Trápi ťa nafúknuté brucho? Tu je bežných 10 faktorov, ktoré môžu plynatosť zhoršovať

Trápi ťa nafúknuté brucho? Tu je bežných 10 faktorov, ktoré môžu plynatosť zhoršovať

K častým zažívacím ťažkostiam patrí nadúvanie, respektíve plynatosť, odborne meteorizmus. Prítomnosť plynu v črevách je úplne normálna. Priamo v črevách sa plyn tvorí, prípadne sa do čreva dostáva aj pri prehltnutí vzduchu. Za normálnych okolností sa plyn z tela dostáva (napr. pri grganí či cez análny otvor formou vetrov), vo väčšej miere hlavne samovoľne počas spánku. Problém môže nastať, ak dôjde k zvýšeniu tvorby plynov alebo poruche ich odchodu a k ich hromadeniu. 

Vtedy sa dostavujú pocity plnosti v brušnej oblasti, vo vážnejších prípadoch aj kŕčovité bolesti. Zvonka sa plynatosť často prejavuje zväčšením brušného obvodu. Čo všetko môže plynatosť spôsobovať? Pozrite sa na 10 bežných faktorov, ktoré môžu problém s črevnými plynmi zhoršovať!

Nafukujúce potraviny

K najbežnejším príčinám problémov s plynatosťou patria v prvom rade rôzne potraviny. Veľká skupina potravín môže aj pri zdravom trávení zvyšovať činnosť črevných baktérií, a tým aj zvyšovať množstvo plynu v črevách. Na vine môžu byť rôzne druhy zeleniny a strukovín, vo všeobecnosti najmä potraviny s vysokým obsahom nestráviteľných sacharidov.

Za plynatosťou môže stáť fazuľa, hrach, šošovica, kapusta, cibuľa, brokolica, kaleráb, kel, ovos, paprika, sušené ovocie, sladkosti, mastné a vyprážané jedlá. 

Hltanie jedla

Plynatosť môže súvisieť nielen s tým, čo jeme, ale aj ako to jeme. I hltanie jedla, konzumácia narýchlo pod stresom a nedostatočné prežutie potravy môžu výrazne zhoršovať nadúvanie. Ak totižto potravu rýchlo hlceme, prehĺtame pritom aj väčšie množstvo vzduchu, ktoré sa dostane do tráviaceho traktu. Ak vám hromadenie plynov v bruchu nie je cudzie, na jedlo si vždy vyhraďte dostatok času a pomaly prežúvajte. 

Odporúčame: ​Hysterektómia – čo treba vedieť o chirurgickom odstránení maternice?

Prejedanie sa

K bežným príčinám častejšej plynatosti patrí aj prejedanie sa. Ak si z času na čas doprajeme väčšiu porciu jedla, nemusí to predstavovať žiaden problém. No pravidelné prejedanie sa je spájané s viacerými zdravotnými rizikami. Konzumácia abnormálneho množstva jedla predstavuje záťaž pre tráviaci systém a môže viesť k rozvoju viacerých zažívacích ťažkostí. Následkom tiež môže byť nadváha až obezita, ktoré následne môžu podnecovať rozvoj ďalších zdravotných problémov. 

Sýtené nápoje

Ako sme spomenuli vyššie, plyn sa v tráviacom trakte buď tvorí, alebo sa doň dostávať cez ústnu dutinu, napríklad pri rýchlom hltaní jedla. Je však aj mnoho iných spôsobov, ako sa dá prijímať väčšie množstvo vzduchu, ktoré si možno často neuvedomujeme. Príkladom sú nápoje sýtené CO2 (oxidom uhličitým). Ak podstatnú časť vášho pitného režimu tvoria bublinkové nápoje, je väčšie riziko, že vás potrápi nafúknuté brucho.  V rámci prevencie plynatosti sa tiež vyhýbajte pitiu nápojov z plechovky či cez slamky. I to môže zhoršiť nadúvanie. 

Žuvačky

Ďalší spôsob, ako môžeme nechcene do tráviaceho traktu dopraviť viac vzduchu. Áno, aj žutie žuvačiek môže prispieť k tomu, že máme brucho ako balón. A nielen žuvačky môžu byť na vine. Podobný problém s väčším prehĺtaním vzduchu môže nastávať aj pi lízaní lízaniek alebo cmúľaní tvrdých cukríkov. 

Náhrady cukru

Ako sme už spomenuli, aj nadmerná konzumácia cukroviniek môže stáť za nafúknutým bruchom. Avšak, aj rôzne náhrady klasického bieleho cukru môžu byť na vine. K sladidlám podporujúcim rozvoj plynatosti patrí napríklad sorbitol či manitol, ktoré u citlivejších osôb môžu dokonca vyvolať aj hnačky a iné tráviace ťažkosti.

Spomenúť tiež môžeme xylitol, inak nazývaný brezový cukor. Často sa pridáva napríklad do žuvačiek. Nespôsobuje kaz, no ak vás trápieva plynatosť, kombinácia žuvačiek a xylitolu pre vás nebude ideálna. 

Fajčenie a alkohol

Aj neduhy ako cigarety a alkohol patria k rizikovým faktorom plynatosti a nafúknutého brucha. Spomedzi alkoholických nápojov patrí v tomto smere k tým najrizikovejším pivo. Zabúdať netreba na to, že fajčenie a konzumácia alkoholu, hlavne nadmerná, vedú k dlhému radu najrozličnejších zdravotných problémov. Tieto neduhy škodia tráviacemu traktu, srdcovo-cievnemu systému, respiračnej sústave, dokonca ovplyvňujú i plodnosť. 

Odporúčame: ​Ako zlepšiť stravovacie návyky? Tu je 9 tipov pre zmenu k lepšiemu!

Tehotenstvo

Vo vyššej miere sa s plynatosťou môžu stretávať ženy počas tehotenstva. I v tehotenstve sa plynatosť môže objavovať z dôvodu vyššie spomenutých faktorov, no rovnako zohrávajú rolu aj ďalšie činitele, ktoré sú špecifické práve pre toto obdobie. Plynatosť v tehotenstve môže byť spôsobená hormonálnymi zmenami, a to najmä zmenami v hladinách progesterónu. Vo vyššom štádiu tehotenstva môže problém s plynatosťou zhoršovať rastúca maternica tlačiaca na orgány v bruchu. 

Menštruácia

I ženy počas menštruácie alebo tesne pred ňou sa veľmi často trápia kvôli nafúknutému bruchu. Aj v tomto prípade môžu byť na vine práve hormóny, hlavne zvýšené hladiny spomínaného progesterónu. Zmeny v hladine tohto hormónu totiž môžu viesť k spomaleniu črevného obsahu. Ak je stolica v črevách dlhšie, tvorí sa viac plynu. 

Nedostatočná fyzická aktivita

Ako posledné môžeme spomenúť, že problémy s plynatosťou výrazne zhoršuje aj nedostatok pohybu. Sedavý spôsob života je v súčasnosti veľkým problémom nemalej časti populácie, ktorý môže viesť k radu zdravotných ťažkostí. Nízka fyzická aktivita je častou príčinou zápchy. Práve pri zápche môže tuhá stolica brániť odchodu plynov a viesť k nadmernej plynatosti. 

Pravidelná fyzická aktivita má v tomto smere preventívny účinok. V prvom rade prispieva k prevencii zápchy, no rovnako podporuje uvoľňovanie plynov a zmierňuje diskomfort v oblasti brucha.

Kedy sa s plynatosťou obrátiť na lekára?

Ak človeka potrápi nafúknuté brucho raz za čas, obvykle nie je potrebné robiť si z toho veľkú hlavu. Ideálne je upraviť spôsob stravovania a vyhnúť sa rizikovým faktorom. Dlhodobú plynatosť však rozhodne netreba ignorovať, pretože v takomto prípade môže ísť o príznak vážnejšieho zdravotného problému či ochorenia.

Nadmerná plynatosť sa objavuje pri potravinových alergiách a intoleranciách, celiakii, zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, syndróme dráždivého čreva, dokonca pri nádoroch v brušnej dutine, ako napríklad pri rakovine vaječníkov. Lekár môže nariadiť viaceré vyšetrenia, ktoré si bude váš zdravotný stav vyžadovať, vrátane testov na alergie a intolerancie, gastroskopie, kolonoskopie a ďalších. 

Pri plynatosti rozhodne neodkladajte návštevu lekára, ak:

  • plynatosť dlhodobo narušuje váš bežný život,

  • sa problém s nafúknutým bruchom objavuje vždy po konzumácii určitej potraviny, napríklad po mliečnych výrobkoch, pečive a podobne,

  • je nafúknuté brucho sprevádzané výraznými bolesťami,

  • vás dlhodobo trápi zápcha,

  • u vás z nejasných príčin dochádza k strate telesnej hmotnosti,

  • ste si v stolici našli stopy krvi,

  • máte nad 50 rokov (vyššie riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka).

Odporúčame: ​Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní