Vazektómia – pre koho je určená, ako prebieha a aké sú jej riziká?

Vazektómia – pre koho je určená, ako prebieha a aké sú jej riziká?

V minulosti sa ľudia snažili zabrániť počatiu dieťaťa najrozličnejšími spôsobmi, neraz priam šialenými či nepochopiteľnými, mnohokrát dokonca zdravie ohrozujúcimi. Dnes sú možnosti antikoncepcie naozaj rozsiahle. K najčastejšie využívaným druhom antikoncepcie u žien patria hormonálne antikoncepčné tabletky, u mužov zase prezervatívy. Medzi formy antikoncepcie, i keď nie bežne využívané, patrí aj ženská a mužská sterilizácia.

Tieto zákroky sú spravidla nezvratné a vedú k trvalej neplodnosti, čiže ide v podstate o dlhodobú formu antikoncepcie. Najčastejšie sa o ne zaujímajú hlavne osoby, ktoré už neplánujú mať ďalšie deti. V prípade sterilizácie muža hovoríme o takzvanej vazektómii. Ako prebieha, pre koho je vhodná a s akými rizikami sa spája? Môže ovplyvniť sexuálny život muža, resp. páru?

Čo je vazektómia?

Vazektómia, resp. sterilizácia muža, predstavuje urologický zákrok, pri ktorom dochádza k prerušeniu plodnosti muža. Neplodnosť sa pri tomto zákroku dosahuje bez odstránenia alebo poškodenia mužských pohlavných žliaz, nejde teda o kastráciu. Pri trvalej vazektómii chirurg preruší semenovody a oba konce chirurgicky uzavrie, čím sa zabráni transportu spermií do ejakulátu.

Výsledkom je sterilita muža. Spermie sa v tele muža stále produkujú, no nedochádza k ich vypudeniu pri ejakulácii, ale sa reabsorbujú v tele. Správne vykonaná vazektómia predstavuje dlhodobú formu antikoncepcie s účinnosťou takmer 100 % (potomka splodilo menej ako 0,15 % mužov po vazektómii).

Existuje aj dočasná vazektómia, pri ktorej nie sú semenovody prerezané, ale len podviazané špeciálnymi klipmi. Tento zákrok je však náročnejší, spája sa s väčšími rizikami a navyše nemusí byť úspešný. Stáva sa, že sa prepojenie samovoľne obnoví alebo klipy prepustia spermie. Táto forma vazektómie sa často nevykonáva. 

Odporúčame: Trápi ťa nafúknuté brucho? Tu je bežných 10 faktorov, ktoré môžu plynatosť zhoršovať

Pre koho je vazektómia určená?

Vazektómiu môže na Slovensku podstúpiť každý muž nad 18 rokov, ktorý o to požiada a ktorého zdravotný stav to dovoľuje. Najvhodnejšími kandidátmi sú spravidla muži okolo 35 rokov, ktorý už majú založenú rodinu a ďalšie deti už neplánujú. Samozrejme, o zákrok môže požiadať každý dospelý muž. 

Pred zákrokom však musí byť zhodnotený jeho zdravotný stav. V niektorých prípadoch nemusí lekár vazektómiu odporučiť, napríklad pri zvýšenom riziku tvorby zrazenín. Vazektómia sa podľa zákona vykonáva vždy minimálne po 30 dňoch od podpisu žiadosti o sterilizáciu. Počas tejto doby má muž právo rozmyslieť si, či zákrok skutočne podstúpi. Cena je v priemere 600 eur, na niektorých klinikách je nižšia, na iných o niekoľko stoviek eur vyššia. 

Ako prebieha sterilizácia muža?

Vazektómia predstavuje nenáročný zákrok vykonávaný ambulantne pri lokálnej anestézii. Jeho dĺžka je okolo 20 minút. Zákroku spravidla predchádza konzultácia s lekárom, špeciálne predoperačné testy obvykle nebývajú potrebné. Pred zákrokom môžete jesť a piť, obmedzte ale alkohol či lieky na riedenie krvi, prípadne dodržujte iné nariadenia lekára. 

Zákrok sa začína zvyčajne oholením miesta rezu, dezinfekciou a aplikáciou anestetika. Následne lekár vykoná jeden alebo dva rezy. Otvorom vypreparuje semenovodné trubice, ktoré na dvoch miestach pretne a konce uzavrie. Potom zošije ranu. Často sa používajú resorbujúce stehy, takže nie je potrebné stehy vyberať. Pacient po zákroku odchádza domov. 

Rekonvalescencia po vazektómii

Prevedenie vazektómie sa nespája s dlhou rekonvalescenciou. Pacient spravidla odchádza domov po vykonaní zákroku v ten istý deň. Ak je všetko v poriadku, do práce môže nastúpiť už nasledujúci deň. Vhodné je sa nasledujúce dva až tri týždne vyhýbať zdvíhaniu ťažkých bremien, priliehavému oblečeniu, nadmernej fyzickej aktivite a pohlavnému styku pre optimálne zahojenie rany. 

V prípade opuchu a bolesti je možné na intímne partie prikladať studené (nie ľadové!) obklady. Po zákroku je nevyhnutné ešte podstúpiť kontrolné vyšetrenia. Zisťuje sa prítomnosť možných zrazenín, sleduje sa správne hojenie rany a okrem toho sa vykonávajú i dva spermiogramy s cieľom zistiť, či sa v ejakuláte ešte nachádzajú spermie. 

Overuje sa teda úspešnosť vazektómie. U niektorých mužov sa vyskytuje zdvojený semenovod, čo sa pri zákroku nemusí odhaliť. Ten môže byť príčinou prítomnosti spermií v ejakuláte. V týchto prípadoch je nutné zákrok vykonať opätovne. 

Riziká spojené s vazektómiou

Vazektómia je nenáročný zákrok, ktorý sa nespája s veľkými rizikami. Komplikácie bývajú skôr mierne a vyskytujú sa zriedkavo. S väčšími rizikami sa spája sterilizácia ženy. Vazektómia je v porovnaní so ženskou sterilizáciou rýchlejšie vykonaná, jednoduchšia na prevedenie a následne po zákroku aj menej bolestivá.

Možné komplikácie po vazektómii:

  • mierne krvácanie, čo sa prejaví obvykle ružovkastým sfarbením ejakulátu,

  • modrina na miešku,
  • infekcia v mieste operácie,
  • opuch operovanej časti tela,
  • mierna bolesť mieška,
  • krvná zrazenina v mieste rezu (zriedkavé),
  • zápal semenníkov alebo nadsemenníkov (mimoriadne zriedkavé),
  • chronická bolesť (cca 1 % prípadov).

Odporúčame: ​Vaginitída – ktoré faktory zvyšujú riziko zápalu pošvy?

Sexuálny život po vazektómii

Mnoho mužov sa obáva, že medzi riziká spojené s vazektómiou patrí aj porucha erekcie či ejakulácie. Avšak, negatívne vplyvy vazektómie na kvalitu erekcie, libido, ejakuláciu, dosahovanie orgazmu, hladinu hormónov, a teda celkovo na pohlavný život muža neboli nikdy preukázané. Zmeniť sa môže objem ejakulátu z dôvodu absencie spermií, avšak nie výrazne, keďže spermie tvoria len jeho malú časť. 

Muž sa môže k sexuálnemu životu vrátiť obvykle 2 týždne po zákroku, ak lekár nerozhodne inak. Bezprostredne po zákroku však nie je považovaný za sterilného. V pohlavných cestách sa totižto ešte stále môžu nachádzať skôr vytvorené spermie. Môže byť potrebných 10 až 15 ejakulácií k tomu, aby sa semenné cesty zbavili všetkých spermií.

Avšak, ani potom nie je vhodné z hľadiska rizika oplodnenia partnerky zabúdať na inú ochranu, napr. prezervatív alebo antikoncepčné tablety. Až keď kontrolné spermiogramy potvrdia úspešnosť vazektómie, je možné považovať muža za sterilného. Netreba však zabúdať na to, že následný nechránený pohlavný styk sa síce nespája s rizikom počatia dieťaťa, no stále je tu riziko prenosu pohlavne prenosných chorôb. 

Je možné sterilizáciu zvrátiť?

Vazektómia by mala byť vždy chápaná v prvom rade ako nezvratný zákrok. Šance, že sa po úspešnej sterilizácii po čase obnoví samovoľne priechodnosť semenovodu, je minimálna (menej ako 0,1 %). No i napriek tomu dnes existujú možnosti, ako plodnosť po sterilizácii obnoviť.

Chirurgickým zákrokom je možné priechodnosť semenovodov obnoviť, a to aj po niekoľkých rokoch od vazektómie. Spojenie semenníkov s močovou rúrou možno zrekonštruovať prišitím preťatých koncov semenovodov. Avšak, tento zákrok je veľmi náročný, zdĺhavý a drahý, pričom percento úspešnosti býva nízke a šance na obnovenie plodnosti sú aj tak otázne. Navyše, čím viac rokov uplynulo od zákroku, tým je šanca na nápravu ešte menšia.  

Preto by muž, ktorý podstupuje vazektómiu, mal tento zákrok považovať za trvalú formu antikoncepcie. Pre možnosť prípadnej zmeny názoru muža v budúcnosti sa odporúča zmrazenie spermií, prípadne je možné spermie odobrať aj po vazektómii z nadsemenníka alebo semenníka s cieľom následného umelého oplodnenia partnerky. 

Odporúčame: Sexuálny život pod kontrolou! Hormonálna antikoncepcia a 5 faktov o nej


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní