Pôrod a jeho fázy: Prvá doba pôrodná pripravuje cestu

Pôrod a jeho fázy: Prvá doba pôrodná pripravuje cestu
  • 27.03.2018
  • Jana Sedláková

Tradične sa pôrod rozdeľuje na tri fázy – tri doby pôrodné. Každá má svoju dôležitú funkciu a spolu tvoria dokonalý proces, ktorý vedie k nádhernému vyvrcholeniu - narodeniu dieťatka.

Niektorí autori, pôrodníci či pôrodné asistentky hovoria ešte o neoficiálnej štvrtej dobe pôrodnej, ktorá trvá cca 2 hodiny po narodení dieťatka a placenty a má byť základom pre zblíženie, vytvorenie puta (bonding) medzi mamičkou a bábätkom. V tomto čase sa dejú jemné, ale nesmierne dôležité procesy, ktoré majú byť základom pre ľahšie budovanie ich ďalšieho vzťahu.

Zaujme ťa: Bolesť pri pôrode: Prečo je dôležitá a ako sa s ňou skamarátiť?

prvá doba pôrodná

Zdroj: Shutterstock®

Prvá doba pôrodná pripravuje cestu

Pôrod je komplexný proces, pre ktorého celkové nastavenie sú najdôležitejšie hormóny. Keďže ide o spolupôsobenie viacerých hormónov v rôznych fázach pôrodu, bežne sa stretávame s označením „hormonálny koktail.“ Už to málo, čo vieme o ich činnosti, je fascinujúce a pomáha nám pochopiť, že akékoľvek zásahy do prirodzenej a krehkej rovnováhy zdravého tela môžu mať nepríjemné až fatálne následky.

Aby sa bábätko mohlo narodiť, musí sa mu v tele matky vytvoriť priestor – pôrodné cesty alebo pôrodný kanál. To sa začína diať pozvoľna už cca týždeň pred pôrodom, kedy sa vplyvom hormonálnej činnosti zmäkčuje a dozrieva krčok maternice. Zároveň dieťatko zostúpi nižšie. V čase pôrodu potom vstupuje do hry spomínaný hormonálny koktail: estrogén a progesterón nastavia celé telo na pôrodný proces. Oxytocín (plachý hormón lásky) spúšťa a podporuje kontrakcie. Spúšťa sa aj produkcia endorfínov, ktoré navodzujú stav zmeneného vedomia, pomáhajú lepšie znášať bolesť a spúšťajú tvorbu prolaktínu, kľúčového hormónu pre dojčenie.

Oxytocin

Zdroj: Shutterstock®

Ako podporiť prirodzenú prvú dobu pôrodnú?

Okrem práce maternice (kontrakcie) potrebujeme pomôcť aj bábätku, aby mohlo vstúpiť hlavičkou do panvy, zrotovať a postupovať ďalej. Na nerušenú prácu hormónov je preto potrebné vytvoriť pre rodiacu ženu bezpečné a pokojné prostredie: šero ba až tmu, teplo, príjemné útulné okolie (príjemné zvuky, vône). Nemala by byť neustále vyrušovaná, najmä nie otázkami na detaily, ktoré ju nútia rozmýšľať a vytrhávajú ju zo stavu „ponorenia sa do pôrodného procesu“. Nemala by sa cítiť pozorovaná či ohrozená, lebo všetky tieto situácie spúšťajú produkciu katecholamínov (adrenalín a noradrenalín) – hormónov, ktoré v tejto fáze stlmia pôrodnú činnosť a umožnia utiecť do bezpečia a porodiť na príhodnejšom mieste. Preto je zostavenie pôrodného plánu a výber pôrodnice takou dôležitou súčasťou príprav na pôrod.

Pozri aj: Praktický sprievodca: Ako si napísať pôrodný plán?

Prvá doba pôrodná - dýchanie

Zdroj: Shutterstock®

Prvú dobu pôrodnú môžeme následne podporiť najmä zvislými polohami (napr. stoj v miernom predklone s podopretím), ktoré nechávajú maternici priestor na prácu a dieťatku možnosť posúvať sa nižšie. Väčšina žien ocení, keď sa môže voľne pohybovať, iným sa uľaví, keď si môžu sadnúť (napr. na WC či okraj stoličky) či drepnúť, alebo sa inak oprieť, hlavne ku koncu prvej fázy, ak už prichádza únava. Pri práci s bolesťou pri kontrakciách veľmi pomáha teplá sprcha, sústredenie na hlboký dych spolu s vydávaním zvukov. Môžete mať chuť vzdychať, stonať, spievať, kričať... Dovoľte si to, ak máte pocit, že to funguje. Zvuky by však mali byť hlboké a uvoľnené, nie hysterické. Snažte sa napriek rôznym tlakom či bolesti zostať čo najviac uvoľnená, pokojná a odovzdaná, to je v podstate vaša jediná úloha v tomto procese. :-)

Čo sa zvykne diať v pôrodnici?

Je škoda, že v našich pôrodniciach je z viacerých dôvodov veľmi ťažké splniť už základnú podmienku úspešného začiatku pôrodu – vytvorenie pocitu bezpečia. Neosobné prostredie a mnohokrát aj neosobný prístup, vyplývajúci z preťaženia personálu a roky nemenených postupov, sú smutnou realitou, ktorá tu rodiace ženy často očakáva. Je preto na mieste vyzbrojiť sa odvahou robiť veci inak a do pôrodnej tašky pribaliť všetko, čo by sa vám mohlo zísť na vytvorenie intímnejšieho prostredia – obľúbené vône (aromaterapia k pôrodu: ruža), veľký vankúš, teplá deka či veľká šatka, ktoré sa v núdzi dajú použiť na vytvorenie menšieho útulnejšieho priestoru...

Neprehliadni: Ako si vybrať dulu pre seba a svoje bábätko? Aké sú jej úlohy?

Neosobné prostredie pôrodnice

Zdroj: Shutterstock®

Rutinné postupy

Medzi rutinne používané medicínske postupy počas tejto fázy pôrodu môžeme zaradiť vyvolávanie alebo urýchľovanie pôrodu syntetickým oxytocínom či inými metódami, amniotómiu (prepichnutie vaku blán), časté vaginálne vyšetrenia, monitor v polohe na chrbte, preventívne zavedenie kanyly a podobne. Sú to postupy, ktoré môžu mať svoje opodstatnenie, ale mnohokrát sú naozaj iba výsledkom rutiny bez racionálneho dôvodu. Aj keď nemusia mať negatívny dopad priamo na zdravie ženy, ich vedľajším a nežiadúcim účinkom je, že pôsobia rušivo až ohrozujúco a tým spomaľujú, ba niekedy až zastavia prirodzený priebeh pôrodu. To môže viesť k ďalším komplikáciám a ďalším zásahom.

Zvislá poloha v prvej dobe pôrodnej

Zdroj: Shutterstock®

Riešením je mať svoju predstavu o pôrode, spísanú vopred, napríklad v podobe pôrodného plánu a diskutovať o nej s pôrodníkom či pri návšteve pôrodnice. Tak ľahko zistíte, či je možné vašu predstavu naplniť (v danom zariadení či niekde inde) a nebudete prekvapená, keď v deň „D“ prídete na príjem. Nie je nič horšie, ako v pôrodných bolestiach diskutovať o svojich požiadavkách na neznámom mieste s neznámym personálom. Obrňte sa preto pozitívnym prístupom a nebojte sa diskutovať. Pekný pôrodný príbeh môže byť práve ten váš!

Odporúčame: Ako si vybrať pôrodnicu? Na toto by si sa mala opýtať pôrodníka


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Kelemenová 27.03.18 10:13

SK
karma
86.00

článok som si prečítala... mna to ešte len čaká..... ale "dobrá rada nad zlato"....aspoň som sa dozvedela, že čo ma čaká... a neminie...

  • 1
Odpovedať

Soňa Kozáková 31.03.18 19:08

SK
karma
92.00

o chvíľu ma to čaká.. len škoda, že v našich pôrodniciach nie sú podmienky na to, aby pôrod mohol prebehnúť takto "ideálne"..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní