Čistiace prostriedky, ktoré by sa nikdy nemali miešať: Pozor na takéto kombinácie!

Čistiace prostriedky, ktoré by sa nikdy nemali miešať: Pozor na takéto kombinácie!

Milujeme všetky domáce tipy a triky, ktoré nám dokážu zjednodušiť upratovanie. Ak dbáte na ekológiu, tak ste už dozaista aspoň raz pri upratovaní využili účinky sódy bikarbóny alebo kyseliny citrónovej. Napríklad kyselina citrónová je skvelá na odstránenie vodného kameňa v kanvici. No rovnako ako sóda, dokáže vyčistiť aj odtok či vodný kameň v sprche.

V prípade, že nepreferujete chemikálie na čistenie domácnosti, tak využívate rôzne čistiace prostriedky, ktoré doma nájdete. Jedným takým univerzálnym eko čistiacim prostriedkom je biely ocot alebo jablčný ocot.

Čo však nikdy nemiešať? Niektoré čistiace prostriedky môžu byť pri zmiešaní veľmi jedovaté a toxické pri vdýchnutí. Vedzte, nie vždy dosiahnete lepšiu účinnosť prípravkov, keď ich zmiešate. A platí to aj v prípade kúpnych čistiacich prostriedkov.

Pozri aj: Potraviny, ktorým vypršala doba trvanlivosti nevyhadzuj! Vieme, ako niektoré ešte využiť

Čistič na toaletnú misu a bielidlo

Toalety by vedeli rozprávať rôzne príbehy. Usádzajú sa v nich rôzne baktérie i usadeniny, ktoré sa niekedy nedajú len tak ľahko odstrániť. Prikrátky dokonca môže byť aj čistič na záchodové misy. Napadlo vám však niekedy na dočistenie použiť bielidlo? Je to lákavé, ale nerobte to!

Kombinácia čistiaceho prostriedku na záchodovú misu a bielidla je nebezpečná. Ich kombináciou vzniká plynný chlór, ktorý môže vyvolať kašeľ, podráždenie nosa i hrdla, dokonca môže spôsobiť problémy s dýchaním.

Bielidlo a amoniak

Amoniak sa pomerne často využíva v domácnostiach na čistenie rôznych predmetov či spotrebičov. Napríklad, ak ho zmiešate s jedlou sódou a vytvoríte si pastu, môžete ju použiť na vyčistenie odsávača pár.

A čo kombinácia bielidlo a amoniak? Ich zmiešaním vzniká chemická reakcia, pri ktorej dochádza k tvorbe plynu. V dostatočne vysokej koncentrácii môže byť tento plyn smrteľný. Dávajte si pozor, pretože bielidlo sa nachádza v rôznych prípravkoch na pranie či v dezinfekčných prostriedkoch. Čítajte preto zloženie a radšej nikdy nič nekombinujte, ak si nie ste istí!

Zaujme ťa aj: Ocot ako všestranný čistič? Pozor, na tieto predmety ho určite nepoužívaj!

Bielidlo a ocot

Zmiešaním bielidla a octu vzniká plyn, ktorý môže vyvolať kašeľ, spôsobiť problémy s dýchaním či pálením i slzením očí. Ak sa vám podarí vytvoriť plyn pri kombinácii týchto dvoch zložiek, dozaista ho „nezalievajte vodou“. Ak by ste k zmesi bielidla a octu pridali ešte vodu, vytvoríte kyselinu, ktorá je rovnako dráždivá. Namiesto toho vyjdite na čerstvý vzduch a nechajte domácnosť vyvetrať.

Ďalšie nevhodné kombinácie čistiacich prostriedkov:

  • peroxid vodíka a ocot – predstavujú nebezpečenstvo pre oči, pokožku, hrdlo, nos a dokonca aj pľúca.
  • bielidlo a alkohol – táto kombinácia môže poškodiť oči (zrak), pokožku, pečeň, obličky i nervový systém.
  • čistič odtokov a bielidlo – prípravky na čistenie odtokov a potrubia v kombinácii s bielidlom môžu spôsobiť popáleniny vdýchnutím, a to v ústach i v nose.

Neprehliadni: Ako sa zbaviť molí v kuchyni? TOP triky, ktoré zaručené fungujú


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Begalova 14.11.22 11:39

MB
karma
108.00

Takéto kombinácie ma síce ešte nenapadli, ale budem si dávať pozor. Aj ked jedna skúsenosť - po nasťahovaní do nového bytu som chcela úhľadne vyčistiť sprchový kút - sklenené, oblé dvere a naliala som na to Cilit na vodný kameň. O pol minúty začalo všetko praskať a sklo sa zosypalo. Tak a od vtedy máme záves :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní