Odstránenie vaječníkov – kedy je potrebné a je možné po zákroku otehotnieť?

Odstránenie vaječníkov – kedy je potrebné a je možné po zákroku otehotnieť?

U žien patria k najčastejším malígnym ochoreniam nádory pohlavných orgánov. Najviac rozšíreným ochorením z tejto kategórie je rakovina tela maternice či karcinóm krčka maternice. K častým diagnózam patrí aj zhubný nádor vaječníkov. Okrem toho sa v menšej miere vyskytujú napríklad aj nádory vonkajších rodidiel či karcinóm pošvy. 

V rámci liečby týchto ochorení sa dnes uplatňujú rôznorodé terapeutické metódy. Základom obvykle býva chirurgické odstránenie nádoru a okolitých postihnutých tkanív. Taktiež sa využíva chemoterapia či rádioterapia, a to napríklad aj v prípade, ak nádor nie je možné operačne vybrať. V závažných prípadoch sa tiež pristupuje k celkovému odstráneniu zasiahnutého orgánu.

Odstránenie maternice odborne nazývame hysterektómia. Ďalším podobným zákrokom je adnexektómia. O aký chirurgický zákrok ide a kedy sa prevádza? S akými komplikáciami sa spája?

Typy adnexektómie

Pod pojmom adnexektómia rozumieme chirurgické odstránenie adnexov maternice (latinsky Adnexa uteri). Adnexy maternice predstavujú maternicové prívesky, ide o vnútorné pohlavné orgány pripojené k maternici, čiže vaječníky a vajíčkovody. V prípade chirurgického zákroku, pri ktorom sa odstraňujú len vaječníky, hovoríme o ovarektómii. 

Podľa rozsahu zákroku rozoznávame viaceré typy adnexektómie (alebo ovarektómie):

  • jednostranná (čiastočná) adnexektómia – odstráni sa vaječník s vajíčkovodom (alebo len vaječník) len na jednej strane, rozoznávame pravostrannú alebo ľavostrannú adnexektómiu,
  • obojstranná (bilaterálna, úplná) adnexektómia – odstraňujú sa vaječníky a vajíčkovody (alebo len vaječníky) na oboch stranách. 

Odporúčame: ​Tuberózna skleróza – vážne genetické ochorenie. Kedy hrozí, že ju dieťa zdedí?

V ktorých prípadoch sa odstraňujú vaječníky?

K chirurgickému odstraňovaniu vaječníkov, prípadne aj spoločne s vajíčkovodmi, sa pristupuje len v závažných prípadoch, a to obvykle vtedy, keď nie sú iné možnosti liečby alebo iné terapeutické postupy zlyhali. Adnexektómia sa môže vykonávať v rámci liečby, ale aj prevencie. 

V prvom rade sa k odstraňovaniu vaječníkov pristupuje v prípade nádorov na vaječníkoch alebo vajíčkovodoch. Indikáciou k zákroku však môže byť napríklad aj rakovina maternice, najmä ak sa nádorové bunky rozšírili aj do oblasti vaječníkov. V takomto prípade sa obvykle vykonáva odstránenie maternicových príveskov spolu s hysterektómiou (odstránením maternice).

Niekedy sa o adnexektómii uvažuje aj pri myómoch (nezhubných nádoroch zo svalového tkaniva) v pohlavných orgánoch alebo pri endometrióze, najmä ak tieto ochorenia spôsobujú žene veľké ťažkosti a iné metódy liečby nezaberajú. Pri endometrióze dochádza k prerastaniu sliznice maternice aj mimo nej. Ak sú zasiahnuté práve vaječníky, môže byť potrebné ich odstránenie.  

Taktiež sa adnexektómia vykonáva pri zmene pohlavia a ako sme spomenuli, aj v preventívnych prípadoch. U niektorých žien sa napríklad odstraňujú vaječníky s vajíčkovodmi z dôvodu zabránenia postihnutia maternice, čím sa zníži riziko potreby jej odstránenia. Preventívna adnexektómia sa taktiež uplatňuje u žien, u ktorých boli zistené niektoré génové mutácie zvyšujúce riziko rakoviny vaječníkov, a to vo veľmi veľkej miere. Ide napríklad o mutácie génov BRCA 1 alebo BRCA 2.

Ako prebieha adnexektómia?

Adnexektómia sa vykonáva v celkovej anestézii. Ide o náročnejšiu operáciu, ktorá môže trvať aj cez dve hodiny. Podľa operačného prístupu rozlišujeme viacero druhov adnexektómie – abdominálna, laparoskopická, vaginálna. Tieto formy adnexektómie sa líšia tým, akým spôsobom sa operatér dostane k vaječníkom a vajíčkovodom.

Líšiť sa môžu riziká rôznych zákrokov či doba rekonvalescencie. Vhodnú metódu pre odstránenie adnexov maternice navrhuje vždy lekár s ohľadom na zdravotný stav a rôzne faktory týkajúce sa konkrétnej pacientky. 

  • Abdominálna adnexektómia – ide o klasickú operáciu cez otvorenú brušnú dutinu (laparotómia). Chirurg vytvorí malý rez v dolnej strednej časti brucha. Po tejto operácii zostáva menšia jazvy a doba rekonvalescencie je z dôvodu narušenia mnohých tkanív dlhšia v porovnaní s inými metódami. Avšak, operatér má zároveň najlepšie viditeľné operačné pole. 
  • Laparoskopická adnexektómia – ide o operáciou cez brušnú dutinu, a to cez malé otvory pomocou špeciálneho laparoskopického prístroja s kamerou. Po laparoskopii zostávajú len maličké jazvy a doba rekonvalescencie je kratšia. Nevýhodou je horšie viditeľné operačné pole a nemožnosť v prípade potreby vykonávať určité úkony. 
  • Vaginálna (transvaginálna) adnexektómia – ide o operácie cez pošvu. Táto metóda je vhodná len pre ženy, ktoré v minulosti rodili. Výhodou je absencia jaziev aj kratšia rekonvalescencia. 

Odporúčame: ​HIV infekcia a ochorenie AIDS – 9 najčastejších mýtov, ktoré sa s nimi spájajú

Komplikácie adnexektómie a život po odstránení vaječníkov

Aj pri adnexektómii sa môžu objaviť rôzne komplikácie, podobne ako pri iných chirurgických zákrokoch. O možných rizikách musí pacientku v prvom rade informovať lekár. K najčastejšie sa vyskytujúcim komplikáciám patrí krvácanie a infekcia. Komplikáciou priamo pri operácii môže byť poranenie okolitých tkanív. Riziko tohto problému je vyššie v prípade predchádzajúcich operácií v brušnej oblasti. 

Po operácii je nevyhnutné, aby žena dodržiavala nariadenia lekára. Doba rekonvalescencie sa u pacientiek líši, záleží napríklad na tom, akou cestou boli vaječníky odstránené, ako aj na celkovom zdravotnom stave pacientky. Vo všeobecnosti však treba počítať s dobou niekoľkých týždňov, a to pokojne 8 až 12 týždňov. V období hojenia je potrebné dbať na hygienu v intímnej oblasti, okrem toho je potrebné sa vyvarovať zdvíhaniu ťažkých bremien. 

Sexuálny život je možné obnoviť obvykle po 4 až 6 týždňoch, respektíve po dobe odporúčanej lekárom. Odstránenie vaječníkov ho môže, ale nemusí negatívne ovplyvniť. Problémy môžu obvykle nastať najmä pri odstránení oboch vaječníkov. V tomto prípade totiž u ženy nastáva menopauza – menštruačný cyklus sa zastavuje a v tele klesá množstvo ženských hormónov.

Následkom môže byť okrem iného aj zníženie libida či vaginálna suchosť. Lekár obvykle odporúča zahájenie hormonálnej substitučnej liečby, čiže dopĺňanie hormónov tabletami. Cieľom je najmä znížiť riziko zdravotných problémov (napr. osteoporózy) zapríčinených skorou menopauzou v mladom veku. 

Odstránenie vaječníkov a tehotenstvo

Najmä mladšie ženy, ktoré plánujú potomstvo, zaujíma otázka, či je po adnexektómii možné tehotenstvo. Jednostranná adnexektómia nevylučuje možnosť splodenia potomka prirodzeným spôsobom. Žene k otehotneniu postačí i jeden vaječník s vajíčkovodom. Avšak, u niektorých žien môže byť otehotnenie po čiastočnej adnexektómii o niečo problematickejšie. 

U žien, ktoré podstúpili odstránenie oboch vaječníkov a vajíčkovodov, už nie je možné počatie dieťaťa prirodzenou cestou. Je tu však možnosť umelého oplodnenia, počas ktorého sa do maternice pacientky vloží oplodnené vajíčko – buď vlastné, ktoré si dala zmraziť, alebo od darkyne. V prípade, že spolu s adnexektómiou bola vykonaná aj hysterektómia, teda odstránenie maternice, nie je tehotenstvo u pacientky možné. 

Odporúčame: ​Zriedkavá Fabryho choroba – aké môže mať príznaky a čo je príčinou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní