Vynechaná antikoncepcia: Povieme ti, či je dôvod na paniku ​

Vynechaná antikoncepcia: Povieme ti, či je dôvod na paniku ​

Antikoncepcia vo forme tabletiek je jedna z najvyužívanejších foriem štítov proti otehotneniu na Slovensku. Aj keď počet Sloveniek, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, podľa prieskumov z minulých rokov stále rapídne klesá, ešte pred dvomi rokmi ju u nás užívalo viac, ako 170-tisíc žien. Chrániť sa proti nechcenému otehotneniu je naozaj bežná prax, presne tak ako je bežné, že na antikoncepciu občas (bohužiaľ) pozabúdame. Vynechaná antikoncepcia však nie je len zabudnutá tabletka, ale oveľa viac.

Pozri aj: Syndróm suchého oka: Zisti, ako k nemu dochádza a ako ho odstrániš!

zabudnutá tabletka

Zdroj: Shutterstock®

Precíznosť sa rovná efektivita ​

Mnohé ženy určite tento článok otvorili v nádeji, že sa dozvedia čosi ako že vôbec nevadí, ak pozabudnete na jednu-dve antikoncepčné tabletky. Opak je však pravdou. Antikoncepcia je najúčinnejšia vtedy, ak sa berie každý deň. Keď na tabletku zabudnete, riskujete to, že sa uvoľní vajíčko z vaječníkov a prebehne ovulácia, čo v praxi znamená, že môžete otehotnieť. Niektoré antikoncepčné tabletky obsahujú 7 posledných tabliet z 28-tabletkového balenia bez účinných látok proti otehotneniu, na tento fakt sa však netreba spoliehať. V prípade, že vynecháte tabletku, zvoľte inú formu ochrany.

tabletky a otehotnenie

Zdroj: Shutterstock®

Ako zobrať ďalšie? ​

Ak zabudnete na antikoncepčnú tabletku a všimnete si to až na druhý deň, odporúča sa v tento deň zobrať dve tabletky naraz. Ak ste sa pozabudli až dvakrát po sebe, zoberte si dve tabletky v deň, keď na vynechanie antikoncepcie prídete a na ďalší deň opäť dve tabletky. V prípade, že sa vám stane, že zabudnete na viac, ako dve tabletky, kontaktujte svojho gynekológa, ktorý vám poradí, ako najlepšie nabehnúť na zabehnutý ochranný cyklus.

Zaujme ťa: Poznáš liečivé účinky lieskovcov? Odteraz si na nich pochutnáš aj ty!

- Anketa

UŽ SA VÁM STALO, ŽE STE VYNECHALI ANTIKONCEPCIU?

Odpovedalo 208 ľudí  

Áno a nie raz.
55%
Asi iba raz.
16%
Nie, dávam si na to pozor.
26%
Antikoncepciu neberiem.
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Pavlína Vaksmundská 05.09.18 21:23

PV
karma
113.00

Dávam si na to pozor.. No hlavne je ,že si treba určiť čas ,kedy ju brať ..Ja to mám napr. vždy večer , ked si umyjem zuby ,a stalo sa to už samozrejmosťou .. !!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní