaujme ťa: Oligomenorea trápi mnoho žien. Čo je jej príčinou?

problémy s nechtami

Zdroj: Shutterstock®

Liečba syndrómu žltých nechtov

V prvom rade je potrebné zamerať sa na diagnostiku, ktorá nie je úplne presná, nakoľko sa skúma anamnéza jedinca a klinické prejavy, ktoré sa u pacienta dostavili. Podobným spôsobom sa pristupuje aj k liečbe tohto syndrómu. Tlmené sú väčšinou len sprievodné príznaky, teda liečba je symptomatická. Podávajú sa antibiotiká či kortikoidy.

Ako vybieliť žlté nechty?

V prípade, že nejde o vyššie uvedený syndróm a k zafarbeniu nechtov došlo z iných príčin (lak na nechty, ovocie či zelenina, fajčenie...), tak môžete vyskúšať mnohé triky, ktorými im prinavrátite prirodzenú farbu.

Ak u vás došlo k zafarbeniu nechtov po použití tmavého laku na nechty, vyskúšať môžete ich vybieliť zubnou pastou alebo sódou bikarbónou. Jemná kefka a na nej zubná pasta je šikovným riešením. Pomôcť však môže aj biely ocot. Nechty namočte do roztoku vyrobeného z bieleho octu a vody. Nechajte pôsobiť pár minút a následne opláchnite. Tento trik vám pomôže aj v prípade nechtovej mykózy.

Pozri aj: Základné druhy solí: Záleží vôbec na tom, ktorú kedy použiješ?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní