Shatavari – TOP pomocník nielen pre reprodukčné zdravie ženy?!

Shatavari – TOP pomocník nielen pre reprodukčné zdravie ženy?!

Každá tradičná medicína už od nepamäti využíva aj rôzne overené bylinky. Naši bylinkári už v dávnych časoch nedali dopustiť napríklad na púpavu, repík, nechtík, skorocel, rebríček a mnoho ďalších. Smerom na východ by sme v ľudovom liečiteľstve našli zase iné liečivé bylinky. Medzi ajurvédske liečivá, čiže liečivá starého indického lekárstva, patrí napríklad haritaki (vrcholiak myrobalanový) či triphala, čo je zmes haritaki, amalaki (Emblica officinalis) a bibhitaki (Terminalia bellerica).

Dnes vám predstavíme ďalšiu ajurvédsku bylinku, ktorej by pozornosť mali venovať hlavne ženy. Ako sa zdá, má priaznivý vplyv na reprodukčné a hormonálne zdravie, no dokáže toho ešte viac. Ako na bezpečné používanie shatavari? 

Čo je shatavari?

Pod názvom shatavari, či u nás šatavari, sa ukrýva špargľa hroznovitá, latinsky Asparagus racemosus. Ide o divoký druh špargle, pôvodom zo Srí Lanky, Indie a Himalájí. Nájsť ju tiež možno v severných častiach Austrálie a v niektorých afrických oblastiach. Predstavuje jednu z najvýznamnejších rastlín tropickej a subtropickej Indie, pričom od nepamäti je dôležitou súčasťou tradičnej indickej a ajurvédskej medicíny.

Špargľu hroznovitú prvýkrát botanicky popísal nemecký botanik Carl Ludwig Willdenow v roku 1799. Má vzhľad popínavého kríka, dorastajúceho do výšky 1 až 2 metre, stonky však niekedy dosahujú dĺžku až 4 metre. Rastlina je typická úzkymi čiarkovitými lístkami, tŕňmi a drobnými voňavými kvetmi, ktoré sú obvykle bielej alebo ružovkastej farby. Plodom sú tmavofialové až čierne guľovité bobule.

Na liečebné účely sa využívajú podzemné časti rastliny. Špargľa hroznovitá má bohatý koreňový systém tvorený veľkým množstvom hľúz, ktoré môžu byť pokojne dlhé až 1 meter.

Odporúčame: Ako zmierniť menštruačné bolesti? Záchrancom nie sú iba lieky!

špargľa hroznovitá

Zdroj: Shutterstock®

Ako shatavari vplýva na hormonálny a reprodukčný systém?

Korene shatavari obsahujú mnoho fytochemikálií a účinných látok. Menovať môžeme steroidné saponíny, sliz, izoflavóny, flavonoidy, steroly (sitosterol). Hojne zastúpené sú aj minerálne látky a stopové prvky, ako napríklad horčík, zinok, mangán aj meď, okrem toho i vitamín C či esenciálne mastné kyseliny. Rastlina je tiež zdrojom mnohých látok s antioxidačným pôsobením. Antioxidanty v našom tele chránia bunky pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. 

Shatavari tradičná medicína pripisuje mnoho rôznorodých účinkov, no v prvom rade ide o skvelú liečivú rastlinu pre ženy, či už pre mladšie ženy v plodnom veku, alebo ženy v období menopauzy. Blahodarný vplyv má totiž na hormonálny a reprodukčný systém, pričom môže pomôcť pri mnohých ženských problémoch. Bylina napomáha upravovať hormonálnu rovnováhu a harmonizuje funkciu ženských orgánov. 

Vplyv shatavari na ženské zdravie:

  • pomáha regulovať menštruačné cykly,

  • zmierňuje príznaky PMS (podráždenosť, zadržiavanie vody) aj menštruačné kŕče,

  • pomáha pri nepravidelnej alebo silnej menštruácii,

  • podporuje plodnosť,

  • vyživuje maternicu a pripravuje ženské orgány na tehotenstvo,

  • podporuje normálnu hladinu produkcie materského mlieka,

  • zvyšuje sexuálnu túžbu,

  • tlmí nežiaduce sprievodné symptómy menopauzy (znižuje návaly tepla),

  • podporuje duševnú pohodu v období klimaktéria.

Shatavari vplýva aj na mužov. Má stimulačný účinok na mužský reprodukčný systém. Zvyšuje libido a vytrvalosť, zlepšuje erekciu a podporuje plodnosť. Pozitívne pôsobí na tvorbu spermií. 

Ďalšie významné účinky shatavari

Shatavari však nemá pozitívny vplyv len na ženský reprodukčný a hormonálny systém. Rastline možno pripísať mnohé ďalšie účinky. Špargľa hroznovitá pôsobí protizápalovo a vplýva na kardiovaskulárny, tráviaci aj imunitný systém. V rámci tradičnej medicíny sa napríklad shatavari využíva aj ako podporný prostriedok k liečbe onkologických ochorení – posilňuje organizmus pri liečbe chemoterapiou a prispieva k regenerácii v období rekonvalescencie. 

Špargli hroznovitej ľudová medicína pripisuje i tieto účinky:

  • podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu,

  • telu dodáva energiu,
  • pomáha pri žalúdočných ťažkostiach,
  • normalizuje proces trávenia,
  • prispieva k normálnej peristaltike čriev,
  • telo zbavuje prebytočných tekutín,
  • podporuje liečbu ochorení močových ciest,
  • zmierňuje výkyvy nálad spôsobené hormonálnymi zmenami,
  • zvyšuje odolnosť voči stresu,
  • harmonizuje duševné zdravie.

Odporúčame: Čo s bohatou úrodou? Zisti, ako skladovať bylinky správne!

použitie shatavari

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti použitia shatavari

Shatavari nie je bežnou bylinou, na zber ktorej by sme sa mohli vybrať do našich lesov. Špargľa hroznovitá je však u nás dostupná vo forme výživových doplnkov, ktoré je možné zohnať v lekárni, na internete či v predajniach so zdravou výživou. Korene shatavari sa spracovávajú do rôznych foriem doplnkov stravy, voliť možno kapsule, tablety či tekuté výživové doplnky s extraktom z koreňových hľúz špargle hroznovitej.

Shatavari často nachádzame vo forme prášku smotanovej farby. Ide o prášok z namletého koreňa, ktorý sa obvykle užíva vo forme nálevu. Nálev je mierne horký, preto sa odporúča kombinácia s mliekom, ktoré horkosť zmierni. Výživovými doplnkami so shatavari možno podporiť celkovú regeneráciu a posilniť vitalitu ženského organizmu. Rovnako môžu osožiť pri riešení rôznych gynekologických a hormonálnych problémov, ale aj iných vyššie spomínaných neduhov. 

Pri užívaní akýchkoľvek doplnkov stravy vždy dodržujte odporúčané dávkovanie a stanovené množstvá neprekračujte!

Shatavari a vedľajšie účinky

Špargľa hroznovitá je vo všeobecnosti bezpečná na použitie za predpokladu dodržiavania odporúčaného dávkovania. Jej dlhodobé užívanie vo vyšších dávkach však napríklad môže spôsobiť priberanie na váhe. U niektorých môže rastlina zriedkavo vyvolať alergické reakcie.

Shatavari sa okrem toho neodporúča pacientom s hormonálne citlivými stavmi (z dôvodu obsahu fytoestrogénov), teda napríklad pacientkam s rakovinou prsníka. Z dôvodu močopudných vlastností rastliny sa rovnako neodporúča užívanie spolu s inými diuretikami, ale ani v kombinácii s liečivami znižujúcimi hladinu cukru v krvi (keďže aj shatavari môže znížiť hladinu cukru v krvi). 

Pred začatím užívania shatavari je určite vhodné poradiť sa s lekárom, a to hlavne v prípade výskytu určitých zdravotných problémov alebo užívania iných liečiv na predpis, či v prípade tehotenstva a dojčenia. 

Odporúčame: Ako pomôcť hormonálnej rovnováhe prirodzene? Máme 7 tipov, ako na to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 15.07.22 07:25

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý druh, ešte som o ňom nepočula.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní