3 domáce tipy na popraskané bradavky: Čo zachráni mamičky pri dojčení?

3 domáce tipy na popraskané bradavky: Čo zachráni mamičky pri dojčení?

O dojčení sa hovorí, že je to najkrajší akt samotného materstva. Samozrejme, k tým aktom materstva, ktoré si zapamätá každá matka, môžeme zaradiť aj prvý pohľad na pozitívny tehotenský test, samotné tehotenstvo, ale aj pôrod – najmä, ak žena rodí prirodzene. Avšak dojčenie je v podstate kapitolou samou osebe. Mnohé ženy nemajú s prisatím bábätka žiadne problémy, iné sú odkázané na umelé mlieko, pretože dojčenie pre ne nebolo príjemné. Síce je to krásny akt a intímna chvíľka každej ženy s dieťaťom, no nesie so sebou aj isté rizika. Tým prvým je zápal prsníkov a druhým zase problémy s bradavkami.

Pri dojčení môže dôjsť k poraneniu bradaviek, ktoré je sprevádzané bolesťou bradaviek alebo ich popraskaním. To je dôvod, prečo mnohé mamičky s dojčením prestávajú. Namiesto toho je však potrebné hľadať príčinu. Popraskané bradavky môžu byť dôsledkom:

  • nesprávnej polohy pri dojčení,
  • zlého prisatia bábätka,
  • kŕmenia z jedného prsníka viackrát po sebe,
  • nedostatočného ošetrenia bradaviek po kŕmení,
  • kandidózou v ústach dieťaťa,
  • suchej pokožky alebo ekzému.

Čo robiť v prípade, že máte popraskané bradavky z dôvodu dojčenia? Mnohé ženy sa neváhajú obrátiť na pomoc lekárov alebo laktačnej poradkyne, ktorá im dokáže pomôcť. Avšak, ak patríte k tým, ktoré radšej vyskúšajú prírodné prostriedky než mastičky plné chémie, tak máme pre vás 3 tipy, ktoré sa oplatí zvážiť a skúsiť.

harmančekový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Harmanček

Rumanček kamilkový, ktorý je známy vďaka svojim analgetickým a protizápalovým vlastnostiam je na prvom mieste tohto zoznamu. Viaceré štúdie uvádzajú, že sa harmanček používa v homeopatickej medicíne na liečbu popraskaných bradaviek. Dokonca mnohé mamičky harmančekový čaj používajú na „umývanie“ ústnej dutiny bábätiek či na umývanie detskej pokožky.

Približne 2 lyžice sušeného harmančeka zalejte 250 ml prevarenej vody a nechajte lúhovať. Harmančekový čaj nechajte vychladnúť a následne doň namočte vatové tampóny. Tie si priložte na bradavky a nechajte pôsobiť dovtedy, kým vám to je príjemné alebo kým nepôjdete opäť dojčiť.

Aloe vera

Aloe sa oplatí pestovať hneď z viacerých dôvodov. Jedným je fakt, že má liečivé, antiseptické a analgetické účinky. Aloe vera je netoxické, preto sa odporúča aj na ošetrenie takej citlivej oblasti, ako sú ženské bradavky.

Stačí odrezať list Aloe vera a extrahovať z neho gél. Ten naneste na bradavky a nechajte zaschnúť bez toho, aby ste ho z bradaviek zmyli. Zvyšný gél môžete odložiť do chladničky a následne použiť opakovane aj niekoľkokrát denne.

Odporúčame: Kalendár pre povinné očkovanie detí a dospelých 2022: Kedy a proti čomu sa očkuje?

oleje

Zdroj: Shutterstock®

Olivový, mandľový alebo kokosový olej

K popraskaniu bradaviek môže dôjsť aj v dôsledku ich vyschnutia, a to najmä ak po dojčení ich mamička nepoutiera. Prírodnou možnosťou, ako bradavky hydratovať je olej. Môžete použiť olivový, mandľový, kokosový alebo nejaký iný, ktorý bežne používate na ošetrenie pokožky. Pokojne siahnite aj po detskom oleji.

Oleje pomôžu pokožku hydratovať a udržať oblasť bradaviek zvlhčenú. Zároveň oleje pomáhajú ošetriť popraskanú pokožku a rany. Olej naneste krúživými pohybmi a nechajte pôsobiť. Pred ďalším kŕmením sa však odporúča ho z bradaviek opláchnuť.

Neprehliadni: Neplodnosť u mužov i žien – čo všetko môže byť jej príčinou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní