Pomoc pre zdravie z ďalekej Ázie: Vieš, čo je triphala?

Pomoc pre zdravie z ďalekej Ázie: Vieš, čo je triphala?

Viete, čo sa ukrýva pod pomenovaním triphala? Môžeme prezradiť, že ide o ajurvédsku zmes troch rastlín, ktorá sa využíva v starej indickej medicíne pravdepodobne už od nepamäti. Na zdravie človeka má rôznorodé účinky, vplýva napríklad na činnosť tráviaceho systému, metabolizmus, ale aj kardiovaskulárnu sústavu. Z čoho triphala pozostáva, aké sú jej účinky a pri ktorých zdravotných problémoch môže byť nápomocná? Zistite o nej všetko dôležité!

Čo je triphala?

Ako sme spomenuli v úvode, triphala predstavuje jednu zo základných rastlinných zmesí ajurvédy, čiže tradičnej indickej medicíny. Názov triphala možno preložiť ako tri ovocia či tri plody. Táto zmes konkrétne zahŕňa plody rastliny Emblica officinalis, ktorá je známa ako amalaki. Ďalej triphala ukrýva haritaki, čo sú plody, respektíve rastlina s latinským názvom Terminalia chebula. Do tretice triphala zahŕňa plody rastliny Terminalia bellerica, inak bibhitaki, vibhitaki či bahera. Plody amalaki sú často prezývané ako indické egreše. Na toto ovocie sa aj podobajú, no sú väčšie, majú guľovitý tvar, žltozelenú farbu a viditeľné zvislé pruhy na povrchu. Vo svojej domovine v Indii sú považované za posvätné. Sú kyslasté a plné vitamínu C. 

Stromy haritaki sú rozšírené naprieč Indiou, taktiež v Číne, Thajsku či Nepále. Každú sezónu produkujú tisíce plodov, ktoré sa zberajú spravidla počas jesene. Plodom sú prevažne oválne a na koncoch zašpicatené kôstkovice zelenej farby, neskôr hnedastej až žltohnedej farby. Často mávajú trpkú chuť. A nakoniec bibhitaki sa vyskytuje vo vlhkých oblastiach Indie, Malajzie či Srí Lanky. Na liečebné účely sa využívajú väčšie plody a ich dužinaté oplodie. Majú vajcovitý tvar a šedohnedú farbu, taktiež trpkú až trpko sladkú chuť.

Odporúčame: Čím ochutiť ryby a morské plody? Pri príprave nesmú chýbať tieto bylinky!

účinky triphaly

Zdroj: Shutterstock®

Čo ajurvédske liečivo dokáže?

Zmes amalaki, haritaki a bibhitaki má skutočne rôznorodé účinky. Samotné plody majú rozličné vlastnosti a ich kombináciou vzniká veľmi účinné prírodné podporné liečivo. Triphala v prvom rade predstavuje prírodný prostriedok, vychádzajúci z poznatkov ajurvédy, na podporu detoxikácie a očisty tela aj regenerácie, harmonizácie a obnovy organizmu. Má priaznivý vplyv na prirodzenú detoxikáciu organizmu, napomáha telu zbavovať sa škodlivín, toxínov, kovov a rôznych nečistôt. Triphala je veľmi účinná hlavne na očistu čriev a tráviaceho traktu. Podporuje správnu funkciu metabolizmu aj trávenia a môže byť nápomocná pri rozličných tráviacich problémoch, ako je chronická zápcha a nepravidelné vyprázdňovanie, taktiež nadúvanie a plynatosť. Môže tiež slúžiť ako podporný prostriedok pri chudnutí.

Triphala vo všeobecnosti podporuje obnovu funkcií organizmu a má antioxidačné účinky, čiže napomáha bunky tela chrániť pred voľnými radikálmi. Využíva sa tiež pri problémoch so zvýšenou kyselinou močovou v krvi, rovnako pomáha normalizovať hladiny cholesterolu. Vo všeobecnosti má priaznivý vplyv na činnosť močového ústrojenstva, pečene aj obehového, nervového a respiračného systému. Môže tiež slúžiť ako podporný prostriedok pri rozličných kožných ochoreniach, napomáha totižto zmierňovať kožné problémy a podporovať zdravie kože. Triphala celkovo slúži na navrátenie rovnováhy v tele. Konkrétne amalaki má okrem iného priaznivý vplyv na imunitný systém a má silné antioxidačné účinky. Haritaki prečisťuje hrubé črevo a podporuje trávenie a funkcie pečene. Bibhitaki tiež napomáha pri prekyslení organizmu.  

triphala v prášku

Zdroj: Shutterstock®

Ako triphalu používať?

Po triphale je možné sa v našich končinách poobzerať v lekárňach, na internete či v špeciálnych predajniach zdravej výživy. Dostupný je spravidla prášok, ktorý možno rozmiešať v tekutine, napríklad vo vode, mlieku či inej odporúčanej tekutine. Tento prášok má hnedozelenú a pieskovú farbu, zemitú vôňu a mierne kyslú až horkastú chuť. Okrem toho je tiež triphala dostupná vo forme kapsúl. Pri užívaní menovaných výživových doplnkov dodržujte odporúčané dávkovanie a uvedené množstvá neprekračujte. 

Zmes amalaki, haritaki a bibhitaki sa odporúča užívať dlhšiu dobu, aby sa dostavili účinky. Spravidla je vhodná minimálne trojmesačná kúra. Triphalu je možné užívať preventívne, taktiež pri potrebe prečistiť telo, alebo ako podporný prostriedok pri liečbe vyššie spomínaných zdravotných problémov. Oplatí sa ju skúsiť pri zažívacích problémoch, kožných ochoreniach, vysokom cholesterole, ale aj nadmernom strese či migrénach. Samozrejme, vhodné je ju kombinovať so zdravou a vyváženou stravou, či už ju chceme využiť na prečistenie tela alebo podporu chudnutia.

Odporúčame: Už si skúsila pestovanie byliniek vo vode? Tieto sú na to ideálne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 28.03.21 07:11

ĽŠ
karma
100.00

Už som o nej počula, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať

Adriena Krzeminská 28.03.21 20:47

karma
103.00

Stretla som sa s ňou v Číne.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 29.03.21 22:28

MM
karma
107.00

Počujem o nej prvý krát

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 30.03.21 16:05

karma
106.00

Nepočula som o nej, no podľa vášho článku, určite stojí za vyskúšanie. Ďakujem

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 13:19

ZS
karma
100.00

Ešte som nepočula.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní